Rock müziğin ölümsüz isimlerinden Freddie Mercury'nin daha önce görülmemiş fotoğrafları, Sotheby's müzayedesinde satışa sunuldu. 'Freddie Mercury: Kendine Ait Bir Dünya' adlı koleksiyon, çoğunlukla 80'lerden kalma polaroidlerden oluşan 265 fotoğrafı içeriyor. Bu fotoğraflar, Queen'in efsanevi solistinin sahne dışındaki yaşamına ışık tutuyor. Koleksiyon, Mercury'nin doğum gününden bir gün sonra, 6 Eylül'de tamamlandı.
24 Eylül 2023

Gazeteci Melike Çapan'ın 'Yeniden Buluşacağız: İmroz'un 1964 Belleği' adlı sergisi, hedef gösterilme ve baskılar sonucunda iptal edildi. Çapan, serginin iptalini Twitter hesabından duyurdu ve sergiyi bekleyenlerden özür diledi. Serginin iptaline, bazı grupların resmi kurumlara baskı yapması neden olduğu belirtildi. Gökçeada Kent Konseyi Başkanı Bülent Aylı, sergiyi hedef göstererek, serginin devletin manevi şahsiyetini hedef aldığını ve Türk milletini rencide ettiğini iddia etti.
10 Ağustos 2023

Alman sanatçı Peter Zimmermann'ın 'Sticker' adlı beşinci kişisel sergisi, 2 Şubat - 26 Şubat tarihleri arasında İstanbul'daki Dirimart Sanat Galerisi'nde ziyaret edilebilecek. Sergi, Zimmermann'ın dijital algoritmalarla dönüştürdüğü görselleri ve 'Van Gogh Anahtarı' adlı algoritmayla oluşturduğu izlenimci eserleri içeriyor. Sanatçının eserleri dünyanın önde gelen sanat koleksiyonlarında yer almakta.
25 Ocak 2023

Diken, sonbahar mevsiminde İstanbul'da ziyaret edilebilecek yedi sergiyi tanıttı. Bu sergiler arasında Maçka Sanat Galerisi'nde Füreyya Koral'ın görülmemiş eserlerinin sergilendiği, Sevgi Soysal'ın 'Yürümek' romanının fotoğraf pratiğiyle yorumlandığı bir fotoğraf sergisi, Trump Art Gallery'de düzenlenen 'Animalia' adlı karma sergi, Star Wars Koleksiyonu Galaksinin Fanları, Ara Güler'in 'Renkli Anadolu' sergisi, 'Sanayiden Manzaralar' ve 'Georges Pierre'in gözünden Godard' sergileri bulunuyor.
3 Ekim 2023

Sanatçı Sarkis'in kariyerini kapsayan 'Sonsuz' adlı kişisel sergisi, Arter Koleksiyonu'ndan seçilen eserlerle Arter'de ziyarete açıldı. Sergi, 1980'lerden başlayarak sanatçının 2015 Venedik Bienali'nde sergilediği 'Respiro' isimli yerleştirmeye kadar uzanan eserlerini içeriyor. Sarkis, eserlerinde bellek ve zaman kavramlarını işlerken, ışık, renk ve müzik gibi unsurları kullanıyor. Serginin küratörlüğünü Emre Baykal yapıyor ve Arter'in 2. kat galerisinde yer alıyor.
4 Mayıs 2023

Latin müziğinin popüler gruplarından Gipsy Kings, bu yıl İstanbul'da ikinci kez konser verecek. Grup, 19 Eylül'de Zorlu PSM'de sahne alacak ve sevilen şarkılarından bir seçki seslendirecek. Daha önce Haziran ayında İstanbul ve Ankara'da konserler veren grup, dünya genelinde 60 milyonun üzerinde albüm satışıyla tanınıyor.
4 Eylül 2023

Beyoğlu'nda bulunan ve 63 yıl Türkiye İş Bankası şubesi olarak hizmet veren tarihi Boudouy Apartmanı, 29 Ekim 2023'te resim ve heykel müzesi olarak açıldı. Müze, Türkiye İş Bankası Sanat Eserleri Koleksiyonu'ndan eserler sergiliyor ve kalıcı sergi, 19. yüzyıl sonu ile 20. yüzyıl başı Türk resim sanatının öncülerini ve Cumhuriyet dönemi sanatçılarını içeriyor. Ayrıca süreli sergiler de düzenleniyor ve müze haftanın altı günü ziyaret edilebiliyor. Giriş, yıl sonuna kadar ücretsiz.
2 Aralık 2023

Yeni medya sanatçısı Refik Anadol'un 'Unsupervised-Machine Hallucinations' adlı eseri, New York Modern Sanat Müzesi (MoMA) tarafından kalıcı koleksiyonuna eklendi. Bu eser, MoMA'nın kalıcı koleksiyonlarına giren ilk NFT eser olarak tarihe geçti. Eser, MoMA koleksiyonunda bulunan ve 200 yıl içerisinde üretilmiş sanat eserlerini yapay zeka kullanarak yorumladı. Eser, Refik Anadol Studio'nun 'Machine Hallucinations' projesinin bir parçasıdır.
11 Ekim 2023

Uzun süredir kayıp olduğu düşünülen Gustav Klimt'in 'Miss Leiser'ın portresi' adlı eseri, Viyana yakınlarında bir villada bulunduktan sonra Im Kinsky müzayede evinde 32 milyon dolara satıldı. Eserin değeri 30 ile 50 milyon avro arasında tahmin edilmişti. İkinci Dünya Savaşı sırasında kaybolan tablo, Lieser ailesinin Nazi zulmü sırasında yaşadıkları trajedilerle bağlantılı. Müzayede evi, Lieser ailesinin yasal varisleriyle 2023'te adil bir çözüm üzerinde anlaşmaya vardığını ve tarafların tüm taleplerinin karşılandığını belirtti.
29 Nisan 2024

Ünlü moda tasarımcısı Karl Lagerfeld'in Paris, Saint-Thomas s'Aquin bölgesinde Seine nehrine bakan ve 17'nci yüzyıldan kalma bir binada yer alan dairesi, liste fiyatının iki katından biraz fazla, 10,8 milyon dolara satıldı. Lagerfeld, ölümünden önce on yıl boyunca bu dairede yaşamış ve mekanı fütüristik bir tarzda yeniden tasarlamıştır. Dairenin dekorasyonunda kullanılan sanat eserleri ve mobilyalar Sotheby's tarafından açık artırmada satıldı. Satışla ilgili detaylar noter tarafından duyuruldu ancak alıcının kimliği açıklanmadı.
30 Mart 2024

Berlin'de yaşayan Türk sanatçı Esra Gülmen, Avusturya'nın OK Offenes Kulturhaus Çağdaş Sanat Merkezi'nde 'I WAS I AM' adlı ilk müze sergisini açtı. Sergide, modern dünyanın karmaşaları, bireysel ve toplumsal uyumsuzluklar ile sansür temaları üzerine eserler yer alıyor. Gülmen, interaktif tahterevalli enstalasyonları ve mozaik panolar aracılığıyla, bireylerin günlük paradokslarını ve sansürle olan mücadelelerini görselleştiriyor. Sanatçı, serginin hazırlık sürecinin iki yıl sürdüğünü ve aldığı tepkilerden memnun olduğunu belirtiyor.
25 Şubat 2024

Uzun süre kayıp olduğu düşünülen Gustav Klimt'in 'Miss Leiser' portresi, Viyana yakınlarında bir villada bulunduktan sonra Im Kinsky müzayede evinde 32 milyon dolara satıldı. Eserin değeri 30 ile 50 milyon avro arasında tahmin edilmişti. İkinci Dünya Savaşı sırasında eserin kaybolduğu ve Lieser ailesinin zulme uğradığı bilgileri verildi. Müzayede evi, Lieser ailesinin yasal varisleriyle 2023'te adil bir çözüm üzerinde anlaşmaya vardığını açıkladı.
29 Nisan 2024

Arjantinli ünlü futbolcu Lionel Messi, Fransız futbol kulübü Paris Saint-Germain ile olan sözleşmesini yenilemeyeceğini ve kulüpten ayrılacağını duyurdu. PSG Teknik Direktörü Christophe Galtier, Messi'nin takımdan ayrılacağını ve Clermont ile oynanacak maçın Messi'nin PSG formasıyla son maçı olacağını belirtti. Messi'nin geleceği hakkında Suudi Arabistan'a transfer olabileceği veya eski kulübü Barcelona'ya dönebileceği yönünde iddialar bulunuyor.
1 Haziran 2023

ABD'li şarkıcı Pink, Florida'da cinsellik ve ırk temalı kitapların kütüphane ve okullardan kaldırılmasına tepki göstererek, konserlerinde bu kitaplardan iki bin adet dağıtacağını açıkladı. PEN America ile işbirliği yaparak, Miami ve Sunrise'daki konserlerinde yasaklanan kitapların yeni kopyalarını hayranlarına hediye edecek. Pink, kitapların kendisi için önemli olduğunu ve bu yasaklamalara sessiz kalmak istemediğini ifade etti. Florida yetkilileri ise materyalleri kısıtlamak istediklerini ancak kitapları yasaklamadıklarını savunuyor.
14 Kasım 2023

Çağdaş sanatın önemli etkinliklerinden biri olan 18'inci Contemporary İstanbul, Tersane İstanbul'da ziyarete açıldı. Etkinlik, 22 ülkeden 67 galeri ve 8 müzenin katılımıyla 591 sanatçının 1537 eserini sergiliyor. Etkinlikte ayrıca, fotoğrafın bir sanat formu olarak önemini vurgulayan 'CI Photo Focus', genç galerilere alan açan 'Project Spotlight', her sanatçının farklı vizyonuna özel bir bakış sunan 'Solo Shows' gibi bölümler yer alıyor. Etkinlik, 1 Ekim'e kadar sürecek.
28 Eylül 2023

Artİstanbul Feshane, 10'uncu Asya-Avrupa Mediations Bienali 'Ben Başka Bir Sen, Sen Başka Bir Ben' ile uluslararası sergiye ev sahipliği yapıyor. Sergi, 11 Aralık'a kadar ücretsiz ziyaret edilebilir. İstanbul Büyükşehir Belediyesi Kültür Varlıkları Dairesi Başkanlığı'nın yürüttüğü beş yıllık restorasyon çalışmalarının tamamlanmasının ardından 23 Haziran'da kapılarını açan Feshane, yeni sergisiyle sanatseverlerle buluşuyor. 17 küratör ve 154 sanatçının eserlerinin yer aldığı sergi, Türkiye Cumhuriyeti'nin 100. yılı bağlamında İBB'nin ev sahipliğinde sergileniyor.
1 Kasım 2023

Maçka Sanat Galerisi, Türkiye'nin ilk kadın seramik sanatçısı ve çağdaş seramik sanatının öncüsü Füreyya Koral'ın görülmemiş eserlerini sergiliyor. Sergi, Cumhuriyet'in 100'üncü yılını kutlama amacıyla düzenleniyor. 3 Ekim'de açılacak olan sergi, 11 Kasım tarihine kadar ziyaret edilebilecek.
30 Eylül 2023

Fransız medyasının aktardığına göre, sağlık sorunları nedeniyle Mayıs ayında konserlerini iptal eden Jane Birkin, Paris'teki evinde bakıcısı tarafından ölü bulundu. 17 yaşında oyunculuğa başlayan ve Michelangelo Antonioni'nin 'Cinayeti Gördüm' filmiyle tanınan Birkin, aynı zamanda Serge Gainsbourg ile seslendirdiği 'Je t'aime… moi non plus' şarkısıyla müzik dünyasında da ün kazandı. Hermes markasının ünlü el çantası modeline adını veren Birkin, modada da etkili bir isimdi.
16 Temmuz 2023

Türk sanatçı Refik Anadol, sanat ile mühendislik arasındaki sınırları bulanıklaştıran eserleriyle uluslararası alanda dikkat çekiyor. Yapay zeka kullanımıyla çağdaş sanat dünyasında önemli bir isim haline gelen Anadol, The Economist dergisinde övgüyle anıldı. Anadol'un eserleri, New York'taki Modern Sanat Müzesi (MoMA) tarafından satın alındı ve Londra, Barcelona gibi şehirlerde önemli sergiler açtı. Eleştirilere rağmen, Anadol'un sanatının çağdaş sanat dünyasında daha fazla yer bulacağı belirtiliyor.
27 Şubat 2024

Kolombiyalı şarkıcı Shakira, eski eşi İspanyol futbolcu Gerard Pique ile olan 12 yıllık ilişkisini 'aldatma' iddiaları sonrası bitirdi. Shakira'nın Pique'ye gönderme yaptığı düşünülen yeni şarkısı 'Music Sessions #53', sosyal medyada büyük ilgi gördü ve üç gün içinde YouTube'da 110 milyondan fazla izlendi. Shakira, şarkının kendisi için bir 'arınma ve rahatlama' olduğunu ve bu yaşta İspanyolca bir şarkıyla dünyada bir numaraya ulaşmayı asla düşünmediğini ifade etti. Ayrıca, kendisini önemsiz hisseden kadınlara destek mesajı verdi.
15 Ocak 2023
İşaretlediklerim