Contemporary İstanbul'un 18'inci edisyonu, Tersane İstanbul'da sanatseverlerle buluştu. Fuar, 22 ülkeden 67 çağdaş sanat galerisi, dört inisiyatif ve dört sanat kurumuna ev sahipliği yapıyor. Fuarın Yönetim Kurulu Başkanı Ali Güreli, bu yıl da uluslararası galeriler ve inisiyatiflerle sağlam ve yenilikçi bir program sunduklarını belirtti. Fuar, 1 Ekim'e kadar devam edecek.
27 Eylül 2023

Fransız arazi sanatçısı Guillaume Legros, bilinen adıyla Saype, Hatay'da yıkıntılar arasında çizdiği resmi tanıttı. Saype, Kahramanmaraş merkezli depremlerden etkilenen Hatay'da yıkıma ve ardından bölgede gösterilen birlikteliğe dikkat çekmek amacıyla iç içe geçen tokalaşmış eller resmini çizdi. Saype'nin 'Duvarların Ötesinde' isimli projesinin 19'uncu ayağını Hatay'da tamamladığı belirtildi. Sanatçı, Hatay'ın Antakya, Defne ve Altınözü ilçelerinde üç ayrı noktada tebeşir ve kömürden yapılan bir boyayla çim ve toprak üzerine freskler çizdi.
14 Ekim 2023

İstanbul Modern, 'Hep Buradayız' adlı yeni sergiyle Türkiye'den 11 kadın sanatçının eserlerini sergiliyor. 2016 yılında kurulan İstanbul Modern Kadın Sanatçılar Fonu'nun desteklediği bu sergi, beden politikaları, bellek ve tarih yazımı gibi temaları içeren çalışmaları içeriyor. Resim, heykel, desen ve video gibi farklı ifade araçları kullanılarak üretilen eserler, Mehtap Baydu, Hera Büyüktaşcıyan, İnci Eviner ve diğer sanatçıların farklı dönemlerdeki işlerini kapsıyor. Sergi, aynı zamanda İstanbul Modern'in koleksiyon sergisinde de yer alıyor.
17 Temmuz 2023

Bulgaristan'da sanat eseri kaçakçılarına yönelik bir polis operasyonunda, Amerikalı ressam Jackson Pollock'a ait olduğu tahmin edilen ve yaklaşık 50 milyon avro değerinde bir tablo ele geçirildi. The Guardian gazetesinin haberine göre, eserin orijinal olduğu uzmanlar tarafından doğrulandı ancak yetkililer eserle ilgili daha fazla detay vermedi. Operasyon kapsamında çok sayıda kişi tutuklandı.
23 Mart 2023

Londra'daki Kraliyet Sanat Akademisi'nde düzenlenen Sırp performans sanatçısı Marina Abramović'in retrospektif sergisine giriş için ziyaretçilerin iki çıplak model arasından geçmesi gerekiyor. Bu durum, ziyaretçileri çıplaklık, cinsiyet, cinsellik ve arzu konularıyla yüzleşmeye zorluyor. İlk kez 1977'de Abramović ve ortağı Ulay tarafından sahnelenen bu giriş yöntemi, istemeyenler için alternatif bir girişin bulunduğu sergide tekrar kullanılıyor.
21 Eylül 2023

Sinema tarihinin en popüler serilerinden Star Wars hakkında bugüne kadar yapılmış en kapsamlı sergi 'Star Wars Koleksiyonu Galaksinin Fanları' İstanbul Sinema Müzesi'nde açıldı. Sergi, 40 yıl boyunca hayranları tarafından tasarlanan 600'den fazla parçayı içeriyor. Sergi süresince film okumaları, Star Wars yapımlarının ve belgesellerinin gösterimleri gibi birçok farklı etkinlik de düzenleniyor. Sergi, 1 Şubat 2024'e kadar ziyaret edilebilir.
2 Ekim 2023

İstanbul Modern, dijital kültüre odaklanan ve deneysel bakış açılarıyla yenilikçi üretimler sergileyen sanatçıları bir araya getiren 'Zamansız Meraklar' sergisine ev sahipliği yapıyor. Sergi, 11 Ağustos'a kadar ziyaret edilebilecek ve küratörlüğünü Ümit Mesci ile Nilay Dursun yapıyor. Sergide, 16 sanatçı, sanatçı ikilisi ve sanatçı kolektifinin ödüllü projeleri yer alıyor. Ayrıca, sergi Nescafé sponsorluğunda genç sanatçılara destek olmayı amaçlıyor ve yedi sanatçıya ait sekiz yeni çalışma ilk kez izleyiciyle buluşuyor.
15 Şubat 2024

Fransız oyuncu Judith Godreche, reşit olmadan iki film yönetmeni tarafından tecavüz ve cinsel istismarla suçlandığını iddia etti. Paris Savcılığı, Godreche'in şikayetinin resmi olarak bu ayın başlarında yapıldığını duyurdu. Godreche'in iddialarının ardından diğer kadın aktrisler de benzer suçlamalarda bulundu. #MeToo hareketi, cinsel taciz ve saldırıya karşı küresel bir ifşa hareketi olarak biliniyor.
23 Şubat 2024

'Bir Hayalin İzinde' projesi, İstanbul Modern ve Bosch Ev Aletleri işbirliğiyle, sanat eğitiminde toplumsal cinsiyet eşitliği sağlamak amacıyla hayata geçirildi. Eylül ayında başlayan ve hazirana kadar sürecek olan bu özel gelişim programı, 40 genç kızı yaratıcı ve cesur rol modelleri olan akademisyenler, sanat tarihçileri ve sanatçılarla buluşturuyor. Proje, genç kızların kadın sanatçılardan ilham alarak kendi yaratıcılıklarını keşfetmelerini ve cesaretlendirilmelerini hedefliyor. Program, seminerler, dersler ve atölye çalışmaları içeriyor ve katılımcılara çağdaş sanat tarihi, yapıt inceleme ve sanatçılarla etkileşim fırsatları sunuyor.
7 Mart 2024

Çevresel bilince dikkat çekmek amacıyla sanatçıların doğayla ilişkilerini yansıtan eserlerini bir araya getiren 'Varoluşa Saygı' sergisi, MERKUR galerisinde ziyarete açıldı. Sergide Alper Aydın, Ahmet Duru, Burcu Perçin ve diğer sanatçıların eserleri yer alıyor ve küratörlüğünü Burcu Perçin yapıyor. Sergi, insanın çevre üzerindeki yıkıcı etkisine dikkat çekiyor ve 1 Nisan'a kadar açık kalacak. Sergiden elde edilen gelirin bir kısmı depremzedelere bağışlanacak.
17 Mart 2023

Hollywood yıldızı Brad Pitt, Los Angeles'taki malikanesini genişletirken, aralarında 90'lı yaşlarının başındaki bir adamın evinin de bulunduğu arsaları satın aldı. Pitt, adamın eşini kaybettikten sonra yıllarca milyon dolarlık malikanesinde kira ödemeden kalmasına izin verdi. Komşusu ve meslektaşı Cassandra Peterson, Pitt'in bu cömert davranışını ve kendisine karşı da her zaman nazik olduğunu People dergisine anlattı.
7 Nisan 2023

Barbie'nin ikonik 'Rüya Evi', yenilenmiş haliyle Airbnb üzerinden kiralanabilecek. Kısa süreli konaklama hizmeti sunan Airbnb, 21 ve 22 Temmuz tarihlerinde iki kişiyi tek gecelik konaklamalar için ağırlayacağını belirtti. İlan, 17 Temmuz'da TSİ 10:00'da açılacak ve seçilen kişiler, Barbie evinde ücretsiz bir gece geçirmek için yanında bir arkadaşını da getirebilecek. Evin yenilenmesi, Margot Robbie ve Ryan Gosling'in başrolünü paylaştığı yeni 'Barbie' filminin çekimleri için yapıldı.
27 Haziran 2023

Liszt Enstitüsü – İstanbul Macar Kültür Merkezi tarafından düzenlenen 'Çok Yönlü Bir Mimar: Şandor Hadi, Türkiye’de İkinci Nesil Bir Macar' sergisi, Şandor Hadi'nin kişisel hayatını ve mimari çalışmalarını içeriyor. Sergi, Hadi'nin mimarlık ofisinin projelerini ve bazı yıkılan yapıların üç boyutlu çizimlerini sergiliyor. İki bölümlük sergide, Hadi'nin gençlik döneminden aile hayatına ve mimarlık projelerine kadar geniş bir yelpaze sunuluyor. Serginin hazırlık aşamasına Hadi'nin çocukları da katkıda bulundu.
4 Nisan 2023

ABD Başkanı Joe Biden, İsrail'in Ramazan ayı boyunca Gazze'deki askeri faaliyetleri durdurmayı kabul ettiğini duyurdu. Fransa'nın başkenti Paris'te Hamas ve İsrail arasında varılan anlaşmanın detayları paylaşıldı. Anlaşma, askeri operasyonların durdurulması, esir takası, insani yardımın sağlanması ve yerinden edilmiş sivillerin geri dönüşü gibi maddeleri içeriyor. İlk aşama 40 gün sürecek ve esir takası 10'a 1 oranında gerçekleşecek.
27 Şubat 2024

İstanbul Beyoğlu'nda bulunan Pierre Loti Fransız Lisesi, diplomatik mercilerle bağlantılı olarak güvenlik gerekçesiyle 2 ve 3 Şubat tarihlerinde geçici olarak kapatıldı. Lise yönetimi, velilere durum hakkında bilgi vererek, Tarabya yerleşkesinin açık kalacağını ve durumun gelişimini takip ettiklerini belirtti. Kapatılma kararı, Avrupa'da gerçekleşen Kuran yakma olayları sonrasında Türkiye'deki ibadethanelere yönelik olası misilleme saldırılarına karşı yapılan seyahat uyarıları ve diğer konsoloslukların geçici kapatılma kararları çerçevesinde alındı.
2 Şubat 2023

Ortaköy Kethüda Hamamı'nda 'Zaman ve Göç' temaları etrafında oluşturulan 'Time is Love; Bir Dünya Gezisi Sahnesi' adlı çağdaş sanat sergisi ziyarete açıldı. Sergi, 29 Ocak'a kadar devam edecek ve ücretsiz olarak izlenebilecek. Program, özellikle Ukrayna-Rusya savaşı sonrası İstanbul'a yerleşen göçmen sanatçıların konserlerine ev sahipliği yapacak. Sergide 34 sanatçı ve oluşumun eserleri yer alıyor ve ziyaretçilere zaman ve yolculuk kavramlarını sanatçıların gözünden keşfetme fırsatı sunuyor.
11 Ocak 2023

Cumhuriyet’in 100’üncü yılına özel olarak Açık Holding’in desteğiyle hazırlanan 'Cumhuriyet’in Öncü Kadınları Sergisi' Artopol Sanat Galerisi’nde açıldı. Sergi, başarılı Cumhuriyet kadınlarının hikayelerini içeren fotoğraflar ve belgeleri içeriyor ve 6 Kasım’a kadar görülebilecek. Sergi dört ayrı bölümden oluşuyor: Atatürk’ün kadına bakışı, Türk kadınlarının haklarını nasıl kazandığı, her meslekten 20 ilki başarmış kadının biyografileri ve 100 kadını tanıtan bir bölüm. Açık Holding, sergiyi dijitale taşımayı ve konferanslar düzenlemeyi planlıyor.
1 Kasım 2023

Fransa'nın başkenti Paris'teki Drouot Müzayede Evi, 150 milyon yıllık 'camptosaurus' cinsi dinozor iskeletini 20 Ekim'de açık artırmayla satışa sunacak. 'Barry' ismi verilen dinozorun iskeletinin fiyatının 1,2 milyon avroya kadar çıkabileceği belirtildi. ABD'nin Wyoming eyaletinde 2000'li yıllarda keşfedilen dinozor iskeletinin kafatasının yüzde 90'ı, dişleriyle birlikte bugüne kadar çok iyi muhafaza edildi.
26 Eylül 2023

Çağdaş sanat dünyasının önemli isimlerinden Haluk Akakçe, 53 yaşında hayatını kaybetti. Akakçe, bir süredir akciğer kanseri tedavisi görüyordu. Video enstalasyonları, duvar resimleri, akrilik ile ahşap panel ve kâğıt üzerine yaptığı çalışmalarla tanınan Akakçe, Türk sanatında önemli bir iz bırakmıştı. Eserleri, aralarında New York’taki MoMA PS1, Londra’daki Tate Modern, Graz’daki Thyssen-Bornemisza Art Contemporary ve İstanbul’daki Pera Müzesi’nin de olduğu pek çok müzede sergilendi.
9 Ekim 2023

Paris Saint-Germain (PSG) kulübü, İspanyol savunma oyuncusu Sergio Ramos'un sözleşmesinin yenilenmeyeceğini ve sezonun son maçının ardından takımdan ayrılacağını açıkladı. Ramos, 2021 yılında PSG'ye transfer olmuş ve takımıyla iki kez Ligue 1 ve bir kez Fransa Süper Kupa şampiyonluğu yaşamıştı. 37 yaşındaki deneyimli oyuncu, PSG formasıyla 57 maçta 5 gol atmıştı. Ayrıca, takım arkadaşı Lionel Messi'nin de takımdan ayrılacağı daha önce duyurulmuştu.
3 Haziran 2023
İşaretlediklerim