Yedi yıl tutukluluk sürecinin ardından Gültan Kışanak, Yeşil Sol Parti'nin yerel seçimlerde her kentte aday göstermesi gerektiğini ifade etti. 2019 yerel seçimlerinde HDP'nin büyük şehirlerde aday göstermeyerek AKP'nin kaybetmesine katkı sağladığına değindi. HDP'nin 2023 genel seçimlerine Yeşil Sol Parti listesiyle girdiği ve CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nu desteklediği belirtildi. Kışanak, seçim süreçlerinin örgütlenme ve toplumsal uzlaşı için önemli olduğunu ve Yeşil Sol'un bu doğrultuda hareket etmesi gerektiğini vurguladı.
17 Haziran 2023

Cumhurbaşkanlığı seçimlerinin ilk turunda düşük oy oranı alan Sinan Oğan'ı destekleyen Ata İttifakı'nın partilerinden Adalet Partisi'nin Genel Başkanı Vecdet Öz, ittifakın resmen sona erdiğini duyurdu. Adalet Partisi ve Zafer Partisi'nin oluşturduğu ittifak genel seçimlerde yüzde 2,44 oy alarak milletvekili çıkaramadı. Öz, ittifakın seçimle başlayıp seçimle sona erdiğini ve ikinci turda devam etmeyeceğini belirtti. Sinan Oğan'ın ikinci turda kimi destekleyeceği konusunda kararını pazartesi günü açıklayacağı bildirildi.
21 Mayıs 2023

CHP Genel Başkanı Özgür Özel, İzmir'de gazetecilere yaptığı açıklamada, Hatay belediye başkanlığı adaylığı ile ilgili olarak partinin henüz daha iyi bir alternatif geliştiremediğini ifade etti. Özel, Hatay'da beşinci anketin yapıldığını ve belediye başkanının eleştirilere açık olduğunu belirtti. Son kararın yarın verileceğini duyurdu.
16 Şubat 2024

Ahmet Türk, 11 gün sonra yapılacak seçimler sonrasında DEM Parti'nin kazanacağı belediyelere kayyum atanmayacağına inandığını belirtti. Cumhurbaşkanı Erdoğan ise DEM Parti'nin dışarıdan emir aldığını ve şehirleri yönetemeyecek isimleri aday gösterdiğini iddia etti. Barış Pehlivan, DEM Parti içinde yapılan görüşmelerde, parti üyelerinin çoğunluğunun kayyum politikasının sona erdiğine inandığını ve toplumun artık bu uygulamaya rıza göstermeyeceğini belirttiğini aktardı.
20 Mart 2024

Yüksek Seçim Kurulu'nun geçici sonuçlarına göre Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın yüzde 52 oy oranıyla yeniden seçildiğini duyurmasının ardından, Memleket Partisi Genel Başkanı Muharrem İnce, Erdoğan'ı tebrik etti. İnce, seçimlerin barış içinde geçtiğini belirtti ve muhalefeti yanlışlarını düşünmeye davet etti. Ayrıca, seçim sonuçlarına ilişkin detaylı değerlendirmelerini önümüzdeki günlerde yapacağını ifade etti.
28 Mayıs 2023

‘Behzat Ç.’ dizisindeki başarılı performansıyla tanınan oyuncu Erdal Beşikçioğlu, CHP'nin sürpriz adaylarından biri olarak Ankara'nın Etimesgut ilçesinde belediye başkanı seçildi. MHP'nin elindeki Etimesgut'ta AKP aday göstermemiş, bu durum seçim yarışını farklı bir boyuta taşımıştı. Açılan sandıkların yüzde 79,35'ine göre Beşikçioğlu, yüzde 56,49 oy oranıyla seçimi kazandı.
1 Nisan 2024

Mersin'de yapılan seçimler sonucunda, Emek ve Özgürlük İttifakı üyesi Yeşil Sol Parti, iki milletvekilliğini korumayı başardı. 2018 genel seçimlerinde farklı partilerden milletvekilleri seçilmişken, 2023 seçimlerinde HDP adayları Yeşil Sol Parti listelerinden girerken, TİP ayrı bir listeyle yarıştı. Açılan sandıklar sonucunda Yeşil Sol Parti'nin oy oranı %13,27 olurken, TİP'in oy oranı %2,01 olarak kaydedildi.
14 Mayıs 2023

Mehmet Ocaktan, AK Parti'nin Mayıs seçimlerinde yüzde 35 oy alarak 2002 seviyelerine geri döndüğünü ve bu durumun partinin eski konforlu günlerinden uzak olduğunu gösterdiğini belirtiyor. Türkiye'de yüksek enflasyon ve yoksulluk oranlarına rağmen AK Parti'nin seçimlerde başarı elde etmesi dikkat çekici bulunuyor. Ancak, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Erzurum mitinginde bile İstanbul Büyükşehir Belediye Başkan adayı Murat Kurum için oy istemesi, partinin eskisi gibi başarı hikayeleri anlatamadığının bir göstergesi olarak değerlendiriliyor. Parti yetkililerinin muhalefeti 'ihanet' ile suçlayan bir dil kullanması veya 'kumpas' hikayeleri anlatması, mevcut zorlukların bir yansıması olarak görülüyor.
18 Mart 2024

CHP'de seçim yenilgisinin ardından başlayan değişim ve yenilenme tartışmaları Manisa'da devam ediyor. CHP Grup Başkanı Özgür Özel ve eski il başkanı Semih Balaban, kentte delegeler açısından öne çıkan isimler arasında. Kentteki delege yapısına Balaban'ın hakim olduğu belirtiliyor. Özgür Özel'in genel başkanlığa yönelik çıkışı kentte heyecan yaratmış. Ekrem İmamoğlu'yla Kemal Kılıçdaroğlu arasında yaşanacak bir yarışta, İmamoğlu'na destek verileceği yorumları yapılıyor. Kentte değişim tartışmasına isim düzeyinin ötesinde bir yaklaşım öne çıkıyor.
27 Temmuz 2023

Zafer Partisi Genel Başkanı Ümit Özdağ, Memleket Partisi ile bir ittifak kuracaklarını ve bu ittifakın cumhurbaşkanı adayının Muharrem İnce olacağını duyurdu. Özdağ, daha önce de Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş'ı cumhurbaşkanı adayı olarak görmek istediklerini ifade etmiş ve Yavaş'ın altılı masa tarafından aday gösterilmemesi durumunda kendilerinin teklif götüreceklerini belirtmişti. Ayrıca, partisinin gençlerden aldığı oylarla yüzde 2 barajını geçeceğini ve insanların partiyi desteklediğini ancak bunu açıkça dile getirmekten çekindiklerini iddia etti.
28 Şubat 2023

Türkiye Komünist Partisi'nin (TKP) İstanbul'un Kadıköy ilçesi için aday gösterdiği Fatih Mehmet Maçoğlu, CHP'nin adayı Mesut Kösedağ karşısında beklediği başarıyı elde edemedi. Daha önce Ovacık ve Tunceli'de seçim kazanan Maçoğlu, CHP'nin güçlü olduğu Kadıköy'de aynı başarıyı gösteremedi. Henüz tamamlanmamış sonuçlara göre, CHP'nin adayı açık ara önde gidiyor. Açılan sandıklara göre CHP yüzde 69,38, AKP yüzde 13,50 ve TKP yüzde 7,73 oy almış durumda.
31 Mart 2024

Türkiye İşçi Partisi (TİP), Hatay belediye başkanı adayı Gökhan Zan'ın adaylığını geri çektiğini açıkladı. Bu karar, CHP'nin depremdeki sorumluluğuna rağmen Lütfü Savaş'ı yeniden aday göstermesi üzerine gelen eleştiriler ve halkın tepkisi sonrasında alındı. TİP, Gökhan Zan'ın adaylığının geri çekilmesinin gerekçesi olarak, Zan'ın kabul edilemez ilişkilere girdiğine dair iddialar ve bu durumun Hatay halkına bir hakaret anlamı taşıdığını belirtti. Zan, iddiaların kendisine yönelik bir kumpas olduğunu savunarak hukuki süreç başlatacağını ifade etti.
17 Mart 2024

ORC Araştırma şirketinin sahibi Mehmet Pösteki, 22-27 Şubat tarihleri arasında 45 ilde 4720 katılımcıyla gerçekleştirilen yüz yüze anket sonuçlarını paylaştı. Ankete göre AKP'nin oy oranı yüzde 29.1'e gerileyerek yüzde 30'un altına düştü, MHP ise yüzde 5.4'e geriledi. ORC'nin önceki anketinde AKP yüzde 30.2, MHP yüzde 5.5 oy oranına sahipti. Ayrıca, Aksoy Araştırma'nın Şubat anketine göre AKP ve MHP'nin toplam oy oranı yüzde 38.9, altılı masa partilerinin toplam oyu yüzde 43.4 olarak ölçüldü.
2 Mart 2023

Saros Siyasal ve Sosyal Araştırmalar Merkezi tarafından yapılan bir ankete göre, Vatan Partisi Genel Başkanı Doğu Perinçek'in cumhurbaşkanlığı seçimlerindeki oy oranı yüzde 8,5 olarak belirlendi. Ankette, seçmenlerin yüzde 6'sı Perinçek'e oy vereceğini, yüzde 2,5'i ise belki oy verebileceğini ifade etti. Kararsız seçmenlerin yüzde 20'sine yakını Perinçek'e yakın durduğu ve İYİ Parti seçmenlerinin yüzde 6,8'i Perinçek'e oy vereceği belirtildi. Araştırmayı düzenleyen şirketin sahibi Burhan Merham Eptemli'nin Vatan Partisi ile ilişkili olduğu ve Perinçek'i destekleyen ifadeler kullandığı sosyal medya paylaşımları bulunuyor.
14 Ocak 2023

Manisa'nın Saruhanlı ilçesinde, mevcut belediye başkanı ve CHP'nin belediye başkanı adayı Zeki Bilgin ile meclis üyesi adaylarının listesi, belirlenen süre olan dün saat 17:00'den 8 dakika geç teslim edildiği için ilçe seçim kurulu tarafından kabul edilmedi. Bazı siyasi parti temsilcilerinin talebi üzerine toplanan Saruhanlı İlçe Seçim Kurulu, CHP'nin aday listesinin süresinde teslim edilmemesi nedeniyle listeyi reddetti. Bu durum üzerine CHP'li ilçe başkanı, aday listesini seçim kuruluna teslim etmeyerek istifa etti.
21 Şubat 2024

İYİ Parti Sözcüsü Kürşad Zorlu, bir anket şirketinin yaptığı araştırmaya göre İYİ Parti'nin oy oranının yüzde 19,7 olduğunu belirtti. Aynı araştırmada AKP'nin oy oranı kararsızlar dağıtılmadan yüzde 28,9 olarak belirlendi. Diğer anket şirketleri MetroPOLL, Yöneylem ve ORC'nin sonuçları ise İYİ Parti ve AKP için farklı oranlar gösteriyor. ORC'nin son anketinde İYİ Parti'nin oy oranı yüzde 19,1 olarak ölçüldü ve bu oran önceki ankete göre 1,6 puanlık bir artış gösterdi.
7 Ocak 2023

Cumhurbaşkanlığı seçiminin ikinci turunda Kemal Kılıçdaroğlu, Kürt nüfusunun yoğun olduğu illerde katılım oranları bir miktar düşmesine rağmen yüksek oy oranını korudu. Zafer Partisi'nin desteği ve milliyetçi kampanya yürütülmesine rağmen, HDP'nin de desteğini sürdürdüğü Kılıçdaroğlu, bu illerdeki seçmenlerden beklenen desteği aldı. Anadolu Ajansı ve ANKA'nın verilerine göre, bu illerdeki katılım ve Kılıçdaroğlu'na verilen oy oranları ilk tur ile karşılaştırıldığında büyük bir değişiklik göstermedi.
28 Mayıs 2023

Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM Parti), özellikle Doğu ve Güneydoğu'daki illere taşınan seçmen sayısının 46 bin 901 olduğunu duyurdu. Parti Sözcüsü Ayşegül Doğan, bu durumun bir irade gaspı ve sandık darbesi olduğunu belirtti. Ayrıca, muhalefet partilerine bu antidemokratik uygulamaya karşı ses çıkarma çağrısında bulundu. Taşınan seçmenlerin dağılımı 31 bölgede detaylandırıldı.
31 Mart 2024

Tunceli'de yapılan seçimlerde Yeşil Sol Parti adayı Ayten Kordu, kentin tek milletvekili olarak seçildi. 2018 seçimlerinde HDP ve CHP'nin birer vekil çıkardığı Tunceli'de bu yıl vekil sayısı bir olarak belirlendi. Açılan sandıkların %80'ine göre Yeşil Sol Parti %42,26 oy alırken, CHP %31,82 ve AKP %13,17 oy oranına sahip oldu. Millet İttifakı adayı Kemal Kılıçdaroğlu'nun Tunceli'deki oy oranı %78 olarak belirtildi.
14 Mayıs 2023

Yunanistan'da yapılan genel seçimlerde Kiryakos Miçotakis liderliğindeki Yeni Demokrasi Partisi, yüzde 40,56 oy oranıyla 300 sandalyeli meclise 158 milletvekili göndermeye hak kazandı. Ana muhalefet partisi Radikal Sol İttifak (SYRIZA) yüzde 17,83 oyla 47 sandalye kazandı. Seçimlere katılım oranı yaklaşık yüzde 53 oldu. Yeni Demokrasi Partisi, tek başına iktidara gelmek için gereken 151 sandalye sayısını aştı.
25 Haziran 2023
İşaretlediklerim