MetroPOLL Araştırma'nın kurucusu Özer Sencar, 2023 yılının ilk üç ayında AKP'nin kaybeden, Memleket Partisi'nin ise kazanan olduğunu ifade etti. MAK anketine göre, CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu'nun Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın önünde olduğu ancak seçimin ikinci tura kalabileceği belirtiliyor. Memleket Partisi lideri Muharrem İnce'nin adaylıktan çekilmesi için kamuoyunda baskı olduğu aktarılıyor. Sencar, bu değerlendirmesini herhangi bir veri veya kaynak paylaşmadan Twitter üzerinden yaptı.
22 Mart 2023

AKP Isparta İl Başkanı Serkan Keskin, ilçe seçim kurulunun bazı birleştirme tutanaklarında maddi hatalar bulduklarını ve itirazda bulunduklarını belirtti. Yapılan düzeltmeler sonrasında Yüksek Seçim Kurulu'nun güncellenen verilerine göre AK Parti'nin Isparta'da iki milletvekili çıkardığı anlaşıldı. Keskin, bu sonuçla AK Parti adına Mehmet Uğur Gökgöz ve Osman Zabun'un TBMM'de Isparta'yı temsil edeceğini ifade etti.
17 Mayıs 2023

ORC Araştırma'nın 27 Temmuz - 1 Ağustos tarihleri arasında düzenlediği ankete göre, Antalya'da CHP'li seçmenlerin büyükşehir belediye başkanı olarak en çok görmek istediği isim Muratpaşa Belediye Başkanı Ümit Uysal oldu. Uysal'ı Konyaaltı Belediye Başkanı Semih Uysal ve mevcut büyükşehir belediye başkanı Muhittin Böcek takip etti. Ankette, AKP'li seçmenler arasında en popüler isim ise eski dışişleri bakanı Mevlüt Çavuşoğlu oldu.
4 Ağustos 2023

Azerbaycan'da yapılan cumhurbaşkanı seçimlerinde, ana muhalefetin boykot ettiği bir ortamda, mevcut cumhurbaşkanı İlham Aliyev kesin olmayan ilk sonuçlara göre yüzde 92,1 oy oranıyla yeniden seçildi. Ülkenin en büyük iki muhalefet partisi olan Azerbaycan Halk Cephesi Partisi ve Musavat Partisi, seçimleri boykot etme kararı almıştı. Seçimde 4 milyon 971 bin seçmen oy kullanırken, katılım oranı yüzde 76,73 olarak belirlendi. Türkiye Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, Aliyev'i seçim zaferi nedeniyle kutladı.
7 Şubat 2024

2024 yerel seçimlerine yaklaşılırken, siyasi partilerin kadınları belediye başkan adayı olarak gösterme oranının düşük olduğu belirtiliyor. 2019 yerel seçimlerindeki yüzde 3 olan kadın temsil oranının bile altına düşüleceği öngörülüyor. Siyasi partilerin kadın adayları genellikle seçilemeyecek yerlerden gösterdiği ve bu durumu eşitlik adına bir adım olarak sunmaya çalıştığı eleştiriliyor.
10 Mart 2024

MetroPoll Araştırma'nın 15-19 Temmuz tarihleri arasında düzenlediği ankete göre, Türkiye'deki bazı parti seçmenlerinin bir kısmı oy verme konusunda pişmanlık duyuyor. Ankete katılan 1746 kişi arasında en çok pişmanlık duyan seçmenler sırasıyla Zafer Partisi, HDP, İYİ Parti ve AKP seçmenleri oldu. Pişmanlık oranları ise Zafer Partisi için %37.1, HDP/YSP için %26.2, İYİ Parti için %24.8 ve AKP için %22.5 olarak belirlendi.
9 Ağustos 2023

31 Mart 2024 tarihli yerel seçimlerde, AKP'nin uzun yıllardır yönetiminde bulunduğu Şanlıurfa ve Adıyaman illerinde değişim rüzgarları esiyor. İlk sonuçlara göre, Adıyaman'da CHP, Şanlıurfa'da ise Yeniden Refah Partisi (YRP) önde gidiyor. Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın özellikle İstanbul ve Ankara'yı kazanma hedefiyle çıktığı bu seçimlerde, partisinin önemli kalesi olarak görülen bu iki ili kaybetme riskiyle karşı karşıya. Adıyaman'da açılan sandıkların yüzde 52,55'inde CHP önde giderken, Şanlıurfa'da ise YRP, açılan sandıkların yüzde 53,13'ünde lider konumda.
31 Mart 2024

ORC'nin 9 bin 170 katılımcı ile gerçekleştirdiği ankette, 14 Mayıs genel seçimlerinde en başarılı seçim kampanyasını yürüten milletvekili adayları olarak Erzincan'dan CHP adayı Mustafa Sarıgül ve İstanbul'dan Yeniden Refah Partisi Genel Başkanı Fatih Erbakan belirlendi. Ankette katılımcılara, yaşadıkları bölge ve Türkiye genelinde değerlendirme yapmaları istendi ve sonuçlara göre cumhur ve millet ittifaklarından en başarılı kampanya yürüten 10'ar milletvekili adayı sıralandı.
13 Haziran 2023

Antalya'da açılan sandıkların yüzde 98'ine göre, Emek ve Özgürlük İttifakı üyesi Yeşil Sol Parti, 2018 seçimlerinde kazandığı milletvekilliğini korudu. 2018 seçimlerinde HDP'nin yüzde 7,23 oy alarak bir vekil çıkardığı Antalya'da, 2023 seçimlerinde Yeşil Sol Parti yüzde 4,69, ittifakta yer alan TİP ise yüzde 4,53 oy aldı. Bu sonuçlara göre TİP'in adayları Yunus Başaran ve Barış Atay milletvekili seçilemedi.
15 Mayıs 2023

CHP, Kemal Kılıçdaroğlu'nun oy oranını %49 olarak açıkladı. Bu oran, okullardaki ıslak imzalı tutanaklara dayanıyor ve henüz işlenmemiş 75 bin sandık bulunuyor. Anadolu Ajansı ve ANKA'nın verilerine göre Kılıçdaroğlu geride gözükürken, CHP kendi veri sistemlerine güveniyor. CHP'nin ikinci veri sistemi, sadece ıslak imzalı tutanakları esas alıyor ve bu sistem Mansur Yavaş ve Ekrem İmamoğlu tarafından da kullanılıyor. İşlenen sandıklara göre Kılıçdaroğlu'nun oy oranı %49,02, Erdoğan'ın ise %45,05.
14 Mayıs 2023

15 Mayıs saat 13:30 itibariyle Türkiye'deki cumhurbaşkanı adaylarının en çok oy aldıkları beş ilin istatistikleri yayınlandı. Cumhur İttifakı adayı Recep Tayyip Erdoğan, Bayburt'ta %78,86 ile en yüksek oy oranına sahipken, Millet İttifakı adayı Kemal Kılıçdaroğlu Tunceli'de %80,26 ile öne çıktı. Ata İttifakı adayı Sinan Oğan Iğdır'da %11,94, Memleket Partisi adayı Muharrem İnce ise Bartın'da %0,97 ile en yüksek oy oranlarını elde etti.
15 Mayıs 2023

CHP İstanbul Milletvekili Enis Berberoğlu, 28 Mayıs'ta gerçekleşen cumhurbaşkanlığı ikinci tur seçimlerinde alınan yüzde 48'lik oy oranının partisi tarafından yeterince değerlendirilmediğini ve bu durumun kendisini üzdüğünü belirtti. Berberoğlu, muhalefetin seçim öncesinde iktidar partisinden daha fazla korktuğunu ve seçim sonuçlarının aslında bir başarı olduğunu, ancak parti içindeki bazı zihniyetlerin bu başarıyı göz ardı ettiğini ifade etti. Ayrıca, partinin bu oy oranını bir kaldıraç olarak kullanması gerektiğini vurguladı.
3 Temmuz 2023

Yunanistan'da yapılan genel seçimlerde Başbakan Kiryakos Miçotakis'in liderliğindeki Yeni Demokrasi Partisi, yüzde 40,80 oy oranıyla mecliste 146 sandalye kazanarak birinci parti oldu. Ana muhalefet SYRIZA yüzde 20,06 ile ikinci, PASOK-KINAL ittifakı yüzde 11,49 ile üçüncü sırada yer aldı. Seçime katılım oranı yüzde 60,87 olarak gerçekleşti. Yeni seçim sistemine göre, tek başına iktidar için yeterli çoğunluğa ulaşılamazsa, koalisyon görüşmeleri yapılıyor veya ikinci bir seçim düzenleniyor.
22 Mayıs 2023

İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener, seçim sonuçlarının açıklanması sırasında yaşanan algı operasyonlarına işaret ederek, muhalefetin kazandığını belirtti. Sandıkların kapanmasının ardından, muhalefetin önde olduğu sandıklara AKP tarafından itiraz edildiği ve bu yüzden sonuçların sisteme girilemediği iddia edildi. Millet İttifakı'nın cumhurbaşkanı yardımcısı adayı Ekrem İmamoğlu, henüz sayılmayan yaklaşık 10 milyon oy olduğunu söyledi. Akşener, Twitter üzerinden yaptığı paylaşımda, seçim gecesi yaşanan algı çalışmalarına karşı olduklarını ve her oyun peşinde olacaklarını ifade etti.
14 Mayıs 2023

Yeniden Refah Partisi (YRP) Genel Başkan Yardımcısı Cengiz Zor, 31 Mart 2024'te yapılacak Mahalli İdareler Seçimi'ne partinin tüm teşkilatlarının hazır olduğunu belirtti. Zor, 81 il, 973 ilçe ve 394 beldeye kendi logo ve adaylarıyla gireceklerini ifade etti. Ayrıca, 30 yaş altı gençler, engelli, deprem ve sel mağdurları ile şehit yakını ve gazilerden aday adaylığı başvuru ücreti almayacaklarını kaydetti.
8 Eylül 2023

HÜDA-PAR Genel Başkanı Zekeriya Yapıcıoğlu, Genel Sekreteri Şehzade Demir, Parti Sözcüsü Serkan Ramanlı ve Diyarbakır İl Başkanı Faruk Dinç, AKP listelerinden aday olarak seçime katıldılar. Anadolu Ajansı'nın 15 Mayıs verilerine göre, bu dört isimden üçü milletvekilliğini garantiledi. AKP, İstanbul 3'üncü bölgeden 14, Gaziantep'ten 8, Batman'dan 2, Mersin'den ise 4 milletvekili çıkardı. HÜDA-PAR, 2018 seçimlerinde yüzde 0,31 oy oranı ile 155 bin 539 oy almıştı.
16 Mayıs 2023

Resmi olmayan sonuçlara göre, Büyük Birlik Partisi (BBP), Memleket Partisi (MP) ve Zafer Partisi (ZP) yeni dönemde Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde (TBMM) temsil edilmeyecek. BBP cumhur ittifakı, MP bağımsız ve ZP ata ittifakı çatısı altında seçimlere katıldı. Üç parti de yeterli oy oranına ulaşamadı ve milletvekili çıkaramadı. Bu durum, partilerin genel başkanları Ümit Özdağ (ZP) ve Mustafa Destici'yi (BBP) de Meclis dışında bıraktı.
15 Mayıs 2023

Yeniden Refah Partisi Genel Başkanı Fatih Erbakan, Türkiye genelinde 1600 kişiyle yapılan bir ankete göre partisinin oy oranının yüzde 8 olduğunu belirtti. Erbakan, bu oranı yeterli bulmadıklarını ve hedeflerinin yüzde 10'un üzeri olduğunu ifade etti. Ayrıca, Vatan Partisi Genel Başkanı Doğu Perinçek'in oy oranının yüzde 8,5 olduğu iddiası da Aydınlık Gazetesi tarafından öne sürüldü.
14 Ocak 2023

Milliyetçi Hareket Partisi (MHP), Cumhur İttifakı'nın diğer büyük ortağı olan AKP ile 51 ilde ortak liste oluşturacağı iddialarının ardından, Genel Başkan Devlet Bahçeli'nin tepkisiyle kendi adaylarıyla ve kendi logosuyla seçimlere katılacağını duyurdu. MHP'nin aday listesi, etikhaber.com isimli haber sitesi üzerinden paylaşıldı. Listede dikkat çeken isimlerden biri olan Mersin Milletvekili Olcay Kılavuz, seçilme ihtimali düşük olan dördüncü sıradan aday gösterildi.
6 Nisan 2023

ORC Araştırma'nın 27 Temmuz-1 Ağustos tarihleri arasında düzenlediği ankete göre, İYİ Partili ve CHP'li seçmenlerin çoğunluğu Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş'ı ikinci dönemde de görmek istiyor. CHP seçmeninin yüzde 53,9'u ve İYİ Parti seçmeninin yüzde 45,4'ü Mansur Yavaş'ı tercih ederken, AKP seçmenlerinin ilk tercihi yüzde 27,6 ile Keçiören Belediye Başkanı Turgut Altınok oldu. Anketin kimin adına yapıldığı, kim veya hangi parti tarafından finanse edildiği, örneklem belirleme yöntemi ve kararsızların nasıl dağıtıldığı bilgileri verilmedi.
4 Ağustos 2023
İşaretlediklerim