İstanbul Planlama Ajansı'nın araştırmasına göre, İstanbul'daki bir üniversite öğrencisinin ortalama aylık yaşam maliyeti 12 bin 535 lira ile 14 bin 583 lira arasında değişiyor. Araştırmada öğrenciler 'özel yurtta' ve 'üç kişilik öğrenci evinde' kalan olmak üzere iki kategoriye ayrıldı. Geçen seneye göre özel yurtta kalan öğrencinin maliyeti yüzde 184, öğrenci evinde kalan öğrencinin maliyeti yüzde 134 arttı.
6 Ekim 2023

Borsa İstanbul'da 15-29 yaş grubundaki genç yatırımcıların oranı, tüm yatırımcıların yüzde 25'ini oluşturuyor. Bu oran geçen sene yüzde 15, 10 yıl önce ise yüzde 6 seviyesindeydi. Ekonomi yönetiminin mevduat faizlerini yüksek enflasyona rağmen düşük tutması, yatırımcıların borsaya yönelmesine neden oldu. Genç yatırımcıların toplam portföy değeri 2 milyar 815 milyon dolar.
25 Eylül 2023

Uluslararası akaryakıt fiyatlarındaki düşüşün etkisiyle Türkiye'de motorinin litre fiyatına 47 kuruş indirim uygulandı. Bu indirimle İstanbul Avrupa yakasında motorin 19,70 lira, Ankara'da 20,06 lira, İzmir'de ise 20,15 lira oldu. Benzin fiyatlarında ise herhangi bir değişiklik olmadı. Yılbaşından bu yana benzin ve motorin fiyatlarında önemli bir düşüş yaşanmasına rağmen, geçen yılın başına göre fiyatlar neredeyse iki katına çıkmış durumda.
25 Nisan 2023

Boğaziçi Üniversitesi yönetimi, mezunların kartlarını iptal etmeye devam ederken, 1973 mezunu Semih Bilgin'in kartının iptal edilmesi üzerine konu yargıya taşındı. Mahkeme, mezun kartlarıyla ilgili düzenlemenin olmamasını ve iptal işleminin telafisi güç zararlar doğurma ihtimalini gerekçe göstererek yürütmeyi durdurma kararı verdi. Üniversite yönetimi, iptal işlemlerini genellikle tebliğ etmiyor ve gerekçe göstermiyor. 9 Mart 2023'e kadar 138 mezunun kartı iptal edilerek okula girişi yasaklandı.
23 Haziran 2023

İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB), 17 Haziran-8 Eylül tarihleri arasında şehir hatlarında yaz tarifesine geçileceğini duyurdu. Yaz tarifesi kapsamında bazı hatlardaki sefer sayıları artırıldı ve yeni seferler eklendi. Beşiktaş-Adalar, Ortaköy-Beşiktaş-Eminönü, Aşiyan-Anadoluhisarı-Küçüksu ve Sarıyer-Rumeli Kavağı-Anadolu Kavağı hatlarına ek seferler konuldu. Ayrıca, Şehir Hatları tarafından düzenlenen Mehtap Turları ve Boğaz Turları yaz boyunca devam edecek.
10 Haziran 2024

İstanbul Büyükşehir Belediyesi ve Ulaşım Koordinasyon Merkezi'nin toplantısında, minibüslerin elektronik bilet sistemine dahil edilmesi kararı alındı. Bu kararla birlikte, otobüs, metro, metrobüs, vapur, tramvay gibi birçok ulaşım aracında kartla para ödenirken minibüslerde nakit kullanımı sona erecek.
27 Temmuz 2023

İstanbul Büyükşehir Belediyesi, elektrikli scooter kullanımını düzenlemek amacıyla bir eylem planı açıkladı. Plan kapsamında İstanbul'un çeşitli yerlerine 1500 park alanı kurulacak ve kullanıcılar bu alanlara bıraktıkları scooterlar için açılış ücreti ödemeyecekler. Trafik akışının yoğun olduğu bölgelerde hız sınırlaması getirilecek ve hassas bölgelerde bu sınır saatte 12,5 km olacak. Kullanıcılar için eğitim şartı getirilecek ve operatörler düzenli olarak eğitim çalışmaları yapacak. İstanbulKart ile entegrasyon sağlanacak ve ilçelerde e-scooter komisyonları kurulacak.
3 Nisan 2023

Kahramanmaraş'taki depremler sonrası YÖK, üniversitelerde bahar dönemi eğitimini erteledi ve Cumhurbaşkanı Erdoğan uzaktan eğitime geçileceğini duyurdu. Bu durum, 14 Mayıs seçimleri öncesinde, öğrencilerin oy kullanma sürecini etkileyebilir. Adres değişikliği için son tarih olan 2 Nisan'a kadar üniversitelerin açılıp açılmayacağı belirsizliği sürdüğünden, öğrencilerin hangi şehirde oy kullanacakları konusunda kararsızlıkları var. CHP İstanbul Milletvekili Sibel Özdemir, bu belirsizliğin giderilmesi ve öğrencilerin mağduriyetinin önlenmesi için Meclis'te konuştu.
30 Mart 2023

Ekim 2022'de İstanbul'un 10 ilçesinde başlayan yabancılara oturum izni verilmeme uygulaması, Mart ayında tüm ilçelere yayıldı. İstanbul'da kaçak sığınmacı barındıran veya yasa dışı ev kiralayan kişilere para ve hapis cezaları uygulanmaya başlandı. 2023'ün başından itibaren yapılan operasyonlarda 51 kişi gözaltına alındı ve her birine 26 bin 750 lira para cezası kesildi. Ayrıca, bu suçu üç kez işleyenlere otel ve evler için ciddi yaptırımlar uygulanacak. Gözaltına alınanlardan dört kişi tutuklandı, altı kişi adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı.
15 Temmuz 2023

Bursa Deniz Otobüsleri İşletmesi (BUDO), Mudanya-İstanbul seferlerinde bilet fiyatlarını yüzde 52 oranında artırdı. Daha önce 230 lira olan bilet fiyatı 350 liraya yükseldi. Öğrenci ve çocuk yolcular için ise bilet fiyatı 250 lira olarak belirlendi. Bu zam, Bursa'nın Mudanya ilçesi ile İstanbul'un Eminönü/Sirkeci iskelesi arasında seyahat eden yolcuları etkileyecek.
4 Haziran 2024

İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB), okulların açılacağı 11 Eylül Pazartesi günü 06:00-14:00 saatleri arasında toplu ulaşım araçlarının ücretsiz olacağını duyurdu. Ayrıca, İETT'nin her gün 1636 ek sefer yapacağı, Metro İstanbul'un 375 ilave sefer planladığı ve Şehir Hatları'nın da ek vapur seferleri düzenleyeceği belirtildi. İBB ve ilgili eğitim kurumları, pazartesi günü Afet Koordinasyon Merkezi ve Ulaşım Yönetim Merkezinde toplanarak 3 gün boyunca nöbet tutacak ve İstanbul trafiği anlık takip edilecek.
9 Eylül 2023

İstanbul ve Ankara başta olmak üzere Türkiye'nin birçok ilinde beklenen kötü hava koşulları sebebiyle 6 Şubat Pazartesi günü eğitime ara verildi. İstanbul Valisi Ali Yerlikaya ve İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu, kar yağışının artacağı ve zorunlu olmadıkça özel araç kullanılmaması gerektiği konusunda uyarılarda bulundu. Ankara Valiliği de benzer bir açıklama yaparak, hamile ve engelli personel ile 10 yaş altı çocuk sahibi kadın personelin idari izinli sayılacağını duyurdu.
5 Şubat 2023

İstanbul'da İSPARK tarafından işletilen otopark ücretlerine yüzde 35'e varan zam yapıldı. İstanbul Büyükşehir Belediyesi Meclisi'nde yapılan oylama sonucunda, yeni tarife oy çokluğuyla kabul edildi. Bu zamla birlikte bir saatlik otopark ücreti 52 liradan 70 liraya yükseldi.
12 Haziran 2024

İstanbul Valiliği, park, piknik yeri, plaj ve sahillerde içki içilmesini yasakladı. Kararın gerekçesi olarak 'çevrenin rahatsız edilmemesi, olumsuz görüntülerin oluşmasına mahal vermemek' gösterildi. Emniyet, jandarma ve zabıta birimlerinin etkin şekilde denetim yapması ve hükümlere uymayan kişiler ve işletmeler hakkında yasal işlem başlatması istendi. Bu karar, özellikle enflasyon ve Özel Tüketim Vergileri (ÖTV) altında ezilen yurttaşlar tarafından 'hayat tarzı'na bir müdahale olarak görüldü.
30 Ağustos 2023

Türkiye'de benzin ve motorin fiyatlarına 60 kuruşluk bir indirim uygulandı. Bu indirim sonrasında benzinin litre fiyatı 21 lira 10 kuruşa, motorinin litre fiyatı ise İstanbul'da 23 lira 47 kuruşa düştü. Yılbaşında benzinin litre fiyatı 19,47 TL, motorinin ise 22,08 TL idi. Geçen yılın başında ise benzin 12,91 TL, motorin 12,76 TL seviyesindeydi.
27 Ocak 2023

İstanbul'da 2 bin 125 minibüs ve dolmuşun taksi plakasına dönüşümü için gerekli araçlar, piyasa değerinin iki katı fiyatla satışa sunuldu. Şoförler, bu durumu 'soygun' olarak nitelendirerek, yüksek maliyetlerin sonunda müşterilere yansıyacağını belirtti. İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu'nun taksi sorununu çözmek için attığı adımın UKOME tarafından onaylandığı, ancak taksicilerin bu durumdan rahatsız olduğu ve İstanbul Taksiciler Odası Başkanı Eyüp Aksu'nun fiyat politikalarına tepki gösterildiği ifade edildi. Taksiciler, belediyenin kiralama modeli ile piyasaya müdahale etmesini ve fiyatların düşürülmesini talep ediyor.
12 Ocak 2023

Borsa İstanbul, açılış seansının işleyişiyle ilgili yeni kararları bugün devreye sokuyor. Bu kapsamda, pay piyasasında emir iptali, fiyat kötüleştirme ve miktar azaltımı yapılabilmesine karar verildi. Ayrıca, sermaye piyasası araçlarında da benzer düzenlemeler yapıldı. Yıldız Pazar, Ana Pazar ve diğer sermaye piyasası araçlarında piyasa ve piyasadan limite emir türlerinin iletilebilmesine karar verildi. VİOP tarafında da tüm sözleşmelerde emir iptali, fiyat kötüleştirme ve miktar azaltımı yapılabilmesi kararlaştırıldı.
25 Eylül 2023

İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Meclisi, İSKİ Genel Kurulu'nun önerisi üzerine su fiyatlarına yüzde 15 zam yapılmasını onayladı. İBB'nin ilk teklifi yüzde 48 zam yapılması yönündeydi ancak bu oran revize edilerek yüzde 15 olarak belirlendi. Yeni tarifeler konut ve iş yerleri için farklı kademelerde uygulanacak ve zamlı tarife hemen yürürlüğe girecek. Ayrıca, su tarifelerinin TÜFE oranına göre aylık olarak güncellenmesi talebi reddedildi.
22 Kasım 2023

Boğaziçi Üniversitesi, Haziran 2022'den itibaren 138 mezunun üniversiteye girişini sağlayan mezun kartlarını iptal etti. İptaller, öğrencilerin mezuniyet öncesi protesto eylemlerine katılmaları ve alternatif mezuniyet töreni düzenlemeleri gibi nedenlerle gerçekleşti. İptal edilen kartlar arasında, sosyal medyada yönetimi eleştiren ve kampüste alkol tüketen mezunlar da var. İptal kararları bazen gerekçe gösterilmeden, bazen de sadece sorulduğunda açıklanıyor.
9 Mart 2023

İstanbul Büyükşehir Belediyesi, Liselere Geçiş Sistemi (LGS) kapsamında yarın yapılacak merkezi sınava katılacak öğrenci ve görevlilere, 07.30 ile 15.00 saatleri arasında toplu taşıma araçlarını ücretsiz kullanma imkanı sağlayacak. Öğrenciler ve görevliler, sınav giriş belgelerini veya görev belgelerini göstererek, İstanbulkart kullanmadan otobüs, metro, tramvay, füniküler, vapur ve deniz motorları gibi toplu ulaşım araçlarından faydalanabilecekler.
3 Haziran 2023
İşaretlediklerim