ABD'nin eski Başkanı Barack Obama döneminde Dışişleri Bakanlığı görevlisi olan Stuart Seldowitz, New York'ta bir Mısırlı satıcıya 'terörist' diyerek hakaret ettiği ve nefret söyleminde bulunduğu gerekçesiyle gözaltına alındı. Seldowitz'in bu söylemleri sosyal medyada yayıldıktan sonra New York Polis Departmanı tarafından 'nefret suçu' ve 'ağırlaştırılmış taciz ve takip ederek tacizde bulunma' suçlamalarıyla gözaltına alınmasına yol açtı. New York Belediye Başkanı Eric Adams, olaya ilişkin yaptığı açıklamada İslamofobiye karşı olduklarını ve bu tür saygısız söylemlerin şehirde yeri olmadığını belirtti.
23 Kasım 2023

Britanya’nın terörle mücadeleden sorumlu eski polis şefi Neil Basu, Southport şehrinde bir cami dışında gerçekleşen bıçaklı saldırının ardından başlayan aşırı sağcı şiddet eylemlerini terörizm olarak nitelendirdi. Saldırganın Britanya doğumlu olduğu açıklanmasına rağmen, sosyal medyada yayılan yanlış bilgiler aşırı sağcı grupların şiddetli protestolarına yol açtı. Bu gruplar, sığınmacıların kaldığı bir oteli ateşe vererek ve çeşitli mülklere zarar vererek terör eylemleri gerçekleştirdi. Basu, bu eylemlerin modern bir linç girişimi olduğunu belirtti ve saldırganların ağır cezalar alması gerektiğini vurguladı.
6 Ağustos 2024

Şair Ahmet Telli, 2017'de bir basın açıklamasında okuduğu şiirler nedeniyle 'terör örgütü propagandası' yapmak suçlamasıyla yargılandı. Ankara 26'ncı Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen davada, Telli'nin üzerine atılı suçu işlediği belirtilerek 10 ay hapis cezasına hükmedildi. Telli, savunmasında aydın sorumluluğuyla hareket ettiğini ve beraatini talep ettiğini belirtti. Mahkeme, verilen cezayı erteledi.
4 Temmuz 2023

Eski HDP eş genel başkanı Selahattin Demirtaş, 2015-2016 yılları arasındaki konuşmaları nedeniyle cumhurbaşkanına hakaret suçlamasıyla yargılandığı davada iki yıl altı ay hapis cezasına çarptırıldı. Demirtaş, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ve dönemin başbakanı Ahmet Davutoğlu'nu El Nusra ve IŞİD gibi örgütlere destek sağlamakla suçlamıştı. Mersin 14. Asliye Ceza Mahkemesi'nde görülen davada, Demirtaş savunmasında eleştiri hakkını kullandığını belirtti. Mahkeme, Demirtaş'a verilen beş yıl altı aylık cezayı indirimle iki yıl altı aya çevirdi.
19 Temmuz 2024

Kahramanmaraş merkezli depremler sonrasında yaşanan iletişim sorunları nedeniyle Medya ve Hukuk Çalışmaları Derneği (MLSA), GSM operatörleri ve Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) yetkilileri hakkında suç duyurusunda bulundu. MLSA Eş Direktörü Avukat Veysel Ok, operatörlerin ve BTK'nın ihmalkarlığı ve sorumsuzluğu nedeniyle 'görevi kötüye kullanma', 'haberleşmenin engellenmesi', 'bilinçli taksirle öldürme' ve 'bilinçli taksirle yaralama' suçlamalarıyla suç duyurusunda bulunduğunu açıkladı. BTK'nın deprem sırasında Twitter'a erişimi kısıtladığı da belirtildi.
10 Şubat 2023

Görsel iletişimci Mahir Akkoyun, ekonomik kriz ve hak ihlalleri hakkında eleştirel görseller tasarlayıp sosyal medyada paylaşmasının ardından İzmir'de gözaltına alındı ve 'Cumhurbaşkanına hakaret' ile 'seçim düzenini bozmak' suçlamalarıyla mahkemeye sevk edildi. Mahir Akkoyun adli kontrol şartı olmaksızın serbest bırakıldı. Tutuklu eski HDP eş genel başkanı Selahattin Demirtaş, Twitter hesabından Akkoyun'a destek mesajı yayınlayarak, 'Hepimiz Mahir'iz' ifadesini kullandı.
7 Nisan 2023

İlahiyatçı yazar Cemil Kılıç, İstanbul Gaziosmanpaşa'da evinin önünde saldırıya uğradı. Saldırı sonrası Valilik, şüphelilerin E.D, Y.G. ve R.B. olduğunu ve R.B.'nin adli kontrol şartıyla serbest bırakıldığını açıkladı. Daha sonra Y.G. ve E.D. de yakalanıp gözaltına alındı ve adliyeye götürüldükten sonra serbest bırakıldılar. Kılıç, daha önce 'ordotoks' İslam görüşlerine mesafeli duruşu nedeniyle hedef gösterilmiş ve Milli Eğitim Bakanlığı'ndan ihraç edilmişti.
28 Mart 2023

Wall Street Journal'ın haberine göre, İsrail istihbarat birimleri, Filistin dışında yaşayan Hamas üyelerine suikast planları yapmakta ve bu kapsamda Türkiye'deki Hamas üyelerini de hedef almayı planlamaktadır. İsrail iç istihbarat teşkilatı Şin-Bet Direktörü Ronen Bar'ın, Hamas liderlerini dünyanın her yerinde öldürme kararlılığını ifade ettiği bir kayıt yayımlandı. Türk istihbarat kaynakları, İsrail'e yasa dışı faaliyetlerde bulunmamaları konusunda uyarıda bulundu ve aksi halde ciddi sonuçlar olacağını iletti.
4 Aralık 2023

Dipnot Yayınları, HDP eski eş genel başkanı Selahattin Demirtaş'ın yazar Yiğit Bener ile birlikte 'Arafta Düet' isimli bir roman yazdığını duyurdu. Demirtaş, daha önce de çeşitli öykü ve romanlar yazmıştı. Demirtaş, Kobani davasında 42 yıl hapis cezasına çarptırılmıştı. Kitabın yayın tarihi henüz açıklanmadı.
21 Haziran 2024

Lübnan Hizbullah'ı lideri Hasan Nasrallah, 7 Ekim saldırılarından sonra ilk kez konuştu ve 'her türlü olasılığa hazır olduklarını' belirtti. Nasrallah, 'Bölgesel bir savaşı durdurmak isteyenler Gazze'deki saldırıları durdursun' dedi. ABD ve Britanya'nın, bölgeye gönderdiği uçak gemileri ve savaş uçaklarıyla İran ve İran destekli güçlerin, savaşa dahil olmasını engelleyeceklerinin mesajını verdiği bir dönemde bu açıklama geldi.
3 Kasım 2023

İsrail-Lübnan sınırındaki gerilim Kurban Bayramı boyunca arttı. Hizbullah Genel Sekreteri Hasan Nasrallah, İsrail ile bir savaş çıkması halinde İsrail’in kuzeyini işgal edebileceklerini ve Güney Kıbrıs’ın da hedef alınabileceğini söyledi. Güney Kıbrıs tarafsız olduğunu belirten bir açıklama yaptı ancak bu tansiyonu düşürmeye yetmedi. Nasrallah ayrıca Hizbullah’ın henüz kullanmadığı silahlarının olduğunu ve İsrail’in hava savunma sistemi Demir Kubbe'yi incelemek için füze saldırıları düzenlediklerini belirtti.
21 Haziran 2024

İsrail, Suriye havalimanlarına düzenlenen saldırıların, İran ve 'tüm terör örgütlerine' uyarı amaçlı olduğunu duyurdu. İsrail Dışişleri Bakanlığı'nın Arap Basını Sözcüsü Hasan Kaabiya, bu saldırıların İran'a ve 'tüm terör örgütlerine savaşa müdahil olmamaları yönünde bir uyarı' olduğunu belirtti. Ayrıca, saldırının 'topraklarını Hizbullah'ın destekçilerine İran füzelerini teslim etmek için koridor olarak kullanan' Suriye'ye de bir mesaj olduğunu ifade etti.
13 Ekim 2023

AKP'nin önde gelen isimlerinden Bülent Arınç, Elips TV'de katıldığı bir programda Türkiye'de dini yaşamın sekülerleştiğini, dindarlığın içinden ahlakın kaybolduğunu ve dinin siyasallaşmasının bir yara olduğunu belirtti. İmam hatip okullarının sayısının artmasını olumlu bulduğunu ancak dindar ve imam hatipli kişilerin yolsuzluk ve suç örgütleriyle anılmaması gerektiğini vurguladı. Hizbullah ve DAEŞ gibi radikal grupları eleştirdi ve Türkiye'de başörtüsü mücadelesinin geldiği noktayı sorguladı. Ekonomik sorunlara da değinen Arınç, alım gücündeki düşüşe dikkat çekti.
8 Nisan 2023

Türkiye'de yazar Murat Kahraman, Ahmet Ümit ve Yavuz Ekinci'nin eserleri sansürlenerek toplatılma kararı alındı. PEN Türkiye, Türkiye Yayıncılar Birliği ve Türkiye Yazarlar Sendikası gibi kuruluşlar, 2023 yılının ilk üç ayında beş kitabın sansürlendiğini belirterek bu duruma tepki gösterdi. Edebiyatçılar ve yayıncılar, Twitter üzerinden yaptıkları paylaşımlarla sansüre karşı çıkarak ifade özgürlüğüne vurgu yaptılar. Doğan Kitap ve Everest Yayınları gibi yayınevleri de sansür kararlarını eleştirdi ve destek mesajları yayınladı.
21 Mart 2023

Eski Genelkurmay başkanı İlker Başbuğ, 'halkı kin ve düşmanlığa alenen tahrik etme veya aşağılama' suçlamasıyla yargılandığı davada beraat etti. Başbuğ, 'Türkiye Cumhuriyeti'nde Güç Odaklarının Mücadelesi' isimli kitabıyla ilgili bir söyleşide 'darbe' imasında bulunduğu iddiasıyla suçlanıyordu. İstanbul 2. Asliye Ceza Mahkemesi'nde görülen duruşmada, suçlamaları reddeden Başbuğ beraatini talep etti ve mahkeme suç unsurlarının oluşmadığına hükmederek beraatine karar verdi.
14 Şubat 2023

İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Sosyal Hizmetler Daire Başkanı Yavuz Saltık, Din Alimleri Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği (DİAYDER) üyelerine yardım kartı dağıtması nedeniyle 'terör örgütüne yardım etmek' suçlamasıyla yargılanıyor. Saltık'a 7.5 yıldan 15 yıla kadar hapis cezası isteniyor. Duruşma 22 Eylül'e ertelendi. Saltık, suçlamaları reddederek, İBB'nin sosyal politikalarının yargılandığını ve bu durumun yoksullara yapılan yardımları engellemeye yönelik olduğunu belirtti.
15 Eylül 2023

Britanya Dışişleri Bakanı David Lammy, İsrail'e bazı silahların satışını askıya alacaklarını açıkladı. Karar, hava araçlarının kullandığı mühimmatlar dahil 30 silahı kapsıyor ve uluslararası insancıl hukukun ihlal edilme riski nedeniyle alındı. Bu kısıtlama, mevcut 350 lisanslı silahtan yaklaşık 30'unu etkiliyor. Britanya'daki insan hakları örgütleri, İsrail'e silah satışını durdurmadığı gerekçesiyle Britanya'yı eleştiriyor.
2 Eylül 2024

68 yaşındaki yazar ve şair Roni Margulies, kanser tedavisi gördüğü bir süre sonrasında hayatını kaybetti. Margulies, 2002 Yunus Nadi Şiir Ödülü'nü 'Saat Farkı' kitabıyla kazanmıştı. Ayrıca, İngiliz şairler Ted Hughes ve Philip Larkin ile İsrailli şair Yehuda Amihay'ın şiirlerini Türkçeye çevirdi. En çok satan kitabı 'Bugün Pazar, Yahudiler Azar' oldu.
19 Temmuz 2023

Evren Barış Yavuz, Gazze'de devam eden saldırılar nedeniyle Türkiye'nin İsrail ile olan ticaretine dikkat çekmek amacıyla bir paylaşım yaptı. Bu paylaşımında, özellikle İsrail'e jet yakıtı satışını eleştirdi ve bu bağlamda Filistin için düzenlenen bir eylemden alınan bir fotoğrafı kullandı. Fotoğrafta Bayraktar ailesi üyeleri de olduğu için Yavuz, hedef haline geldi ve gözaltına alındı. Yavuz, ifadesinde paylaşımının Bayraktar ailesini hedef almadığını, sadece sembolik bir görsel kullandığını ve amacının politik tutarsızlığa dikkat çekmek olduğunu belirtti.
13 Nisan 2024

AKP Büyükçekmece İlçe Başkan Yardımcısı Fatih Zehir, CHP Diyarbakır Milletvekili Sezgin Tanrıkulu'nun Tahir Elçi'nin cenazesindeki fotoğrafını paylaşarak hakaret içeren ifadeler kullandı. Diyarbakır Barosu, Zehir hakkında 'Kişinin Hatırasına Hakaret' suçlamasıyla suç duyurusunda bulundu. Tanrıkulu da Zehir'e dava açacağını belirtti. Tahir Elçi, 2015 yılında Diyarbakır'da bir çatışma sırasında hayatını kaybetmişti.
24 Mayıs 2023
İşaretlediklerim