Dünya çapında birçok ünlü yönetmen, yazar ve müzisyen, 2015'ten beri Bayburt cezaevinde tutuklu bulunan Kürt sanatçı Nudem Durak'ın serbest bırakılması için ortak bir metin imzaladı. Durak, söylediği Kürtçe şarkılardaki ifadeler gerekçe gösterilerek 2015'te tutuklanmış ve 19 yıl hapis cezasına çarptırılmıştı. İmzacılar arasında Tom Morello, Annie Ernaux, Ken Loach, Juliette Binoche, Bryan Adams, Brian Eno, Arundhati Roy ve Aslı Erdoğan gibi isimler bulunuyor.
30 Haziran 2023

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, Hür Dava Partisi'nin (HÜDA-PAR) terör örgütleriyle bir bağının olmadığını iddia etti ve partisini terörle ilişkilendirenleri eleştirdi. Bahçeli, eski içişleri bakanlarından Sadettin Tantan'a HÜDA-PAR ve Hizbullah hakkında açıklama yapması çağrısında bulundu. Ayrıca, HÜDA-PAR'ın 2012 yılında kurulduğunu ve Cumhur İttifakı'nı destekleme kararı aldığını belirtti. Bahçeli, HÜDA-PAR'ı terörle ilişkilendirenleri 'şerefsizlik' ile suçladı.
26 Mart 2023

Rahmi Turan, cehaletin toplumda yarattığı tehlikeleri ve bilgi eksikliğinin yol açtığı şiddet olaylarını ele alıyor. Mısır'da edebiyatçı Necip Mahfuz'a ve yazar Faraç Foda'ya yapılan saldırıları örnek göstererek, saldırganların eserleri okumadan ve anlamadan şiddete başvurduğunu belirtiyor. Turan, cehaletin aşısı olmadığını ve bilgiye ulaşmanın önemini vurguluyor.
2 Haziran 2024

HDP İzmir İl Örgütü binasında gerçekleşen bir cinayet sonrası yapılan açıklamada dönemin içişleri bakanı Süleyman Soylu'ya 'suç işleri bakanı' diyen Mor Dayanışma üyesi Didar Gül hakkında açılan hakaret davasında karar verildi. İzmir 27'inci Asliye Ceza Mahkemesi'nde görülen duruşmada savcı, Gül'ün ifadelerinin hakaret içermediğini ve ifade özgürlüğü kapsamında olduğunu belirterek beraatini talep etti. Mahkeme heyeti de bu yönde bir beraat kararı verdi.
29 Kasım 2023

HÜDA-PAR Genel Başkanı Zekeriya Yapıcıoğlu'nun Cumhurbaşkanı Erdoğan'ı destekleyeceklerini ve milletvekili seçimlerine AKP listelerinden gireceklerini açıklamasının ardından, parti hakkında olumsuz içerikler içeren haber ve yazılara erişim engeli getirildi. Bu engellemeler, İstanbul 8'inci Sulh Ceza Hakimliği tarafından 'kişilik hakları ihlali' gerekçesiyle uygulandı. Engellenen içerikler arasında, HÜDA-PAR'ın Hizbullah ile ilişkilerini ele alan haberler de bulunuyor.
31 Mart 2023

T24 yazarı Tolga Şardan, 'MİT’in cumhurbaşkanlığına sunduğu yargı raporu’nda neler var?' başlıklı yazısı nedeniyle gözaltına alındı ve tutuklandı. İstanbul başsavcılığı, yazı nedeniyle Şardan hakkında 'halkı yanıltıcı bilgiyi alenen yayma' iddiasıyla soruşturma başlatmıştı. Cumhurbaşkanlığı İletişim Bakanlığı’na bağlı 'Dezenformasyonla Mücadele Merkezi', MİT’in böyle bir raporunun bulunmadığını savundu. Şardan'ın yazısında, MİT'in cumhurbaşkanlığının talebi üzerine hazırladığı raporda adliyelerdeki skandal kararlar ve uygulamalar hakkında bilgiler olduğunu iddia etmişti.
1 Kasım 2023

ABD'li rap sanatçısı Macklemore, 'Hind’s Hall' isimli yeni şarkısıyla Filistinlilere destek veriyor ve İsrail karşıtı protestolara katılıyor. Şarkı, Gazze'de öldürülen 6 yaşındaki Hind Rajab'a saygı duruşunda bulunuyor ve dünya genelinde devam eden öğrenci protestolarından esinlenmiş. Sanatçı ayrıca şarkısında kapitalist açgözlülük, Amerikan siyaseti ve müzik endüstrisinin sessizliğini eleştiriyor. Macklemore, şarkının gelirlerini Birleşmiş Milletler'in Filistinli mültecilere yardım ajansına bağışlayacağını açıkladı.
8 Mayıs 2024

Radyo ve Televizyon Üst Kurulu (RTÜK), Halk TV'de Selahattin Demirtaş'ın 'Dad' isimli kitabının tanıtılmasının ardından kanala ceza vermişti. Halk TV Ankara Grup Temsilcisi Serhan Asker, bölge idare mahkemesinin (istinaf) RTÜK'ün verdiği cezanın yürütmesini durdurma kararı aldığını açıkladı. Bu kararın mahkemede tartışılacağı belirtildi.
14 Nisan 2023

Türk Yahudi Toplumu, Gazze'deki bir hastaneye yapılan saldırıyı kınadı. İsrail'in El Ehli Baptist Hastanesi'ni bombaladığı ve en az 500 kişinin öldüğü belirtildi. İsrail, saldırıdan İslami Cihad'ı sorumlu tuttu. Saldırının ardından Türkiye'nin çeşitli kentlerinde İsrail'i protesto için toplananlar ile polis arasında arbede çıktı. Türk Yahudi Toplumu, masum sivillerin hedef alınmasını ve yaşam hakkının ihlal edilmesini kınadığını belirtti.
18 Ekim 2023

RTÜK üyesi İlhan Taşçı, Beyaz TV'de yayınlanan 'Derin Futbol' programında Rasim Ozan Kütahyalı'nın kullandığı dil nedeniyle Beyaz TV'ye verilen yüzde 3 oranındaki para cezasını duyurduktan sonra, Kütahyalı'nın kendisine yönelik tehdit içeren sözleri sebebiyle tazminat davası açtığını açıkladı. Kütahyalı, programda bir şarkının ismini kullanarak küfür etmiş ve bu durum RTÜK tarafından cezalandırılmıştı. Taşçı, kazanacağı tazminatı iki derneğe bağışlayacağını belirtti.
12 Ocak 2023

Türkiye Gazeteciler Cemiyeti, T24 yazarı ve üyesi olan Tolga Şardan'ın 'halkı yanıltıcı bilgiyi alenen yayma' suçlamasıyla tutuklanmasına tepki gösterdi. Cemiyet, Şardan'ın gazetecilik görevini yerine getirdiğini ve bu tutuklamanın gazetecileri susturma çabası olduğunu belirtti. Ayrıca, ifade özgürlüğünün sadece olumlu karşılanan düşünceleri değil, devleti rahatsız eden düşünceleri de kapsadığını vurguladı. Cemiyet, Şardan'ın serbest bırakılmasını talep etti.
2 Kasım 2023

İstanbul 26. Ağır Ceza Mahkemesi, Anayasa'nın 90. maddesini ve AİHM kararlarını göz ardı ederek, edebiyat dünyasında saygın bir yere sahip ve eserleri 26 ülkede yayınlanan bir yazara 6 yıl 8 ay hapis cezası verdi. Yazar, Silivri'de geçirdiği 4 yıl 7 aylık hapis süresince romanlar yazmıştı. Mahkeme ayrıca yazarın yurt dışı yasağını da kaldırmadı. Bu karara sadece Mustafa Yeneroğlu gibi birkaç siyasetçi itiraz etti, genel olarak siyasi çevrelerden tepki gelmedi.
29 Şubat 2024

Yazar Eylem Tok'un 17 yaşındaki oğlunun babası Bülent Cihantimur, 'suçluyu kayırma' suçlamasıyla İstanbul Adliyesi'ne ifade vermek üzere geldi. Tok'un oğlu, İstanbul'da bir kaza yaparak bir kişinin ölümüne ve dört kişinin yaralanmasına neden olmuş, ardından annesiyle birlikte önce Mısır'a sonra ABD'ye kaçmıştı. Adalet Bakanlığı iade sürecini başlatmış, Cihantimur ve diğer bir kişiye yurtdışına çıkış yasağı konmuş, bir çalışan ise tutuklanmıştı.
15 Mart 2024

ABD yönetimi, İsrail ile Hizbullah arasında artan gerilimden endişe duyduğunu belirtti. İsrail Genelkurmay Başkanı Herzi Halevi, İsrail ordusunun saldırıya hazır olduğunu ifade etti. ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Matthew Miller, Hizbullah'a yönelik saldırı mesajlarından endişe duyduklarını ve kapsamlı bir savaşı desteklemediklerini söyledi. Miller, sorunların diplomatik yollarla çözülmesi gerektiğini vurguladı.
5 Haziran 2024

Rusya'nın başkenti Moskova'da 22 Mart'ta gerçekleşen ve 143 kişinin ölümüyle sonuçlanan saldırıyı IŞİD üstlenmişti. Rus Devlet Soruşturma Komitesi'ne bağlı müfettişler, saldırganların Ukraynalı milliyetçilerle bağlantılı olduğuna dair kanıtlar bulduklarını açıkladı. Saldırganların Ukrayna'dan nakit ve kripto para aldıkları ve bir şüphelinin daha gözaltına alındığı belirtildi. ABD'nin saldırıdan önce Rusya'yı yazılı olarak uyarmış olduğu da iddialar arasında.
29 Mart 2024

Katar, 'İsrail adına ajanlık' suçlamasıyla yargılanan sekiz Hintli eski deniz subayını idama mahkum etti. Subaylar, Ağustos 2022'de bir denizaltı projesiyle ilgili 'İsrail adına ajanlık yaptıkları' gerekçesiyle tutuklanmıştı. Hindistan Dışişleri Bakanlığı, idam kararını 'şoke edici' olarak nitelendirdi ve tüm yasal seçenekleri araştırdıklarını belirtti.
26 Ekim 2023

Ahbap Derneği'nin kurucusu Haluk Levent, kara para aklama suçlamasıyla ABD'de yargılanan işadamı Sezgin Baran Korkmaz ile çekilmiş bir fotoğrafını paylaşan model Deniz Akkaya'ya sosyal medyada tepki gösterdi. Akkaya, Levent'in özür dilemesini eleştirerek ona 'duruşsuzluk' ithamında bulundu ve yakında yargılanacağını ima etti. Levent ise Akkaya'nın iddialarını reddederek, Korkmaz ile olan fotoğrafın bir yardım konseri çerçevesinde olduğunu ve konser karşılığında Korkmaz'ın beş ailenin sorunlarını çözdüğünü belirtti. Haluk Levent, Akkaya'ya karşı 5 milyon liralık tazminat davası açacağını ve kazanılan parayı depremzedelere bağışlayacağını açıkladı.
17 Şubat 2023

TELE1 Genel Yayın Yönetmeni Merdan Yanardağ, 'terör örgütü propagandası yapmak' suçlamasıyla tutuklandı. Tutuklama kararını veren İstanbul 7'nci Sulh Ceza Hâkimi Ramazan Çiçek'in geçmişte verdiği kararlar da gündeme geldi. Çiçek, 'kara para aklama' suçlamasıyla ABD'de soruşturulan işadamı Sezgin Baran Korkmaz'ın mal varlığına el konulması ve yurt dışına çıkış yasağını kaldıran hâkim olarak biliniyor. Ayrıca, Cumhuriyet gazetesi davasına bakan İstanbul 27'nci Ağır Ceza Mahkemesi heyetinin üyesiydi ve Fethullahçı yapıya mensup hâkim ve savcıyı saklayan kişiyi tahliye eden hâkimlerden biriydi.
27 Haziran 2023

İsrail ordusu, Lübnan sınırından İsrail içerisine bir grup şüphelinin sızdığına dair ihbar aldıklarını duyurdu. İsrail basını, ülkeye sızmaya çalışan iki kişinin öldürüldüğünü bildirdi. İsrail ordusu, bölgeye askerlerin sevk edildiğini ve konuyla ilgili detayların daha sonra paylaşılacağını belirtti. Lübnan makamlarından konuya ilişkin henüz bir açıklama yapılmadı.
9 Ekim 2023

Üsküdar'da bir kafede iki grup arasında çıkan tartışmada üç kişi ölmüş, beş kişi yaralanmıştı. Olayla ilgili olarak 12 şüpheli gözaltına alınmıştı. İsrail Dışişleri Bakanlığı, ölenlerin İsrailli olabileceği iddiasını araştırıyor. The Jerusalem Post'a göre, İsrailli Arapların olaya karıştığı yönündeki iddialar da inceleniyor.
24 Mayıs 2024
İşaretlediklerim