Yüksek Seçim Kurulu, 14 Mayıs'ta yapılacak seçimlerde gümrük kapılarında oy verme sürecini düzenleyen bir genelgeyi Resmi Gazete'de yayımladı. Genelgeye göre, oy verme işlemi 27 Nisan Perşembe günü başlayacak ve 14 Mayıs Pazar günü sona erecek. İkinci tur oylama gerektiğinde ise 20 Mayıs'ta başlayıp 28 Mayıs'ta sona erecek. Oy verme işlemleri sırasında kullanılacak malzemeler ve geçerli veya geçersiz sayılacak oyların kriterleri belirlendi. Ayrıca, oy verme sürecinde görev alacak personel ve düzenin sağlanması gibi konular da genelgede yer aldı.
19 Mart 2023

Reuters'ın analizine göre Türkiye, mayıs ayında gerçekleşecek önemli seçimler öncesinde iki ekonomik yol arasında seçim yapacak: sıkı devlet denetimli bir ekonomi veya liberal ekonomi politikalarına dönüş. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın 20 yıllık iktidarı ve ekonomik politikaları, yatırımcıların ve piyasaların dikkatini çekiyor. Uluslararası yatırımcılar, muhalefetin seçimleri kazanması durumunda Türk varlıklarında artış bekliyor. Ancak, ekonomideki köklü değişiklikler belirsizlikler yaratıyor. Türk Lirası'nın değer kaybı, enflasyonun yükselmesi ve sosyal yardım harcamalarının artması ekonomik zorlukları gösteriyor. Yabancı yatırımcıların Türkiye piyasalarından çekilmesi ve yerli yatırımcıların borsaya yönelmesi de dikkat çekici. Türkiye'nin ekonomik istikrarı ve seçim sonuçlarının getireceği potansiyel değişiklikler, uluslararası ve yerel düzeyde yakından izleniyor.
18 Ocak 2023

Yurt dışında yaşayan Türk vatandaşları, 27 Nisan'da başlayan oy kullanma sürecinde 151 temsilcilik ve 16 merkezde kurulan 5 bin 114 sandıkta oy kullandılar. 2014'ten bu yana yurt dışından seçimlere katılım oranı artış gösterdi ve 2018 seçimlerinde %50,9'a ulaştı. 2023 seçimlerinde kayıtlı seçmen sayısı 3 milyon 416 bin 150'ye yükseldi. Dışişleri Bakan Yardımcısı Yasin Ekrem Serim, rekor katılım sağlandığını ve oyların Türkiye'ye güvenli bir şekilde getirildiğini duyurdu. Gümrük kapılarında oy kullanma işlemi 14 Mayıs'a kadar devam edecek.
9 Mayıs 2023

Yüksek Seçim Kurulu Başkanı Ahmet Yener'in açıklamasına göre, Türkiye'de ve yurt dışında toplam 64 milyon 113 bin 941 seçmen bulunmaktadır. Eğer cumhurbaşkanlığı seçimi ikinci tura kalırsa, seçim kütükleri güncellenerek 15 Mayıs itibariyle 18 yaşını dolduracak olan yaklaşık 50 bin kişi daha oy kullanma hakkı kazanacak. Anketlere göre seçimin ikinci tura kalma ihtimali yüksek görünmektedir.
18 Nisan 2023

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Meclis'i feshederek erken seçim kararı almasının ardından Yüksek Seçim Kurulu, seçim takvimini 18 Mart'ta başlayacak şekilde belirledi. Takvim, kamu görevlilerinin milletvekili adayı olabilmek için istifa etmeleri gereken son gün olan 16 Mart'tan başlayarak, Türkiye genelinde oy verme işleminin yapılacağı 14 Mayıs'a kadar olan süreci kapsıyor. Seçim süreci, adaylık başvuruları, seçmen listelerinin askıya çıkması, ittifak protokollerinin teslimi ve yurt dışında oy verme işlemleri gibi önemli tarihleri içeriyor.
13 Mart 2023

14 Mayıs'ta gerçekleştirilecek cumhurbaşkanlığı ve milletvekili genel seçimleri kapsamında, yurt dışında kayıtlı 3 milyon 416 bin 98 seçmen için oy verme süreci başlamıştır. Gümrüklerde 4 bin 671 sandık kurulmuş ve oy verme işlemi 14 Mayıs saat 17:00'ye kadar devam edecektir. Ayrıca, 73 ülkede ve 156 farklı yerde yurt dışı temsilciliklerinde de sandık kurulları oluşturulmuştur. Yurt dışında ve gümrük kapılarında kullanılan oylar, adayların ve partilerin Türkiye genelindeki oy sayılarına eklenerek değerlendirilecektir.
27 Nisan 2023

Yüksek Seçim Kurulu, 14 Mayıs'ta yapılacak olan 28'inci dönem milletvekili genel seçimleri için siyasi partilerin ve ittifakların oy pusulasındaki yerlerini kura çekimiyle belirledi. Kura sonucunda 20 siyasi parti ve ittifakın sıralaması netleşti. İttifaklar içinde de kendi içlerinde bir sıralama yapıldı. Anadolu Ajansı kura çekimini canlı olarak yayınladı.
8 Nisan 2023

1989 yerel seçimlerinin, ANAP iktidarının sonunu getirdiği ve Türkiye'de siyasi dönüşümün başlangıcı olduğu belirtiliyor. 31 Mart 2024 yerel seçimlerinin de benzer bir dönüşümün işareti olduğu, kazananların sadece yerel yönetimleri değil, daha geniş siyasi etkileri de kazandığı ifade ediliyor. Seçim sonuçlarının, Türkiye'nin siyasi aktörleri, kurumları ve ittifakları üzerinde kalıcı değişiklikler yaratacağı öngörülüyor. Yenilginin, iktidarın çabalarına rağmen önemsenmesi gerektiği ve bu yenilginin siyasi tereddütleri ve arayışları hızlandıracağı vurgulanıyor.
1 Nisan 2024

Türkiye genelinde 81 il, 973 ilçe ve 390 belde belediye başkanı ile 50 bin 336 muhtarın belirleneceği yerel seçimlerde oy kullanma işlemi tamamlandı. Kayıtlı 61 milyon 441 bin 882 seçmen için 34 siyasi partinin adayının yarıştığı seçimlerde, 206 bin 845 sandık ve yaklaşık bin seyyar sandık kuruldu. 32 ilde seçimler sabah 07.00'de başlayıp 16.00'da sona ererken, diğer illerde 08.00'de başlayan oy verme işlemi 17.00'de tamamlandı. Şimdi gözler, sandıkların açılması ve sayım işlemlerinin ardından Yüksek Seçim Kurulu'nun (YSK) açıklayacağı sonuçlarda.
31 Mart 2024

Yüksek Seçim Kurulu, 14 Mayıs'ta gerçekleştirilecek 28'inci dönem milletvekilliği genel seçimi için geçici aday listesini açıkladı. Listeye göre, seçimde 24 siyasi parti ve 152 bağımsız aday yarışacak. Partilerin aday listelerine 19 Nisan'a kadar itiraz edilebilecek ve kesin aday listesi aynı gün ilan edilecek.
16 Nisan 2023

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 14 Mayıs'ta Türkiye'nin seçime gideceğini açıkladı ve seçim kararını imzaladı. Erdoğan, seçim tarihini 'güncelleme' olarak nitelendirirken, kamuoyunda bu kararın ve seçime hangi kanunla gidileceğinin tartışıldığı belirtiliyor. Yüksek Seçim Kurulu'nun (YSK) seçim için 40'tan fazla genelgeyi hazırda beklettiği ve 10 kadar genelgenin Resmi Gazete'deki ilandan sonra hazırlanacağı ifade ediliyor. Erdoğan, seçim sürecinin başlaması, seçim çalışmaları ve deprem sonrası siyasi durum hakkında da açıklamalarda bulundu.
10 Mart 2023

Yüksek Seçim Kurulu, yurt dışında yaşayan Türk vatandaşlarının 27 Nisan'dan bu yana oy kullanmaya başladığını ve sekiz gün içinde 1 milyon 138 bin 743 kişinin oy kullandığını açıkladı. Oy verme işlemleri yurt dışı temsilciliklerde 9 Mayıs'a, gümrüklerde ise 14 Mayıs'a kadar sürecek. Almanya, Fransa, Hollanda, Avusturya ve Lüksemburg'daki bazı yerlerde sandık sayısının artırılacağı belirtildi.
4 Mayıs 2023

Aziz Çelik'in analizine göre, 2024 seçimleri, Türkiye'de ekonominin doğrudan etkilediği önemli bir dönüm noktasıdır. AKP'nin ekonomi politikaları, enflasyonun yüzde 70-80 bandına yükselmesi, döviz kurundaki artış ve emek gelirlerinin alım gücünün düşmesi gibi faktörler nedeniyle eleştirilmiştir. 2002'den 2010'ların ortasına kadar ekonomik büyüme ve toplumsal refah artışı sağlanmışken, sonraki dönemde ekonomik koşulların zorlaşması ve emekçi sınıfların yoksullaşması, 2024 seçimlerinde siyasal iktidarın yenilgisine yol açan ana faktörlerden biri olmuştur.
8 Nisan 2024

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, tv100 Özel programında seçimlerin huzurlu ve güvenli geçtiğini, olay sayısının 2018'e göre yüzde 20 azaldığını belirtti. Vatandaşların sistem değişikliği istemediğini ve parlamentarizmi reddettiğini ifade etti. Seçimlerin ikinci tura gitmesinin Türkiye'nin demokratik bir ülke olduğunun kanıtı olduğunu vurguladı. PKK'nın siyasete etkisini reddeden bir seçmen tercihinden bahsetti ve seçim sisteminin şeffaflığından övgüyle söz etti. Anket sapmalarını eleştirdi ve Suriyelilerin durumuna değinerek, güvenli bölgeye 240 bin konut yapılacağını ve 1 milyon Suriyelinin oraya geçeceğini söyledi.
17 Mayıs 2023

Yüksek Seçim Kurulu, 28 Mayıs'ta yapılacak ikinci tur seçimler için ABD, Kanada, Britanya, İrlanda, Avustralya ve Japonya'da oy kullanma süresini iki güne indirmişti. Bu karar, özellikle sosyal medya üzerinden tepki gösteren ve bu ülkelerde daha önce Kemal Kılıçdaroğlu'nun Tayyip Erdoğan'dan fazla oy aldığı belirtilen seçmenler tarafından eleştirildi. Cumhuriyet Halk Partisi'nin itirazı üzerine YSK, kararını gözden geçirerek oy verme süresini tekrar beş güne çıkardı.
16 Mayıs 2023

Yüksek Seçim Kurulu Başkanı Ahmet Yener, 14 Mayıs'ta yapılacak cumhurbaşkanlığı ve genel seçimler için seçmen sayısını açıkladı. Toplamda 64 milyon 113 bin 941 seçmenin oy kullanacağını belirtti. İlk kez oy kullanacak seçmen sayısı 4 milyon 904 bin 672 olarak ifade edildi. Ayrıca, 133 bin seçmenin başka illere kaydını aldırdığı bilgisi paylaşıldı.
17 Nisan 2023

Cumhurbaşkanlığı ve 28'inci dönem milletvekili genel seçimi için yurt dışındaki temsilciliklerde ve gümrük kapılarında oy kullanma işlemi başladı. Yüksek Seçim Kurulu'nun verilerine göre, şu ana kadar 1 milyon 83 bin 684 seçmen temsilciliklerde, 82 bin 285 seçmen ise gümrük kapılarında oy kullandı. Oy verme işlemleri yurt dışı temsilciliklerde 9 Mayıs'a, gümrüklerde ise 14 Mayıs saat 17.00'ye kadar sürecek.
5 Mayıs 2023

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Türkiye Büyük Millet Meclisi'ni feshederek 14 Mayıs'ta yapılacak erken seçim tarihini açıkladı. Yüksek Seçim Kurulu (YSK), seçim hazırlıkları kapsamında 40'tan fazla genelgeyi hazırda bekletiyor ve deprem bölgesindeki teknik altyapıyı incelemek için bir heyet gönderdi. Seçimlerde sandık kurulacak okulların durumu ilgili bakanlıklar tarafından belirlenecek. Ayrıca, seçime girebilecek partilerin listesi kısa sürede açıklanacak ve bu listeye Yeşil Sol Parti ile Yeniden Refah Partisi'nin dahil olabileceği belirtiliyor.
10 Mart 2023

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, Kabine toplantısı sonrasında yaptığı açıklamada, 18 Haziran'da yapılması planlanan cumhurbaşkanı ve milletvekili seçimlerinin, çeşitli takvim çakışmaları nedeniyle 14 Mayıs 2023 tarihine alındığını belirtti. Erdoğan, Meclis'te gerekli çoğunluğun sağlanamaması durumunda, seçimlerin bu tarihte yapılabilmesi için gerekli kararı alacaklarını ifade etti. Ayrıca, İsveç'te Kuran yakılmasına sert tepki göstererek, İsveç'in NATO üyeliği konusunda Türkiye'den destek beklememesi gerektiğini söyledi. Seçim öncesi bazı ekonomik düzenlemeler ve vergi affı gibi müjdeler de verdi.
23 Ocak 2023

Avrupa Parlamentosu seçimleri 6-9 Haziran tarihlerinde gerçekleşecek ve Fransa'da aşırı sağ partilerin oy oranı yüzde 45'i geçmiş durumda. Seçimlere katılım oranlarının düşük olması, AB'nin meşruiyetini etkileyebilecek önemli bir mesele olarak öne çıkıyor. Fransa'da aşırı sağın yükselmesi, klasik sağ ve merkez sol partilerin de sağa kaymasına neden oluyor. Türkiye, AB üyesi olmasa da, Avrupa Parlamentosu'nun kararları ve politikaları Türkiye'yi de etkiliyor.
6 Haziran 2024
İşaretlediklerim