Yüksek Öğretim Kurumu (YÖK) verilerine göre, Türkiye 2024 yılında 338 bin 161 yabancı öğrenci sayısıyla dünya sıralamasında ilk 10 ülke arasına girdi. Türkiye'deki üniversitelerde toplam 7 milyon 109 bin 270 öğrenci öğrenim görüyor ve bu öğrencilerin 338 bin 161'i yabancı uyruklu. Türkiye'ye en çok öğrenci gönderen ülkeler arasında Suriye, Azerbaycan ve Türkmenistan gibi ülkeler bulunuyor. Türkiye'de uluslararası öğrencilerin oranı %4,76 iken, bu oran diğer ülkelerde farklılık gösteriyor.
16 Mart 2024

ABD merkezli video paylaşım platformu YouTube, Hindistan'da yaklaşık 1 milyar seçmenin katılacağı genel seçimler öncesinde, kendi kurallarını ihlal ederek dezenformasyon içeren seçim reklamlarını onayladı. Global Witness ve Access Now gibi sivil toplum kuruluşları tarafından YouTube'un dezenformasyonu önleme yeteneğini test etmek amacıyla gönderilen 48 reklam, YouTube tarafından incelendikten sonra onaylandı. Reklamlar, Hindistan'da yaygın olarak konuşulan üç farklı dilde hazırlandı ve YouTube, 24 saatlik inceleme süresi içinde tüm reklamları onayladı. Bu durum, YouTube'un ABD'de seçim döneminde benzer içerikleri engellemesine rağmen, Hindistan'da farklı bir tutum sergilediğini gösteriyor.
4 Nisan 2024

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), Dünya Nüfus Günü 2024 verilerini paylaştı. Türkiye, 85 milyon 372 binlik nüfusuyla 194 ülke arasında 18’inci sırada yer aldı. Türkiye'nin çocuk ve genç nüfus oranları Avrupa ortalamasının üzerinde, ancak dünya ortalamasının altında kaldı. Türkiye'nin yaşlı nüfus oranı ise dünya ortalamasının üzerinde, ancak Avrupa Birliği ülkelerinin ortalamasının altında yer aldı.
9 Temmuz 2024

Türkiye'de 64 milyon seçmenin katılım gösterdiği 2023 cumhurbaşkanlığı ve milletvekilliği genel seçimlerinde oy verme işlemi saat 17:00 itibariyle tamamlandı. Yüksek Seçim Kurulu'nun (YSK) belirlediği kurallar gereği, saat 18:00'e kadar seçim sonuçlarına dair tahmin ve yorumların basın yayın organlarında yapılması yasaklandı. Saat 18:00 ile 21:00 arasında sadece YSK'nın seçime ilişkin haber ve tebliğleri yayınlanabilecek. Saat 21:00'den itibaren ise tüm yayınlar serbest bırakılacak, ancak YSK bu saati erkene çekebilir.
14 Mayıs 2023

Yeniden Refah Partisi (YRP) Genel Başkan Yardımcısı Cengiz Zor, 31 Mart 2024'te yapılacak Mahalli İdareler Seçimi'ne partinin tüm teşkilatlarının hazır olduğunu belirtti. Zor, 81 il, 973 ilçe ve 394 beldeye kendi logo ve adaylarıyla gireceklerini ifade etti. Ayrıca, 30 yaş altı gençler, engelli, deprem ve sel mağdurları ile şehit yakını ve gazilerden aday adaylığı başvuru ücreti almayacaklarını kaydetti.
8 Eylül 2023

Kahramanmaraş merkezli yaşanan büyük depremler sonrasında, AKP'nin seçimleri ertelemek için Yüksek Seçim Kurulu'nu (YSK) devreye sokacağı öne sürüldü. Depremler, Türkiye nüfusunun yüzde 15'ini etkileyen bölgelerde meydana geldi ve 14 Mayıs'ta yapılması planlanan seçimlerin ciddi güçlüklerle karşı karşıya olduğu belirtildi. İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener, seçimlerin 18 Haziran'a ertelenebileceğini ifade etti. Habertürk yazarı Fatih Altaylı ve gazeteci Deniz Zeyrek, seçimlerin altı ay veya bir yıl ertelenebileceğine dair duyumlar aldıklarını paylaştılar.
13 Şubat 2023

Reuters'ın yatırımcılara danışarak hazırladığı analize göre, 2023 yılında gelişmekte olan piyasaları etkileyecek yedi ana konu belirlendi. Bu konular arasında ABD ve diğer büyük ekonomilerdeki faiz artırımlarının yavaşlaması, Çin'in yeniden açılma süreci, Rusya-Ukrayna savaşı, devlet borçlarının yapılandırılması, Brezilya'da Lula iktidarı, Türkiye'deki seçimler ve diğer gelişmekte olan ülkelerdeki seçimler yer alıyor. Analiz, bu faktörlerin gelişmekte olan piyasaların toparlanmasına katkı sağlayabileceğini veya zorluklar yaratabileceğini öne sürüyor.
16 Ocak 2023

Fransa'da Avrupa Parlamentosu'nda aşırı sağcıların zaferinden sonra yapılan erken seçimlerde katılım oranı yüzde 25,9 ile son 43 yılın rekorunu kırdı. Bir önceki seçimlerde katılım yüzde 18,43'tü. 49,5 milyon seçmen, Ulusal Meclis'te kendilerini temsil edecek 577 milletvekilini belirlemek için sandık başına gitti. Fransa'nın denizaşırı bölgelerinde ise aşırı sağcı Ulusal Buluşma Partisi (RN) oylarını artırsa da birinci sırayı alamadı.
30 Haziran 2024

Bloomberg'e göre, Cumhurbaşkanı Erdoğan ve ekibi, Türkiye'deki büyük depremin ardından seçim takvimini görüştü. 14 Mayıs'ta yapılması planlanan seçimlerin ertelenip ertelenmeyeceği tartışıldı, ancak 18 Haziran tarihi de gündemde tutuluyor. Depremin etkilediği bölgede 8 milyon seçmen bulunuyor ve iktidarın seçimleri ertelemesi, toparlanma için zaman kazandırabilir. Ancak Erdoğan, hızlı yeniden inşa çalışmalarıyla seçim takvimine bağlı kalmayı tercih edebilir. İktidarın yüksek enflasyon ve deprem hasarı nedeniyle ekonominin kötüleşmesinden endişe ettiği belirtiliyor.
22 Şubat 2023

Yüksek Seçim Kurulu (YSK), kamu kurumlarına sandık kurullarında görevlendirme yapılacağını belirten bir yazı gönderdi. Bu gelişme, Türkiye'de yaşanan depremler sonrası seçimlerin ertelenip ertelenmeyeceği tartışmalarının sürdüğü bir dönemde gerçekleşti. Cumhurbaşkanı Erdoğan, seçimlerin 14 Mayıs'ta yapılacağını ifade ederken, muhalefet YSK'nın iktidar etkisinde kalabileceğini ve seçimi teknik altyapı yetersizliği gerekçesiyle erteleyebileceğini öne sürüyor. YSK'nın iki komisyon kurarak deprem bölgesinde incelemeler yapacağı ve sağlıklı seçmen listelerini oluşturmak için çalışmalara başladığı belirtiliyor.
1 Mart 2023

20 Mart'ta muhtarlıklarda askıya çıkarılan seçmen listeleri, 14 Mayıs seçimleri öncesinde bugün saat 17:00 itibarıyla askıdan inecek. Seçmenler, bu süre zarfında itirazlarını yapabilir ve adres değişikliklerini nüfus müdürlüklerine bildirebilirler. Ayrıca, hastalık veya engel nedeniyle yatağa bağımlı seçmenlerin seyyar sandıklarda oy kullanabilmeleri için başvuru süresi de bugün sona erecek.
2 Nisan 2023

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) yönetimi, 14 Mayıs seçimleri öncesinde Türkiye'nin 81 ilinde partilerin tahmini oy oranlarını ve kendi tavan oy oranlarını hesaplayarak adaylarıyla paylaştı. Çalışmada, kentlerdeki toplam seçmen sayısı, ilk defa oy kullanacakların sayısı gibi verilerin yanı sıra CHP'ye oy verme potansiyeli yüksek demografik gruplar ve CHP'nin ulaşabileceği tavan oy oranları da yer aldı. Diken'in ulaştığı verilere göre, Türkiye'nin 30 büyükşehrinde CHP ve diğer partilerin alması beklenen oy oranları detaylı olarak listelendi.
2 Mayıs 2023

Türkiye'de yapılacak olan seçimler için takvim Resmi Gazete'de yayınlandı. Cumhurbaşkanı adaylığı için başvurular 19 Mart'ta, siyasi partilerin milletvekili aday listeleri ise 9 Nisan'a kadar Yüksek Seçim Kurulu'na (YSK) sunulacak. Cumhurbaşkanı ve milletvekili kesin aday listeleri sırasıyla 31 Mart ve 19 Nisan'da ilan edilecek. Yurt dışında ve gümrük kapılarında oy verme işlemi 27 Nisan'da başlayacak.
14 Mart 2023

Yüksek Seçim Kurulu Başkanı Ahmet Yener, Türkiye'nin elektronik seçim sistemine geçiş yapmasının kaçınılmaz olduğunu belirtti. ABD, Estonya, İsviçre, Kanada ve Brezilya gibi ülkelerde uygulanan elektronik seçim sistemi sayesinde oylar elektronik aygıtlarla toplanıp hızlıca değerlendiriliyor. Yener, yerel seçimlerden sonra elektronik seçimlerle ilgili çalışmaların başlayabileceğini ve e-Devlet uygulaması üzerinden oylama yapılabilmesi için yasal düzenlemelerin yapılması gerektiğini ifade etti.
16 Haziran 2023

Ortadoğu, İsrail'in Filistin'deki saldırıları, İran-İsrail gerilimi, Irak'taki çatışmalar, Yemen'deki savaş ve Suriye'deki istikrarsızlık gibi birçok sorunla karşı karşıya. Bu sorunlar, emperyalist müdahaleler, nüfuz kavgaları ve güç savaşları gibi nedenlerle daha da karmaşık hale geliyor. Kuzey ve Doğu Suriye'de Kürtlerin düzenleyeceği seçimler, bölgedeki mevcut kaotik durumu daha da alevlendirebilir. Seçimlerin 11 Haziran'da yapılması planlanıyor ve bu durum Suriye, Türkiye, Irak ve İran'ı doğrudan etkileyebilir.
1 Haziran 2024

Yüksek Seçim Kurulu, 14 Mayıs'ta yapılacak olan cumhurbaşkanlığı seçimi için başvuruları kabul edilen adayları açıkladı. YSK tarafından yapılan inceleme sonucunda 11 adayın başvuruları kabul edildi. Adaylar için seçmenlerin ilçe seçim kurullarında 27 Mart 2023 Pazartesi saat 20.00'ye kadar 100 bin imza toplamaları gerekiyor.
21 Mart 2023

Yüksek Seçim Kurulu verilerine göre, yurt dışında ve gümrük kapılarında oy kullanma işlemi başladığından bu yana toplam 1 milyon 488 bin 842 seçmen oy kullandı. Yurt dışındaki seçmenler 27 Nisan'da oy kullanmaya başladılar ve oy verme işlemleri yurt dışı temsilciliklerde 9 Mayıs'a, gümrüklerde ise 14 Mayıs saat 17:00'ye kadar sürecek.
6 Mayıs 2023

İçişleri Bakanlığı, 14 Mayıs 2023'te gerçekleştirilecek Cumhurbaşkanlığı ve milletvekili genel seçimlerinin güvenliğini sağlamak için 601 bin 251 güvenlik personeli, 73 helikopter, sekiz uçak, 61 İHA, 6 bin 708 zırhlı muharebe aracı, 754 TOMA ve 244 bot/gemi görevlendirecek. Seçim Koordinasyon Komisyonu kuruldu ve oy pusulalarının taşınması, enerji dağıtım merkezleri, kamera ve aydınlatma sistemleri gibi alanlarda güvenlik önlemleri artırılacak. Ayrıca sosyal medya provokasyonlarına müdahale edilecek ve seçim günü devriye sayısı artırılacak.
13 Mart 2023

CHP Genel Başkan Yardımcısı Onursal Adıgüzel, YSK listelerinde yurt dışında doğup Türkiye vatandaşlığına geçen 1,3 milyon seçmenin bulunduğunu belirtti. Bu sayının içinde Suriye, Afganistan, Libya, Irak ve İran doğumlu 240 bin civarında seçmen olduğunu ve bunlardan 150 bin civarının ilk defa oy kullanacağını ifade etti. Adıgüzel, seçim güvenliği konusunda kaygıları anladıklarını ve her türlü riske karşı önlemler alındığını, asılsız paylaşımların gerçek risklerin kontrolünü zorlaştırdığını ve demokrasiye zarar verdiğini vurguladı.
5 Nisan 2023

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 10 Mart'ta seçim kararını alacaklarını ve bu kararın ertesi gün Resmi Gazete'de yayımlanarak seçim sürecinin başlayacağını açıkladı. Erdoğan, seçimlerin 14 Mayıs'ta yapılmasının planlandığını belirtti. Ayrıca, depremzedelerin seçmen kaydı ve ikametgah değişikliklerinden dolayı hak kaybı yaşamamaları için bir Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi yayınlanacağını ifade etti. Erdoğan'ın üçüncü dönem adaylığı konusunda hukuki tartışmalar devam ederken, Erdoğan ve danışmanları yeni sistemle 'sıfırlanma' teorisini savunuyor; ancak bu teori kanunda açık bir hüküm bulunmadığı için tartışmalı.
6 Mart 2023
İşaretlediklerim