Gazeteci Hrant Dink'in katili Ogün Samast hakkında, 'silahlı terör örgütüne üye olmamakla birlikte örgüt adına suç işlemek' suçlamasıyla 7,5 yıldan 12 yıla kadar hapis cezası talep edilen yeni bir iddianame hazırlandı. Samast, daha önce 'iyi hal' indirimiyle denetimli serbestlik kapsamında tahliye edilmişti. İddianamede, Samast'ın cinayeti işlerken ve sonrasında örgütün çıkar ve amaçları doğrultusunda hareket ettiği belirtiliyor. İddianame, İstanbul 2. Çocuk Ağır Ceza Mahkemesi'ne gönderildi.
19 Kasım 2023

Kahramanmaraş merkezli 6 Şubat depremlerinde yıkılan binaların sorumluları hakkında açılan davalarda, Şanlıurfa'da 34 kişinin ölümüne neden olan apartmanın müteahhidi Müslüm Demirer'e 21 yıl 9 ay hapis cezası verildi. Ceza, sanığın kendi oğlunu da kaybetmiş olması nedeniyle 1/6 oranında indirilerek 18 yıl 1 ay 15 gün olarak belirlendi. Bu karar, deprem sonrası yıkılan binalarla ilgili davalarda emsal teşkil ediyor.
22 Şubat 2024

Haziran 2010'da gözaltına alınan ve çıplak arama, işkence ve tehdit sonucu intihar eden Onur Yaser Can ile ilgili davada, dört polis memuru 'resmi belgeyi bozmak, yok etmek veya gizlemek' suçundan altı yıl hapis cezasına çarptırıldı. Mahkeme, işkence suçlamalarıyla ilgili olarak ise karar vermek yerine dosyayı İstanbul başsavcılığına gönderdi. Duruşmada sanık polisler mahkemede hazır bulunmadı ve savunmalarını SEGBİS aracılığıyla yaptı. Onur Yaser Can'ın kardeşi Ezgi Sevgi Can ve avukatları, mahkemeden işkence ve intihara sürükleme suçlarıyla ilgili suç duyurusunda bulunmasını talep etti. Mahkeme, sanık bilirkişi Zafer Kökdemir'in beraatına karar verdi.
5 Haziran 2023

Türkiye İnsan Hakları ve Eşitlik Kurumu (TİHEK), şarkıcı Gülşen'in Nisan 2022'deki bir konserinde imam hatip lisesi mezunlarına yönelik sözleri nedeniyle ayrımcılık yaptığına hükmetti ve her bir başvurucu için 50 bin lira idari para cezası verilmesine karar verdi. Gülşen, daha önce 'halkı kin ve düşmanlığa alenen tahrik' suçlamasıyla tutuklanmış ve ev hapsine alınmıştı. İstanbul 11. Asliye Ceza Mahkemesi, Gülşen'i 'halkın bir kesimini aşağılama' suçundan 10 ay hapis cezasına çarptırdı, ancak cezanın açıklanması geri bırakıldı.
31 Mayıs 2023

İsmailağa Cemaati'ne bağlı Hiranur Vakfı'nın kurucusu Yusuf Ziya Gümüşel'in kızı H.K.G., altı yaşındayken babasının müridi Kadir İstekli ile evlendirildiğini ve çocukluğu boyunca cinsel istismara uğradığını iddia ederek yargıya başvurdu. İki yıl süren dava sürecinde henüz kimse tutuklanmamışken, kamuoyunun tepkisi üzerine Gümüşel ve İstekli tutuklandı. H.K.G.'nin travmaya bağlı stres bozukluğu yaşadığı adli tıp raporu mahkemeye sunuldu. Davanın görüldüğü gün, Gümüşel'in müritleri adliye önünde toplanarak liderlerinin serbest bırakılmasını talep etti.
30 Ocak 2023

Van'ın Muradiye ilçesinde bir kız çocuğuna cinsel istismar iddiasıyla altı şüpheli gözaltına alındı. İl emniyet müdürlüğü, sosyal medya ve haber sitelerinde yer alan ve olayın kamu görevlileri ve siyasetçileri de içerdiği iddialarının gerçeği yansıtmadığını belirtti. Yapılan soruşturma sonucunda dört şüpheli tutuklanarak cezaevine gönderildi, bir şüpheli adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı ve bir şüpheli tutuksuz yargılanmak üzere serbest kaldı. Ayrıca gerçeği yansıtmayan paylaşımlar hakkında adli işlemlerin başlatıldığı bildirildi.
13 Ocak 2023

İstanbul'da, Fatih Camisi'nin bahçesinden kedileri kaçıran ve iş yerinde ölü kediler bulunan Mehmet Fatih Öztürk, 'birden fazla ev hayvanını veya evcil hayvanı kasten öldürme' suçundan dört yıl altı ay hapis cezasına çarptırıldı. İstanbul 17'nci Asliye Ceza Mahkemesi'nde görülen davada, sanık Öztürk duruşmaya katılmadı. Cumhuriyet savcısı, sanığın iş yerinde dokuz ölü kedi bulunduğunu ve kamera kayıtlarında kedileri çantasına koyduğunun tespit edildiğini belirtti. Mahkeme, İstanbul Barosu Hayvan Hakları Merkezinin davaya katılma talebini reddetti.
13 Mayıs 2024

İsmailağa Cemaati’ne bağlı Hiranur Vakfı’nın kurucusu Yusuf Ziya Gümüşel’in kızı H.K.G.’nin altı yaşındayken 29 yaşındaki mürit Kadir İstekli’yle evlendirilmesine ilişkin davada karar ertelendi. Daha önce Yusuf Ziya Gümüşel 20 yıl, Kadir İstekli 30 yıl, anne Fatıma Gümüşel ise 16 yıl sekiz ay hapis cezasına çarptırılmıştı. İstinaf mahkemesi cezaları az bularak davanın yeniden görülmesini istemişti. Mahkeme, sanık avukatlarının mazeret bildirmesi nedeniyle kararın bir sonraki celsede açıklanmasına hükmetti.
16 Temmuz 2024

Gaziantep'te 6 Şubat 2023'teki depremde yıkılan Gölgeler Apartmanı'nda 21 kişinin ölümüyle ilgili davada müteahhit Mehmet Necati Gölgeler 19 yıl altı ay, mimar İhsan Çeven ise 16 yıl üç ay hapis cezasına çarptırıldı. Sanıklar suçlamaları reddetti, ancak mahkeme bilirkişi raporlarına dayanarak cezaları verdi. Ayrıca, bilirkişi raporunda sorumluluğu bulunan diğer kişiler hakkında da suç duyurusunda bulunuldu.
5 Eylül 2024

Kendini doktor olarak tanıtarak kanser ilaçları pazarlayan ve Prof. Dr. Esin Davutoğlu Şenol'u sosyal medya ve ofisine giderek tehdit eden Mustafa Yücel, beş yıl altı ay hapis cezasına mahkum edildi. Yücel, daha önce elektronik kelepçe ile serbest bırakılmış, ancak kelepçesini kırarak tehditlerine devam ettiğini belirtmişti. Mahkeme, 'tehdit' ve 'ısrarlı takip' suçlarından dolayı verilen cezanın ardından Yücel'in Eskişehir'i terk etmeme şartıyla tahliyesine karar verdi.
4 Nisan 2023

Zonguldak'ın Çaycuma ilçesinde, Furkan Sevinç isimli şahıs tarafından cinsel saldırıya uğrayan iki yaşındaki Nisanur Ö., tedavi gördüğü hastanede yaşamını yitirdi. Olay, 18 Mayıs'ta, annesi ve sekiz yaşındaki ablası markete gittikleri sırada gerçekleşti. Sevinç, 'çocuğa nitelikli cinsel istismar' ve 'kendini savunamayacak durumda bulunan kişiye karşı kasten öldürmeye teşebbüs' suçlarından tutuklandı. Anne ve olayla bağlantılı olduğu düşünülen bir erkeğin ifadeleri alınırken, sekiz yaşındaki abla devlet korumasına alındı.
21 Mayıs 2023

Ahmet Altan ve Nazlı Ilıcak, 'FETÖ'nün medya yapılanması'na ilişkin davada hapis cezalarına çarptırıldı. Yargıtay, daha önce bu suçlamalar nedeniyle verilen hapis cezalarını iki defa bozmuştu. İstanbul 26'ncı Ağır Ceza Mahkemesi'nde yeniden yargılanan davanın karar duruşmasında, Nazlı Ilıcak'a beş yıl üç ay, Ahmet Altan'a altı yıl üç ay 18 gün hapis cezası verildi. Fevzi Yazıcı'ya bir yıl 13 ay hapis cezası verilirken, Yakup Şimşek beraat etti.
14 Şubat 2024

İstanbul Bölge Adliye Mahkemesi 1'inci Ceza Dairesi, kamuoyunda 'Adnan Hoca' olarak bilinen Adnan Oktar ve örgüt yöneticisi 13 kişiye verilen 8 bin 658'er yıl hapis cezasını onayladı. Oktar, 'örgüt yöneticiliği', 'cinsel istismar', 'eğitim hakkının engellenmesi', 'eziyet', 'kişiyi hürriyetinden yoksun kılmak' ve 'kişisel verilerin kaydedilmesi' suçlarından 891 yıl hapis cezasına çarptırıldı ve diğer sanıkların suçlarından da sorumlu tutularak toplamda 8 bin 658 yıl hapse mahkum edildi. İstanbul 30'uncu Ağır Ceza Mahkemesi, 11 Ocak 2021'de Oktar ve diğer sanıkları ağır cezalarla mahkum etmiş, bazı sanıkların tahliyesine karar verilmiş, bazıları hakkında ise tutuklama kararı çıkarılmıştı.
12 Nisan 2023

Ankara başsavcılığı, eski bakanlardan Abdüllatif Şener'in oğlu Bedirhan Şener hakkında anneannesini öldürdüğü gerekçesiyle ağırlaştırılmış müebbet hapis istemiyle iddianame hazırladı. Şener, 31 Temmuz'da tartıştığı anneannesi Leyla Çetiner'i rehin almış ve silahla vurarak öldürmüştü. Baba Abdüllatif Şener, oğlunun psikolojik sorunları olduğunu ve karşısındaki kişinin anneannesi olduğunu farkında olmadığını belirtmişti. Bilkent Şehir Hastanesi'nin raporunda, şüphelinin cezai sorumluluğunu etkileyecek akıl hastalığı bulunmadığı ifade edildi.
4 Eylül 2024

İstanbul Anadolu Adalet Sarayı'nda görülen cinsel istismar davası öncesinde, Hiranur Vakfı kurucusu Yusuf Ziya Gümüşel'in müritleri, Gümüşel için özgürlük talep eden sloganlar attı ve dövizler taşıdı. Müritler, Gümüşel'in suçsuz olduğuna ve iddiaların İslam'ı lekelemek amacıyla atılan iftiralar olduğuna inanıyor. H.K.G. adlı mağdur kız çocuğunun psikolojik sorunları olduğunu ve LGBT tarafından kandırıldığını iddia ediyorlar. Ayrıca, kızın gelinlik giydiği fotoğrafların mutluluk göstergesi olduğunu savunuyorlar.
30 Ocak 2023

Milli voleybolcu Hande Baladın'ı 'yüzüne asit atmak' ve 'aracını taramakla' tehdit eden Mustafa Neşeli'nin ilk duruşmasında tahliye edildi. Neşeli, duruşmada bipolar hastası olduğunu ve pişmanlık yaşadığını ifade etti. Mahkeme, sanığın akıl sağlığının yerinde olup olmadığına dair rapor alınmasına hükmetti ve dosyanın uzlaştırma bürosuna gönderilmesini kararlaştırdı. İddianamede, Neşeli'nin 'zincirleme şekilde kadına karşı silahla tehdit' suçundan iki yıl altı aydan sekiz yıl dokuz aya kadar hapisle cezalandırılması isteniyor.
7 Eylül 2023

İsmailağa Cemaati'ne bağlı Hiranur Vakfı'nın kurucusu Yusuf Ziya Gümüşel'in, kızı H.K.G.'yi altı yaşındayken bir müridiyle 'imam nikahıyla evlendirerek' cinsel istismara maruz bıraktığı iddiasıyla açılan davada, İstanbul Anadolu 2'nci Ağır Ceza Mahkemesi yayın yasağı getirilmesine ve duruşmaların kapalı yapılmasına karar verdi. H.K.G.'nin babası Yusuf Ziya Gümüşel, annesi Fatma Gümüşel ve 'evlendirildiği' tarikat üyesi Kadir İstekli sanık olarak mahkemeye çıktı. Gümüşel'in müritleri adliye önünde toplanarak 'hocanın' tahliyesini talep etti.
30 Ocak 2023

Küçükçekmece başsavcılığı, Banu Parlak’a ait güzellik merkezinin kurşunlanması olayıyla ilgili soruşturmayı tamamlayarak, Engin Polat, eşi Dilan Polat, babası Sezgin Polat dahil olmak üzere sekiz şüpheli hakkında 'birden fazla kişiyle birlikte silahla tehdit' ve 'mala zarar verme' suçlarından iki yıl dört aydan sekiz yıla kadar hapis cezası talep etti. Olay, 1 Ekim 2023'te, motosikletli şüphelilerin Banu Parlak’a ait güzellik merkezine ateş açmasıyla gerçekleşmişti. Şüpheliler daha sonra 'suç örgütüne üye olmak', 'örgüt faaliyeti kapsamında silahla tehdit' ve 'mala zarar verme' suçlarından tutuklanmıştı.
16 Mart 2024

Gezi Parkı eylemleriyle ilgili davada tutuklanan altı kişi, 500 gündür cezaevinde bulunuyor. 2019'da başlayan dava sürecinde, iş insanı Osman Kavala'ya 'hükümeti ortadan kaldırmaya teşebbüs' suçlamasıyla ağırlaştırılmış müebbet, diğer sanıklara ise 18'er yıl hapis cezası verildi. Dava sürecinde, delil olarak gösterilen telefon tapelerinin usulsüz kaydedildiği ortaya çıktı. Davanın Türkiye'deki tüm sanıklarının beraat ettiği kararı, İstanbul Bölge Adliyesi Mahkemesi tarafından bozuldu ve dava yeniden açıldı.
7 Eylül 2023

Türkiye İşçi Partisi İstanbul Milletvekili Sera Kadıgil, İsmailağa Cemaati'ne bağlı Hiranur Vakfı kurucusu Yusuf Ziya Gümüşel'in kızı H.K.G.'nin cinsel istismarına ilişkin dava öncesinde adliye önünde açıklamalarda bulundu. Kadıgil, H.K.G.'nin altı yaşındayken ailesi tarafından seks kölesi haline getirildiğini ve bu durumun 20 yıl sürdüğünü belirtti. İstismarla ilgili dava İstanbul Anadolu 2'nci Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülmeye başlandı. Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı, duruşmanın kapalı yapılmasını ve yayın yasağı konulmasını talep etti.
30 Ocak 2023
İşaretlediklerim