Global Firepower tarafından yayımlanan '2023 Askeri Güç Sıralaması' raporunda 145 ülke askeri teçhizat, asker sayısı, mali durum ve coğrafya gibi faktörlere göre sıralandı. ABD, dünyanın en büyük askeri gücü olarak birinci sırada yer alırken, Rusya ikinci, Çin ise üçüncü sırada bulunuyor. Türkiye, özellikle hava gücüne yapılan vurgu ile 11'inci sırada yer aldı ve yükselen bir askeri güç olarak nitelendirildi.
11 Temmuz 2023

Rusya Başbakan Yardımcısı Aleksandr Novak, Rusya'nın benzin ihracatına yönelik olası bir yasağın planlanandan önce iptal edilebileceğini belirtti. Novak, Rusya'daki petrol ürünü piyasasının istikrarlı olduğunu ve şu an için bir arz açığı olmadığını ifade etti. Olası yasağın, yalnızca benzin ihracatını kapsayacağını ve 1 Mart'tan itibaren altı ay süreyle uygulanacağını, ancak piyasa koşullarına göre bu süre içinde yasağın kaldırılabileceğini açıkladı. Daha önce Rusya'da benzin ve motorin fiyatlarının artması nedeniyle benzin ihracatı yasaklanmış, ancak yaklaşık iki ay sonra yasak kaldırılmıştı.
29 Şubat 2024

Türkiye'de 2024'ün ocak-mayıs döneminde otomobil ve hafif ticari araç satışları geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 6 arttı. Otomobil satışları yüzde 10,25 artışla 375 bin 97 olurken, hafif ticari araç satışları yüzde 7,9 azalarak 96 bin 646'ya geriledi. Mayıs ayında ise otomobil ve hafif ticari araç satışları geçen yılın aynı ayına göre yüzde 10,1 azalarak 100 bin 305 adet oldu. Uzmanlar, mayıstaki yüzde 10'luk azalışın baz etkisinden kaynaklandığını belirtiyor.
5 Haziran 2024

2024-2028 dönemini kapsayan 12'nci Kalkınma Planı TBMM Başkanlığı'na sunuldu. Planın ana hedefleri arasında sosyal kalkınmayla refahı yükseltmek, enerji ve ulaşımda Türkiye'yi merkez ülke haline getirmek yer alıyor. 2028'de gayrisafi yurt içi hasılanın 2 trilyon 820 milyar liraya, kişi başına gelirin 17 bin 554 dolara yükseltilmesi, işsizliğin yüzde 7,5'e düşürülmesi ve büyümenin ortalama yüzde 5 olması hedefleniyor. Ayrıca, enflasyonun 2028'de yüzde 4,7'ye düşürülmesi planlanıyor.
16 Ekim 2023

Boeing'in CEO'su Dave Calhoun, 2024'ün sonunda görevinden ayrılacağını açıkladı. Bu haberin ardından, özellikle skandallar ve üretim standartlarıyla ilgili endişeler nedeniyle dalgalı bir seyir izleyen Boeing hisseleri yükselişe geçti. Calhoun'un istifasının duyurulduğu gün hisseler 179-181 dolar aralığında işlem görürken, sonrasında 196 dolara kadar çıktı ve şu an 191,4 dolar seviyesinde işlem görüyor. Boeing, son zamanlarda 737 Max uçaklarıyla ilgili sorunlar ve eski bir çalışanın ölümü gibi olaylarla gündemdeydi.
26 Mart 2024

Savunma Sanayii Başkanlığı (SSB), Türkiye'nin ilk askeri turbofan motorunun başarıyla çalıştırıldığını açıkladı. Bu gelişme, Milli Muharip Uçak KAAN projesi için önemli bir adım olarak görülüyor. Savunma Sanayii Başkanı Prof. Dr. Haluk Görgün, motorun millî motor test sisteminde ilk kez çalıştırıldığını ve test sürecinin sonunda KIZILELMA ve ANKA-3 projelerinin bu motoru kullanacağını belirtti.
9 Mart 2024

NATO Askeri Komite Başkanı Oramiral Rob Bauer, NATO Genelkurmay Başkanları Toplantısı sonrasında düzenlediği basın toplantısında, Rusya'nın stratejik hedeflerinin değişmediğini ve bu nedenle bahar aylarında yeni bir taarruz düzenleme ihtimalinin yüksek olduğunu belirtti. Bauer, Ukrayna'nın da bu ihtimali göz önünde bulundurarak hazırlık yapması gerektiğini ifade etti.
19 Ocak 2023

2024 yılında sıkı para politikası nedeniyle iç piyasada talebin daralması beklenirken, şirketler bu durumu yurt dışı pazarlara açılarak aşmaya çalışıyor. Özellikle ihracat yapan firmalar, son bir yılda ortalama yüzde 144 prim sağlayarak yüksek performans gösterdi. Yüzde 70 ve üzeri ihracat yapan 29 şirketin ortalama getirisi yüzde 144 olurken, 14 şirket yatırımcıya yüzde 150'nin üzerinde kazandırdı. Bu durum, küresel ekonomik zorluklara rağmen, ihracat odaklı stratejilerin yerel ekonomik sıkıntılardan bağımsız değer yaratma potansiyeline sahip olduğunu ortaya koyuyor.
16 Mart 2024

Otomotiv Distribütörleri ve Mobilite Derneği'nin raporuna göre, Mart 2024'te otomobil ve hafif ticari araç satışları bir önceki yıla göre yüzde 5,7 artış gösterdi. Ancak, hafif ticari araç pazarı yüzde 7,9 daralma yaşadı. Buna karşın, 2024 yılının Ocak-Mart döneminde Türkiye otomobil ve hafif ticari araç toplam pazarı, bir önceki yıla göre yüzde 25,2 oranında artış göstererek 295 bin 519 adet satışa ulaştı. Bu artış, otomobil satışlarının yüzde 33,05 oranında artmasından kaynaklanırken, hafif ticari araç pazarı da yüzde 2,6 artış gösterdi.
2 Nisan 2024

Amerikan elektrikli otomobil üreticisi Tesla, 2022'nin son çeyreğinde yüzde 37 artışla 24,3 milyar dolar gelir ve yüzde 59 artışla 3,7 milyar dolar net kar elde ederek rekor bir seviyeye ulaştı. Şirketin yıllık geliri yüzde 51 artarak 81,5 milyar dolara, net karı ise iki katına çıkarak 12,6 milyar dolar olarak kaydedildi. Ayrıca Tesla, 2022 yılında küresel çapta 1 milyon 313 bin 851 araç teslimatı gerçekleştirdi ve yıllık araç üretimi ile teslimat sayısında sırasıyla yüzde 47 ve yüzde 40'lık bir artış yaşandı.
26 Ocak 2023

Çip üreticisi Nvidia, 2024 mali yılının dördüncü çeyreğinde 22,1 milyar dolar gelir elde ederek yıllık yüzde 265 artışla rekor bir gelir seviyesine ulaştı. Bu dönemdeki net karı da yıllık yüzde 769 artarak 12,29 milyar dolara yükseldi. Piyasa beklentileri, şirketin bu dönemde 20,6 milyar dolar gelir elde edeceği yönündeydi. Nvidia'nın hisse başına karı da geçen mali yılın aynı çeyreğine göre önemli bir artış göstererek 4,93 dolara çıktı.
22 Şubat 2024

Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov, Vladimir Putin'in Stalingrad Muharebesi'nin 80. yıl dönümü etkinliklerinde yaptığı konuşmada Batı'nın Ukrayna'ya silah tedarikine karşı Rusya'nın mevcut potansiyelini sonuna kadar kullanacağını ifade ettiğini aktardı. Putin, Avrupa ülkelerinin Rusya ile yeni bir savaşa çekilmesi ve Alman Leopard tanklarıyla tehdit edilmesine değinerek, modern bir savaşın farklı olacağını ve tank kullanımının sorunu çözmeyeceğini belirtti.
3 Şubat 2023

Kuzey Kore lideri Kim Jong-un, ülkenin nükleer silah kapasitesini genişletmek amacıyla nükleer malzeme üretiminin artırılması gerektiğini belirtti. Kim, nükleer silahların her zaman ve her yerde kullanıma hazır olması gerektiğini vurgulayarak, ülkenin nükleer gücünün sürekli güçlendirilmesi gerektiğini ifade etti. Ayrıca, devlet medyası Kim'in 'Hwasan-31' adlı taktik nükleer savaş başlığına benzeyen silahları incelediği fotoğrafları yayımladı. 2022'de Kuzey Kore, birçok füze denemesi yaparak uluslararası tepkilere rağmen askeri kapasitesini sergilemişti.
28 Mart 2023

Belarus Savunma Bakanlığı, 16 Ocak-1 Şubat tarihleri arasında Belarus ve Rusya Silahlı Kuvvetleri'nin ortak bir uçuş taktik tatbikatı yapacağını açıkladı. Tatbikat Belarus'ta gerçekleşecek ve Belarus Hava Kuvvetlerinin tüm üsleri ile poligonları kullanılacak. Ekim ayında, bölgedeki gerilim artışı nedeniyle Rusya ve Belarus, ortak bölgesel güç oluşturmuştu. Belarus Savunma Bakanlığı, bu ortak gücün savunma görevine hazır olduğunu ve gelecekteki askeri iş birliklerinin geliştirilmesine yönelik çalışmaların süreceğini duyurmuştu.
9 Ocak 2023

Esfender Korkmaz, AKP iktidarı döneminde Türkiye'nin sanayi üretiminde yüksek teknolojinin payının düştüğünü belirtiyor. TÜİK verilerine göre, 2003 yılında ihracatta yüksek teknoloji ürünlerinin payı yüzde 7,6 iken, 2024 Nisan ayında bu oran yüzde 3,6'ya geriledi. Ayrıca, Türkiye İmalat Satın Alma Yöneticileri Endeksi (PMI) de 50'nin altına düşerek sanayide genel bir gerilemeye işaret ediyor. Korkmaz, siyasi ve ekonomik politikaların sanayi yatırımlarını olumsuz etkilediğini ve Türkiye'nin sanayileşme ve bilgi çağını kaçırdığını vurguluyor.
11 Haziran 2024

Çaykur, 2024 yılının ilk zammını yaparak kuru çay fiyatlarına ortalama yüzde 24 oranında zam yaptı. En çok tüketilen Rize Turist ve Tiryaki çaylarının toptan satış fiyatları sırasıyla 189,54 lira ve 185,66 lira oldu. Spesifik çay türlerine yapılan zamlar ise yüzde 39-68 arasında değişti. Çay üreticileri, yapılan zammı yetersiz buldu.
5 Temmuz 2024

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, tavan fiyat uygulamasına katılanlara petrol ve petrol ürünü satışının yasaklandığı kararnamenin süresini 2023 sonuna kadar uzattı. Bu karar, Avrupa Birliği ülkelerinin 2 Aralık 2022'de Rusya'dan deniz yoluyla taşınan petrole varil başına 60 dolar tavan fiyat uygulamasında anlaşmaya varmalarının ardından geldi. Putin, tavan fiyat uygulamasına katılan şahıs ve şirketlere petrol ve petrol ürünü satışını yasaklayan kararnameye imza atmıştı.
26 Haziran 2023

Belarus Savunma Bakanlığı, Rus askeri birliklerini ve ekipmanını taşıyan bir trenin Belarus'a vardığını duyurdu. Bu gelişme, Rusya'nın 24 Şubat'ta başlattığı Ukrayna işgalinin ardından Belarus'un stratejik konumunun tartışıldığı bir dönemde gerçekleşti. Belarus daha önce savaşa katılmayacağını açıklamış olmasına rağmen, savaşın başlarında Rusya'nın Belarus topraklarını askeri amaçlar için kullandığı biliniyor. İki ülke ayrıca ortak askeri tatbikat düzenleme planları yapıyor ve bu durum, Rusya'nın Ukrayna'ya kuzeyden saldırı için Belarus'u kullanabileceği endişelerini artırıyor.
6 Ocak 2023

Kaspersky, yapay zeka ile oluşturulan deepfake ses ve video dosyalarının kötü niyetli amaçlar için kullanımının arttığını belirtti. Siber suçluların bankacılık işlemleri ve yanlış bilgi yaymak gibi amaçlarla deepfake videoları kullandıklarını ve bir dakikalık deepfake videoların fiyatının 300 ila 20 bin dolar arasında değişebildiğini ifade etti. Kaspersky, siber güvenlik uygulamalarını gözden geçirme, çalışanları eğitme, nitelikli haber kaynaklarına başvurma ve şüpheci olma gibi korunma yöntemlerini önerdi.
9 Mayıs 2023

Aselsan, Kamuoyu Aydınlatma Platformu'na yaptığı açıklamada, 2,28 milyar lira olan ödenmiş sermayesini yüzde 100 artırma kararı aldığını duyurdu. Bu artış, geçmiş yılların kârlarından karşılanacak ve şirketin sermayesi 4,56 milyar liraya yükselecek. Sermaye artırımı için gerekli olan 2,28 milyar lira, (A) ve (B) grubu nama yazılı bedelsiz paylar olarak pay sahiplerine dağıtılacak.
9 Mayıs 2023
İşaretlediklerim