Ticaret Bakanlığı, 2024 yılının ocak-nisan döneminde Türkiye'de 54 ilin ihracatının arttığını ve 17 ilin 1 milyar doların üzerinde ihracat gerçekleştirdiğini bildirdi. İstanbul 4 milyar 75 milyon dolarla en fazla ihracat yapan il olurken, Kocaeli ve İzmir sırasıyla 2 milyar dolar ve 1 milyar 843 milyon dolar ile takip etti. İstanbul, Kocaeli ve İzmir'in başlıca ihracat kalemleri sırasıyla kıymetli taşlar, motorlu kara taşıtları ve mineral yakıtlar oldu. Ayrıca, bu illerin en fazla ihracat yaptığı ülkeler İngiltere, Almanya ve ABD olarak sıralandı.
9 Mayıs 2024

Esfender Korkmaz, Türkiye'nin NATO üyesi olmasına rağmen Rusya'dan S400 hava savunma sistemi aldığını ve bu nedenle F35 projesinden çıkarıldığını vurguladı. Ayrıca, Türkiye'nin Avrupa Birliği ile olan ilişkilerinde demokrasi ve hukukun üstünlüğü konularında gerilediğini belirtti. Korkmaz, Rusya'nın şovenist politikalarını ve Putin'in diktatörlük eğilimlerini eleştirirken, İran'daki rejimin halktan kopuk olduğunu ve BRICS ülkeleri ile olan ticaretin Türkiye'ye zarar verdiğini ifade etti.
9 Temmuz 2024

Türkiye'de otomobil ve hafif ticari araç pazarı, Nisan 2024'te bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 22,3 oranında daralarak 75 bin 919 adete düştü. Bu, Ağustos 2022'den bu yana yaşanan ilk yıllık daralma olarak kaydedildi. Otomobil satışları yüzde 20,61 azalırken, hafif ticari araç pazarı yüzde 28,6 azaldı. Ancak, 2024 Ocak-Nisan dönemi genelinde otomobil ve hafif ticari araç pazarı bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 11,3 artış gösterdi.
3 Mayıs 2024

ABD merkezli çip üreticisi Nvidia, 2025 mali yılının ilk çeyreği olarak kabul ettiği 28 Nisan’da sona eren üç aylık döneme ilişkin finansal sonuçlarını açıkladı. Şirketin bu dönemde elde ettiği gelir yıllık yüzde 262 artışla 26 milyar dolara çıkarak rekor kırdı. Nvidia’nın net karı da aynı dönemde yıllık yüzde 628 artarak 14,9 milyar dolara yükseldi. Gelirini bir önceki çeyreğe göre de yüzde 18 artıran Nvidia, finansal performansında önemli bir başarı elde etti.
23 Mayıs 2024

Fenerbahçe-Kalamış Yat Limanı'nın 40 yıl işletme hakkının verilmesiyle özelleştirilmesi ihalesinde en yüksek teklifi 505 milyon dolarla işadamı Vahit Karaarslan verdi. İhaleye birçok şirket ve holding katıldı, ancak 27 tur süren açık artırmada en yüksek teklifi Karaarslan sundu. İhalenin başlangıç fiyatı 410 milyon dolar olarak belirlenmişti ve açık artırma aralığı 1 milyon dolardı. Karaarslan aynı zamanda Karaarslan İnşaat Şirketi’nin de sahibi.
16 Temmuz 2024

NATO'nun Washington'daki zirve toplantısında, Rusya'nın işgali altındaki Ukrayna'ya askeri destek sağlamak amacıyla önümüzdeki bir yıl içinde asgari 40 milyar avro tutarında bir yardım paketi üzerinde anlaşmaya varıldı. Ayrıca, Ukrayna'ya NATO askeri yardımının ve eğitim faaliyetlerinin koordine edilmesi amacıyla Almanya'da özel bir karargâh kurulması kararlaştırıldı. Bu adımlar, cephede zorlanan Ukrayna için büyük önem taşıyor. Ancak Ukrayna Cumhurbaşkanı Volodimir Zelenski, NATO üyeliği için müzakerelerin resmen başlatılmasını bekliyordu.
12 Temmuz 2024

Rusya'nın Ukrayna işgali sonucu duran Ukrayna tahıl ihracatının devamını sağlayan tahıl koridoru anlaşması, Türkiye ve BM'nin arabuluculuğuyla temmuzda imzalanmıştı. Rusya, anlaşmadan çekildiğini duyurmuş, ancak Türkiye'nin girişimleri sonucu kasım başında anlaşmaya geri dönüş yapmıştı. Anlaşma en son 19 Kasım 2022'de 120 gün süreyle uzatılmıştı. Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, anlaşmanın süresinin uzatılması için 5 Mayıs'ta Türkiye, Ukrayna ve Rusya savunma bakan yardımcılarının İstanbul'da bir araya geleceğini açıkladı.
3 Mayıs 2023

Rusya Merkez Bankası, Ocak 2024'ten itibaren iç piyasadaki döviz işlemlerine devam edeceğini duyurdu. Bu işlemler, Ulusal Refah Fonu ile ilgili olacak ve fonun artırılması ve harcanmasına yönelik gerçekleştirilecek. Banka, rublenin değer kaybı nedeniyle 10 Ağustos'ta döviz alımını durdurmuştu. Rusya'nın bütçe kuralları, petrol ve doğal gaz gelirlerine bağlı olarak Ulusal Refah Fonu'ndan döviz satışı veya alımı yapılmasını öngörüyor.
28 Kasım 2023

Milli Savunma Bakanlığı, Kosova'nın kuzeyindeki gerginliğe müdahale etmek üzere NATO Kosova Gücü'ne (KFOR) bağlı bir komando birliğini bölgeye gönderdiğini açıkladı. Kosova'da Arnavut belediye başkanlarının göreve başlaması Kosovalı Sırplar tarafından protesto edilmiş ve bölgede tansiyon yükselmişti. KFOR ve Kosova polisi belediye binalarını korumak için tedbirler almış, çıkan arbedede 30 KFOR askeri yaralanmıştı. Türkiye'nin gönderdiği birlik, 4-5 Haziran 2023 tarihlerinde Kosova'daki Sultan Murat Kışlasına intikal edecek.
4 Haziran 2023

Togg CEO'su Gürcan Karakaş, ön siparişlerin alındığı ve kura çekiminin yapıldığı Togg araçlarının teslimatlarının ertelendiğini ve ay sonuna kadar gerçekleşeceğini duyurdu. İlk dört ayda herhangi bir araç teslim edilmediği ve gecikmenin yazılım sorunlarına bağlandığı belirtildi. Karakaş, Mayıs ayında yaklaşık bin araç teslim etmeyi hedeflediklerini ifade etti ve dalgalanmalar nedeniyle fiyat artışının olabileceğini söyledi.
27 Nisan 2023

İtalya, Alman silah üreticisi Rheinmetall'dan 15 yıllık bir döneme yayılacak şekilde en az 350 Lynx zırhlı muharebe aracı ve 200'den fazla Panther ana muharebe tankı satın alacak. Satın alma sözleşmesinin toplam değeri 20 milyar avro olarak belirtilirken, bu siparişin Rheinmetall'in tarihindeki en büyük sipariş olduğu bildirildi. İtalya, bu siparişle kara kuvvetlerini modernize etmeyi hedefliyor. Ayrıca, Rheinmetall ve İtalya'nın önde gelen savunma sanayisi firmalarından Leonardo'nun ortak bir şirket kuracağı açıklandı.
3 Temmuz 2024

2024'ün ilk çeyreğinde Türkiye'nin dış ticaret açığı, önceki yılın aynı dönemine göre 16,5 milyar dolar azalarak, bu düşüşün büyük bir kısmı ithalatın azalmasından kaynaklandı. Hazine ve Maliye Bakanlığı'nın işlenmemiş altın ithalatına getirdiği kotalar ve tahsisler, altın ithalatında spekülasyon, karaborsa ve kaçak ticaret iddialarını gündeme getirdi. Türkiye'nin uzun süredir devam eden dış ticaret ve cari açık sorunları, ekonomik istikrarsızlığa ve yoksullaşmaya yol açıyor. Yazar, dış açıkların çözümü için üretimde kullanılan ithal girdi oranını azaltma ve aramalı ile hammadde ithalatını düşürme önlemlerini öneriyor.
1 Mayıs 2024

Almanya, Ukrayna'ya daha önce göndermeyi taahhüt ettiği 'Leopard 2' muharebe tanklarının ulaştığını duyurdu. Alman federal meclisi Bundestag'ın bütçe komitesi, savunma ve dışişleri bakanlıklarının talebi üzerine Ukrayna'ya 12 milyar avro değerinde ek askeri destek sağlanmasını onayladı. Bu destek, 2023 için 3,2 milyar avro ve 2024 ile 2032 yılları arasında kullanılmak üzere 8,8 milyar avro kredi şeklinde olacak. Alman hükümeti, işgalin başından bu yana Ukrayna'ya 14,2 milyar avrodan fazla yardım sağladığını belirtti.
29 Mart 2023

Hazine ve Maliye Bakanlığı, 2024 yılının ikinci yarısında işçi statüsünde çalışanların alacağı kıdem tazminatının üst sınırını 41.828 lira olarak belirledi. Bu, yılın ilk yarısındaki 35.058 liralık tavanın yüzde 19.31 oranında artırıldığı anlamına geliyor. Asgari ücrette bir artış yapılmaması durumunda, asgari ücretli çalışanların kıdem tazminatında bir değişiklik olmayacak. Yüksek maaşlı çalışanların kıdem tazminatı ise yeni tavan üzerinden hesaplanacak.
18 Temmuz 2024

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Türkiye'nin 2022 yılında ihracatının yüzde 12,9 artışla 254,2 milyar dolara ulaştığını duyurdu. Erdoğan, Avrupa Birliği ile dış ticaret fazlasının 10 milyar doları aştığını ve TL cinsinden dış ticaret hacminin 350 milyar lirayı geçtiğini belirtti. Ancak, ithalat rakamları ve dış ticaret açığı hakkında bilgi vermedi. Resmi verilere göre, 2022'de dış ticaret açığı yüzde 138,5 artarak 110,2 milyar dolara yükseldi ve ithalat yüzde 34,3 artışla 364,4 milyar dolar olarak gerçekleşti.
2 Ocak 2023

Dünya Altın Konseyi, Türkiye'de külçe ve sikke formundaki altın yatırımının 2023'ün ilk çeyreğinde 50 ton ile rekor seviyeye ulaştığını açıkladı. Türkiye'deki yüksek enflasyon ve Türk Lirası'ndaki değer kaybı, altına olan talebi artırdı. Darphane ve Damga Matbaası Genel Müdürlüğü verilerine göre, 2023'ün ilk çeyreğinde üretilen altın miktarı geçen yılın aynı dönemine göre %408 artış gösterdi. Küresel altın talebinin altıda biri Türkiye tarafından karşılandı.
5 Mayıs 2023

Borsa İstanbul'da işlem gören Kayseri Şeker Fabrikası A.Ş., 2022 yılında elde edilen kardan hisse sahiplerine nakit temettü ödeyeceğini duyurdu. Şirketin Kamuyu Aydınlatma Platformu'na yaptığı açıklamaya göre, her hisse için net 0,2590592 TL ödenecek. Bu ödeme, son fiyata göre yüzde 0,84 temettü verimi anlamına geliyor. Ödemenin tarihi henüz açıklanmadı.
4 Ağustos 2023

ABD Ulusal Güvenlik Danışmanı Jake Sullivan, CNN'e yaptığı açıklamada, ABD'nin Ukrayna'ya 2 milyar dolarlık ek güvenlik yardımı yapacağını bildirdi. Bu yardımın, daha fazla mühimmat ve yüksek teknoloji içereceği belirtildi. Ayrıca, Ukrayna'nın F-16 savaş uçakları talebine ilişkin olarak, bu uçakların Ukrayna'nın kısa vadeli savaş kapasitesi için kilit bir rol oynamadığı ve daha çok uzun vadeli savunma ile ilgili olduğu ifade edildi. ABD'nin, Rusya'ya karşı savaşın yıldönümünde yeni yaptırımlar açıklaması bekleniyor.
24 Şubat 2023

ABD'deki Massachusetts Teknoloji Enstitüsü'ne bağlı MIT Technology Review dergisi, Bayraktar TB2 insansız hava araçlarını 2023 yılının çığır açan teknolojileri arasında dördüncü sıraya yerleştirdi. Dergi, bu tür ucuz drone'ların savaşlardaki rolünü önemli ölçüde genişlettiğini belirtti. Bayraktar TB2'ler, Türkiye'de Baykar Teknoloji tarafından üretilmektedir. Dergi ayrıca CRISPR gen düzenleme aracı, yapay zeka ile görsel üretimi ve elektrikli araçlar gibi diğer çığır açan teknolojileri de sıraladı.
23 Ocak 2023

Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski, Telegram hesabından yaptığı paylaşımda, Ukrayna'nın doğusunda Rus ordusunun saldırılarının yoğunlaştığını belirtti. Yaklaşık bir yıl önce başlayan savaşta Ukrayna ordusunun ülkeyi korumaya devam ettiğini ifade eden Zelenski, durumun zorlaştığını ve halkı birlik içinde devletin çıkarlarını korumaya çağırdı. Ayrıca, ABD ve Avrupa'dan aldıkları tank yardımına işaret ederek, artan Rus saldırılarına karşı bu tanklara ihtiyaç duyduklarını dile getirdi.
2 Şubat 2023
İşaretlediklerim