John Lennon’a ait ve 50 yıldır kayıp olan Hootenanny akustik gitar, Julien’s Auctions müzayede evi tarafından 2,9 milyon dolara satıldı. Gitar, Beatles’ın 1965 tarihli 'Help!' albümünün ve filminin kayıtlarında kullanılmıştı. Gitar, yıllar sonra Britanya kırsalında yeniden keşfedildi ve açık artırmaya çıkarıldı. Bu satış, Beatles’ın açık artırmayla satılan en pahalı gitarı olarak kayıtlara geçti.
30 Mayıs 2024

6 Şubat'ta Kahramanmaraş merkezli yaşanan deprem sonucunda Hatay'da yıkılan binalardan birinin enkazında büyük bir deniz kabuğu bulundu. AFAD gönüllüsü bir arama-kurtarma çalışanının ifadesine göre, binada deniz kumu kullanıldığı için enkazın kurtarma çalışmaları zorlaştığı ve 'un gibi' olduğu belirtildi. Uzmanlar, beton üretiminde deniz kumunun kullanılabileceğini ancak deniz kabuğu bulunmasının betonun iyi sıkılaştırılmamasına neden olabileceğini ifade ediyor.
12 Şubat 2023

Amazon'un akıllı kapı zili girişimi Ring, kullanıcılarına 'dünya dışı varlık veya aktivite' görüntüleyebilme fırsatı sunuyor. Bu kapsamda düzenlenen yarışmada, Ring'in akıllı sensörlerle donatılmış kapı zili kameralarından dünya dışı varlık veya aktivite görüntüleyen kullanıcılar 1 milyon dolarlık ödül kazanacak. Yarışma, meteorolog ve astrobiyolog Jacob Haqq Misrad'ın juriliğinde düzenleniyor. Ayrıca, katılımcılar yaratıcılıklarını kullanarak kurgu bir video yaratabilirse küçük ödüller de kazanabilir.
9 Ekim 2023

Uzun süre kayıp olduğu düşünülen Gustav Klimt'in 'Miss Leiser' portresi, Viyana yakınlarında bir villada bulunduktan sonra Im Kinsky müzayede evinde 32 milyon dolara satıldı. Eserin değeri 30 ile 50 milyon avro arasında tahmin edilmişti. İkinci Dünya Savaşı sırasında eserin kaybolduğu ve Lieser ailesinin zulme uğradığı bilgileri verildi. Müzayede evi, Lieser ailesinin yasal varisleriyle 2023'te adil bir çözüm üzerinde anlaşmaya vardığını açıkladı.
29 Nisan 2024

'Son Akşam Yemeği' filminde Mustafa Kemal Atatürk'ü canlandıran Onur Tuna'nın anatomisi, burundan yukarı kadar Atatürk'e çok benzediği için lens dahil hiçbir plastik ekleme yapılmamış. Tuna, Atatürk'e olan benzerliğini görünce çok şaşırdığını ve mutlu olduğunu belirtiyor. Makyaj ekibi, Tuna'nın yüz hatlarının kendilerine çok yardımcı olduğunu ve bu sayede doğal bakış ışıltısının kaybolmadığını ifade ediyor.
25 Eylül 2023

Oscar ödüllerine dokuz dalda aday gösterilen 'Banshees of Inisherin' filmi, ödül töreninden eli boş döndü. Ancak filmdeki karakterlerin giydiği el örgüsü kazaklar dikkat çekti ve moda trendi haline geldi. Filmin kostüm tasarımcısı Eimer Ni Mhaoldomhnaigh, İrlanda tarihi hakkındaki bilgisiyle ekibe katıldı ve 83 yaşındaki Dalia Barry, filmin örgü kazaklarını yaptı. Barry'nin örgüleri ve İrlanda'daki el örgüsü kazak satan mağazalar, artan ilgi ve satışlardan bahsediyor.
13 Mart 2023

Hollywood'da devam eden grev, ücret ve çalışma koşullarının yanı sıra sektörün yapay zeka kullanımından etkilenen senaristler ve oyuncular tarafından başlatıldı. Bu süreçte, ölü film yıldızlarının yapay zeka ile canlandırılması konusu da gündeme geldi. Örneğin, 1955'te ölen James Dean, bilgisayar üretimli imgeleme (CGI) teknolojisi ile yeni bir filmde başrol oynayacak. Ancak bu durum, etik ve hukuki sorunları da beraberinde getiriyor. Öldükten sonra bir kişinin yüzünün, sesinin, kişiliğinin hakları kime ait olacak? Oyuncuların ölümünden sonra kariyerlerinin gidişatı kimin kontrolünde olacak? Bu ve benzeri soruların yanıtları henüz belirsiz.
23 Temmuz 2023

Kahramanmaraş merkezli depremlerden sonra Hatay'da çekilen 'Şahsi Meselemiz' adlı film, depremzedelerin tepkisini çekti. Yapımcı Bülent Durgun, tepkiler üzerine, setin gerçek bir enkaz yerine kontrollü yıkılan az hasarlı bir binada kurulduğunu açıkladı. Durgun, filmin amacının depremi unutturmamak ve Hatay'ın sorunlarına dikkat çekmek olduğunu belirtti. Ayrıca filmi kendi imkanlarıyla çektiğini ve maddi kazanç peşinde olmadığını ifade etti.
7 Kasım 2023

İmralı Adası açıklarında üç gün önce bulunan cesedin, 15 Şubat'ta kötü hava ve deniz şartları nedeniyle Karacabey ilçesi açıklarında batan ‘Batuhan A’ adlı kargo gemisinin sahibi ve kaptanı Murat Altıntaş’a ait olduğu belirlendi. Gemide görevli olan altı kişiden üçünün cesedi bulunurken, üç kişiyi arama çalışmaları devam etmektedir. Sahil Güvenlik Komutanlığı ekipleri, cesedi 3 Mart'ta İmralı Adası açıklarında su yüzeyinde bulmuştu.
6 Mart 2024

Twitter, San Francisco merkez ofisindeki fazla eşyalarını açık artırma yoluyla satışa çıkardı. Açık artırmada mavi kuş heykeli, toplantı masası, kahve makinesi ve @ işareti şeklinde bir saksı gibi çeşitli eşyalar satıldı. En yüksek fiyatı 100 bin dolar ile platformun ünlü kuş logosunun heykeli aldı. Açık artırmayı Heritage Global Partners şirketi yönetti.
19 Ocak 2023

New York'ta ünlülerin sanat danışmanı olarak tanınan Lisa Schiff, müşterilerini dolandırdığı iddiasıyla gündeme geldi. Leonardo DiCaprio gibi isimlerin danışmanı olan Schiff, lüks bir yaşam sürdüğü biliniyordu. Ancak son zamanlarda şirketinin internet sitesini kapattı, ofislerini boşalttı ve ortadan kayboldu. Candace Nelson ve Michael Barasch çifti, Schiff tarafından dolandırıldıkları gerekçesiyle dava açtı. Schiff'in geçmişteki işlerinde karanlık noktalar olduğu ve borçları başka borçlarla kapattığı belirtiliyor. Sanat danışmanlarına olan güvenin sarsılmasının endişe yarattığı ifade ediliyor.
24 Mayıs 2023

James Cameron'ın yönettiği 'Avatar: Suyun Yolu' filmi, 16 Aralık 2022 tarihinde vizyona girdikten sonra dünya çapında 1,7 milyar dolar hasılat elde ederek, 'Jurassic World'ü geçip tüm zamanların en çok hasılat yapan yedinci filmi unvanını kazandı. Cameron'un gişede ilk ona giren üçüncü filmi olan bu yapım, Avatar serisinin beş filmle tamamlanması planlanan ikinci filmidir. Serinin devamı için en az 2 milyar dolar hasılat yapması gerektiği belirtiliyor.
9 Ocak 2023

23 gün önce meydana gelen depremin ardından Kahramanmaraş'ta temiz suya erişimde sıkıntılar devam ediyor. Bir depremzede, yardım istediği sırada bir AFAD yetkilisinin kendisine yardımların sona erdiğini ve ihtiyaçlarını karşılamak için yüzüğünü satmasını önerdiğini belirtti. Gazeteci Ruşen Takva'nın paylaştığı videoda vatandaşın bu durumu anlattığı ve çadırını da kendi imkanlarıyla kurduğunu ifade ettiği görülüyor. Ayrıca, bir yetkilinin olayı kaydeden gazeteciye çekim yapmamasını söylediği duyuluyor.
1 Mart 2023

Financial Times, Hatay'da depremde yıkılan ve birçok insanın hayatını kaybettiği Rönesans Rezidans'ı inceledi. 12 yıl önce lüks bir yaşam vaadiyle satışa sunulan rezidansın, Türkiye'nin inşaat sektöründeki çürümüşlüğün bir sembolü haline geldiği belirtildi. İnşaat ve deprem mühendisleri, binanın yıkılma sebeplerini ve yapısal sorunlarını incelemekte. Rönesans Rezidans'ın müteahhidi Mehmet Yaşar Çoşkun, depremden sonra kaçmaya çalışırken yakalandı ve binanın neden yıkıldığını bilmediğini ifade etti. Yapının tasarım ve inşaat kalitesi, kullanılan malzemeler ve yerel yönetimlerin sorumlulukları sorgulanıyor.
5 Mart 2023

İstanbul Sarıyer'de, salyangozcuların bulduğu ve havan mühimmatı olduğu düşünülen bir cisim, emniyet güçleri tarafından incelendi. Su Altı Taarruz Komutanlığı ekipleri tarafından denizden çıkarılan cismin, uzun süredir denizde kalmış bir mühimmat olduğu belirlendi. Mühimmat, gerekli incelemeler ve adli makamların talimatıyla kontrollü bir şekilde imha edilecek.
18 Temmuz 2023

Amerikalı oyuncu Gwyneth Paltrow, 2016 yılında Utah'ta yaşanan bir kayak kazası sonucu 76 yaşındaki Terry Sanderson tarafından dava edilmişti. Sanderson, Paltrow'un kendisine çarparak kalıcı beyin hasarı bıraktığını iddia ederek 300 bin dolar tazminat talep etmişti. Paltrow ise 1 dolarlık karşı dava açmıştı. Jüri, kazadan Sanderson'ın sorumlu olduğuna hükmederek Paltrow'un suçsuz olduğuna ve Sanderson'ın Paltrow'a 1 dolar tazminat ödemesine karar verdi. Ayrıca Sanderson, Paltrow'un mahkeme masraflarını da ödemek zorunda kaldı.
31 Mart 2023

Queen grubunun efsanevi solisti Freddie Mercury'nin ölümünden sonra yakın arkadaşı Mary Austin'e bıraktığı yaklaşık 1500 parçadan oluşan özel eşya koleksiyonu, Sotheby's müzayede evi aracılığıyla satışa sunuluyor. Koleksiyonda Mercury'nin el yazısıyla yazdığı şarkı sözleri, sahne kostümleri ve Picasso gibi sanatçıların eserleri yer alıyor. 6 Eylül'de Londra'da gerçekleşecek müzayededen elde edilecek gelirin bir kısmı hayır kurumlarına bağışlanacak.
26 Nisan 2023

Birleşmiş Milletler (BM), turistik denizaltı Titan'da hayatını kaybeden beş kişi ile ölen yüzlerce göçmen arasındaki ilgi farkına dikkat çekti. BM Sözcü Yardımcısı Farhan Haq, tüm insanların hayatının kıymetli olduğunu ve göçmenlere ilişkin daha fazla adım atılması gerektiğini belirtti. Ayrıca, bu durumun Titan'da hayatını kaybedenler pahasına yapılmaması gerektiğini vurguladı. Bu konu, daha önce ABD'nin 44. Başkanı Barack Obama ve sosyal medya kullanıcıları tarafından da eleştirilmişti.
23 Haziran 2023

Britanya'nın Jurassic Sahili'nde, yaklaşık 150 milyon yıl öncesine ait olduğu düşünülen ve okyanuslarda yaşamış bir pliosaur türüne ait 2 metre uzunluğunda bir kafatası bulundu. Bu kafatası, şimdiye kadar bulunan en eksiksiz fosil parçalarından biri olarak kaydedildi. Kafatasında 130 adet uzun ve keskin diş bulunuyor ve bu canlının boyunun 10-12 metre arasında olduğu tahmin ediliyor.
11 Aralık 2023

Oscar ödüllü ABD'li oyuncu Tom Hanks, izni olmadan yüzünün bir sigorta reklamında kullanıldığını belirtti. Hanks, Instagram hesabından yaptığı paylaşımla takipçilerini uyardı ve reklamın sahte olduğunu, yapay zeka kullanılarak oluşturulduğunu açıkladı. Hanks daha önce dizi ve film sektöründe yapay zeka kullanımına ilişkin endişelerini dile getirmiş, ancak kendisinin dijital olarak oluşturulmuş versiyonlarının çeşitli filmlerde yer almasına izin vermişti.
2 Ekim 2023
İşaretlediklerim