İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, ABD'nin Ankara Büyükelçisi Jeffry L. Flake'e Türkiye'ye müdahale etmekle suçlayarak, 'pis ellerini Türkiye'nin üzerinden çek' ifadesini kullandı. ABD büyükelçiliği, Türkiye'de terör saldırısı olabileceği konusunda uyarıda bulunmuş ve bazı Batılı ülkeler bu uyarıya dayanarak temsilciliklerini geçici olarak kapatmıştı. Soylu, Amerikan büyükelçilerinin Türkiye'de darbe yapma çabası içinde olduğunu iddia etti ve ABD büyükelçisinin Türkiye'yi karıştırmak istediğini öne sürdü.
3 Şubat 2023

Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski, Almanya'daki Ramstein Hava Üssü'nde düzenlenen Ukrayna Savunma Temas Grup Toplantısı sonrasında yaptığı açıklamada, Ukrayna ordusunun modern tanklara ihtiyaç duyduğunu ve bu konuda mücadele edeceklerini belirtti. Zelenski, müttefik ülkelerin Ukrayna'ya olan desteğinin önemini vurgulayarak, topraklarını özgürleştirmek için uzun menzilli füzelere de ihtiyaçları olduğunu ifade etti. Fransa ve Almanya'nın Ukrayna'ya muharebe araçları gönderme kararı aldığı, ancak Almanya'nın ağır tanklar konusunda ABD'nin kararını beklediği bilgisi paylaşıldı.
21 Ocak 2023

ABD'nin Moskova'daki vatandaşlarına kalabalık alanlardan uzak durma çağrısının ardından, Britanya, Almanya, İsveç, Letonya, Çekya, Kanada ve Güney Kore gibi ülkeler de benzer uyarılarda bulundu. Almanya Dışişleri Bakanlığı, vatandaşlarına Rusya'ya seyahat etmemelerini şiddetle tavsiye ederken, İsveç güvenlik durumunun kötüleştiğini belirtti. Çekya ve Kanada da vatandaşlarını dikkatli olmaları konusunda uyardı. ABD'nin uyarısı, aşırılık yanlılarının Moskova'daki kalabalık alanları hedef alma planlarına dayanıyordu.
9 Mart 2024

Rusya, Ukrayna'nın Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in Kremlin'deki konutuna gece İHA'larla saldırı girişiminde bulunduğunu öne sürdü. İki İHA'nın Rus ordusu ve özel servisler tarafından etkisiz hale getirildiği belirtildi. Kremlin, bu eylemi 'planlı bir terör eylemi' ve Putin'e yönelik 'suikast' girişimi olarak değerlendiriyor. Moskova Belediye Başkanı Sergey Sobyanin, Moskova'da İHA uçurmanın yasaklandığını duyurdu.
3 Mayıs 2023

ABD Dışişleri Bakanlığı, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu'nun ABD'nin Ankara Büyükelçisi Jeffry L. Flake hakkındaki suçlamalarına karşılık vererek, ABD hükümetinin Türkiye'yi karıştırmaya yönelik çabalara katıldığı veya destek verdiği iddialarının yanlış olduğunu belirtti. Soylu, ABD büyükelçisini Türkiye'de darbe yapma çabalarıyla suçlamış ve 'pis ellerini Türkiye'nin üzerinden çek' ifadesini kullanmıştı. ABD Dışişleri Bakanlığı ise Türkiye'nin değerli bir NATO müttefiki olduğunu ve ABD vatandaşlarının güvenliği için uyarılar yayınladıklarını vurguladı.
4 Şubat 2023

ABD Ulusal Güvenlik Danışmanı Jake Sullivan, CNN'e yaptığı açıklamada, ABD'nin Ukrayna'ya 2 milyar dolarlık ek güvenlik yardımı yapacağını bildirdi. Bu yardımın, daha fazla mühimmat ve yüksek teknoloji içereceği belirtildi. Ayrıca, Ukrayna'nın F-16 savaş uçakları talebine ilişkin olarak, bu uçakların Ukrayna'nın kısa vadeli savaş kapasitesi için kilit bir rol oynamadığı ve daha çok uzun vadeli savunma ile ilgili olduğu ifade edildi. ABD'nin, Rusya'ya karşı savaşın yıldönümünde yeni yaptırımlar açıklaması bekleniyor.
24 Şubat 2023

Rusya'nın başkenti Moskova'da 22 Mart'ta Crocus City Hall konser salonuna düzenlenen ve 130'dan fazla kişinin ölümüne yol açan saldırı sonrası, Rusya yönetimi saldırıda Ukrayna'nın parmağı olduğunu iddia etti. Saldırıyı IŞİD üstlenmiş ve dört saldırgan yakalanmıştı. Rusya Federal Güvenlik Servisi (FSB) Direktörü Aleksandr Bortnikov, saldırganlardan elde edilen verilerin Ukrayna'nın dahil olduğunu doğruladığını belirtti. Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ise saldırıdan radikal İslamcıları sorumlu tutmuştu.
26 Mart 2024

Güney Kore Başkanı Yoon Suk-yeol, Kuzey Kore'nin artan nükleer tehditlerine karşı ABD ile ortaklaşa nükleer başlıkların tatbikatlarda kullanılmasını planladıklarını belirtti. Yoon, bu başlıkların ABD'ye ait olmasına rağmen planlamanın ortak yapılması gerektiğini ifade etti. Ayrıca, ABD'nin bu fikre olumlu baktığını dile getirdi. Kuzey Kore ise kıtalararası balistik füzeler geliştirme ve nükleer cephaneliğini artırma çağrısında bulunmuştu.
2 Ocak 2023

Rusya ve Ukrayna arasında gerçekleşen esir takası sonucu Türkiye'ye gelen Azov Taburu liderlerinin Ukrayna'ya dönüşü, Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov tarafından anlaşma ihlali olarak nitelendirildi. Peskov, bu kişilerin ihtilaf sonlanıncaya kadar Türkiye'de kalması gerektiğini ve Rusya'nın dönüş konusunda bilgilendirilmediğini ifade etti. Ayrıca, Peskov bu durumu Ukrayna'nın karşı taarruzdaki başarısızlıklarıyla ilişkilendirdi.
8 Temmuz 2023

Rusya ve Ukrayna, Ankara'da yapılan görüşmeler sonucunda 40 tutsak askerin takas edilmesi konusunda anlaşma sağladı. Rus İnsan Hakları Ombudsmanı Tatiana Moskalkova ve Ukraynalı mevkidaşı Dmytro Lubinets, uluslararası ombudsman konferansı sırasında bir araya gelerek bu konuda mutabakata vardı. Anlaşma, iki ülke arasında devam eden çatışmaların ortasında gerçekleşti.
11 Ocak 2023

Rusya Dışişleri Bakan Yardımcısı Sergei Ryabkov, ABD'nin Türk Hava Yolları'na (THY) baskı yaparak Rus vatandaşlarını Meksika'ya giden uçuşlardan men etmeye çalıştığını iddia etti. Bu iddia, THY'nin İstanbul'dan Latin Amerika'ya yapılan uçuşlarda bazı Rus yolcuları kabul etmediği yönündeki şikayetler üzerine ortaya atıldı. Rusya Tur Operatörleri Birliği ve diğer kaynaklar, THY'nin bu eylemlerinin ABD'nin emriyle yapıldığına inanıyor. Türkiye Dışişleri Bakanlığı ve THY konu hakkında henüz bir açıklama yapmadı.
26 Nisan 2024

Rusya'nın Ukrayna'daki birliklerinden sorumlu komutanı Sergey Surovikin, Rus güvenlik şirketi Wagner'e dur çağrısı yaptı. Ayrıca Rus Korgeneral Vladimir Alekseyev, Wagner'in eylemlerinin Rusya ve Silahlı Kuvvetlerinin imajına büyük bir darbe olduğunu belirtti. Bu çağrılar, Wagner'in kurucusu Yevgeniy Prigojin'in Rus ordusunu Wagner'e saldırı düzenlemekle suçlaması ve karşılık vermekle tehdit etmesinin ardından geldi.
24 Haziran 2023

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Ned Price, Ukrayna'ya verilecek 31 M1 Abrams tankının sadece Ukrayna'nın topraklarını savunması koşuluyla kullanılacağını belirtti. ABD Başkanı Joe Biden'ın bu tankları Ukrayna'ya sağlayacağını duyurmasının ardından, tankların Kırım veya Rusya topraklarına karşı kullanılıp kullanılmayacağı sorulduğunda Price, tankların yalnızca Ukrayna'nın uluslararası alanda tanınan sınırları içinde savunma amaçlı kullanılacağını ifade etti. Bu koşul, daha önce sağlanan Stinger ve Javelin gibi hava savunma ve zırh delici sistemler için de geçerli.
26 Ocak 2023

ABD Savunma Bakanlığı, Ukrayna'ya misket bombası da içeren 800 milyon dolar değerinde yeni bir askeri yardım paketi sağlayacağını duyurdu. Paket, çeşitli topçu mermileri, hava savunma sistemleri, tanksavar füzeleri, zırhlı araçlar ve yedek parçaları kapsıyor. Pentagon yetkilisi, bu yardımın Ukrayna'nın topçu savaşını sürdürebilmesi için yeterli mühimmat sağlayacağını belirtti. Misket bombalarının kullanımı, stoklanması ve satışı 2008'de BM gözetiminde yasaklanmış olmasına rağmen ABD, Ukrayna ve Rusya bu sözleşmeye taraf değil.
8 Temmuz 2023

Ukrayna Hava Kuvvetleri Komutanlığı, Rusya'nın Odessa bölgesindeki bir sivil tarım işletmesini füzelerle vurduğunu açıkladı. Saldırıda tarım arazileri ve tahıl deposu hasar gördü, ancak can kaybı yaşanmadı. Ukrayna, Rusya'nın gece saatlerinde seyir füzeleri ve insansız hava araçlarıyla saldırı düzenlediğini ve toplamda 12 hava hedefinin imha edildiğini belirtti.
17 Eylül 2023

Avrupa Birliği, 2022'de Rusya'nın Ukrayna'ya savaş açmasının ardından dondurduğu Moskova Merkez Bankası'na ait 210 milyar avro değerindeki varlıklardan elde edilen gelirleri Ukrayna'ya yardım amacıyla kullanma kararı aldı. Bu kararla, Ukrayna'ya silah alımı ve yeniden yapılanma projeleri için yaklaşık 3 milyar avro tahsis edilecek. Ayrıca, AB Ukrayna'ya 50 milyar avroluk bir kaynaktan daha fon sağlaması için gerekli reformların yapılması konusunda anlaşmaya vardı.
8 Mayıs 2024

ABD'li muhabir Gershkovich, Rusya'da casusluk suçlamasıyla gözaltına alındı. ABD yönetimi, bu olaya sert tepki göstererek Rusya'da bulunan Amerikan vatandaşlarına acilen ülkeyi terk etmeleri çağrısında bulundu. Beyaz Saray İletişim Direktörü John Kirby, Amerikalıların Rusya'da bulunmasının endişe verici olduğunu ve Rusya'nın gazetecilere yönelik geniş çaplı bir operasyon düzenleyeceğine dair bir uyarı almadıklarını belirtti. Rus FSB, Gershkovich'i Yekaterinburg kentinde gizli bilgi toplarken yakaladığını iddia etti.
31 Mart 2023

Rusya Devlet Başkanı Putin'in Suriye Özel Temsilcisi Aleksandır Lavrentiyev, Türkiye ve Suriye arasında bir zirvenin, iki ülke ilişkilerinin normalleştirilmesine yönelik bir yol haritası hazırlandıktan sonra gündeme geleceğini açıkladı. Kazakistan'ın başkenti Astana'da düzenlenen Suriye konulu görüşmelerde, dört ülkenin dışişleri bakan yardımcıları düzeyinde bir toplantı gerçekleştirildi. Lavrentiyev, yol haritasının cumhurbaşkanları düzeyinde onaylanması için daha fazla çalışılması gerektiğini ifade etti. Türkiye'nin Suriye'nin kuzeyinden çekilmesini şart koşan Esad yönetimi ile Erdoğan'ın görüşme ihtimali, yol haritasının tamamlanmasına bağlı olarak değerlendirilecek.
21 Haziran 2023

Millet İttifakı'nın cumhurbaşkanı adayı Kemal Kılıçdaroğlu, Rusya'nın Türkiye'deki seçim sürecine müdahale ettiğini ve 'deep fake' içeriklerin arkasında Rusların olduğunu iddia etti. Kılıçdaroğlu, bu iddialarını somut delillere dayandırdığını ve Türkiye'nin iç işlerine karışılmasına izin vermeyeceklerini belirtti. Ayrıca, Rusya'nın Ukrayna işgalini eleştirdi ve NATO'nun genişlemesine destek vereceğini ifade etti. YETAM Başkanı Yuriy Mavaşev ise Rus özel kuvvetlerinin Erdoğan'ın kazanması için her şeyi yapmaya hazır olduğunu ve Putin'in Türk muhalefetinden korktuğunu söyledi.
12 Mayıs 2023

Ukrayna Silahlı Kuvvetleri tarafından yapılan açıklamaya göre, Rus ordusu son 24 saat içinde Ukrayna'nın başkenti Kiev başta olmak üzere çeşitli bölgelere toplam 31 füze saldırısı gerçekleştirdi. Saldırılarda 'S-300' ve 'Kalibr' tipi füzelerin yanı sıra altı 'Kinjal' hipersonik füzesi kullanıldı. Bu füzelerden ikisi havada patlarken, 25'i Ukrayna hava savunma sistemleri tarafından imha edildi.
17 Mayıs 2023
İşaretlediklerim