Sanatçı Sarkis'in kariyerini kapsayan 'Sonsuz' adlı kişisel sergisi, Arter Koleksiyonu'ndan seçilen eserlerle Arter'de ziyarete açıldı. Sergi, 1980'lerden başlayarak sanatçının 2015 Venedik Bienali'nde sergilediği 'Respiro' isimli yerleştirmeye kadar uzanan eserlerini içeriyor. Sarkis, eserlerinde bellek ve zaman kavramlarını işlerken, ışık, renk ve müzik gibi unsurları kullanıyor. Serginin küratörlüğünü Emre Baykal yapıyor ve Arter'in 2. kat galerisinde yer alıyor.
4 Mayıs 2023

Ünlü fotoğraf sanatçısı Ara Güler'in 'Kumkapı Balıkçıları' adlı sergisi, Yapı Kredi bomontiada'daki Ara Güler Müzesi'nde ziyarete açıldı. Doğuş Grubu Sanat Danışmanı Çağla Saraç, bu serinin Güler'in en önemli çalışmalarından biri olduğunu belirtti. Güler, bu foto-röportaj dizisini 1952 yılında yedi gün boyunca Jamanak gazetesi için hazırlamış. Sergide, gazetede yayımlanan fotoğrafların yanı sıra yazılar da sergileniyor.
7 Mayıs 2024

Artİstanbul Feshane, 10'uncu Asya-Avrupa Mediations Bienali 'Ben Başka Bir Sen, Sen Başka Bir Ben' ile uluslararası sergiye ev sahipliği yapıyor. Sergi, 11 Aralık'a kadar ücretsiz ziyaret edilebilir. İstanbul Büyükşehir Belediyesi Kültür Varlıkları Dairesi Başkanlığı'nın yürüttüğü beş yıllık restorasyon çalışmalarının tamamlanmasının ardından 23 Haziran'da kapılarını açan Feshane, yeni sergisiyle sanatseverlerle buluşuyor. 17 küratör ve 154 sanatçının eserlerinin yer aldığı sergi, Türkiye Cumhuriyeti'nin 100. yılı bağlamında İBB'nin ev sahipliğinde sergileniyor.
1 Kasım 2023

Almanya'dan gelen 2 yaşındaki Laurent Schwarz'ın soyut resimleri, koleksiyoncular arasında büyük ilgi görüyor ve 7 bin dolara kadar alıcı buluyor. Laurent'ın sanata olan ilgisi, ailesinin onu bir otelin etkinlik odasından uzaklaştırmakta zorlanmasıyla fark edildi. Ebeveynleri, Laurent için bir stüdyo kurdu ve onun yeteneklerini sosyal medyada paylaşarak büyük bir takipçi kitlesi kazandı. Laurent'ın eserleri Münih'teki ART MUC sanat fuarında sergilendi ve şimdi New York'ta bir galeride sergilenmesi planlanıyor.
30 Mayıs 2024

Fransız arazi sanatçısı Guillaume Legros, bilinen adıyla Saype, Hatay'da yıkıntılar arasında çizdiği resmi tanıttı. Saype, Kahramanmaraş merkezli depremlerden etkilenen Hatay'da yıkıma ve ardından bölgede gösterilen birlikteliğe dikkat çekmek amacıyla iç içe geçen tokalaşmış eller resmini çizdi. Saype'nin 'Duvarların Ötesinde' isimli projesinin 19'uncu ayağını Hatay'da tamamladığı belirtildi. Sanatçı, Hatay'ın Antakya, Defne ve Altınözü ilçelerinde üç ayrı noktada tebeşir ve kömürden yapılan bir boyayla çim ve toprak üzerine freskler çizdi.
14 Ekim 2023

Twitter, San Francisco merkez ofisindeki fazla eşyalarını açık artırma yoluyla satışa çıkardı. Açık artırmada mavi kuş heykeli, toplantı masası, kahve makinesi ve @ işareti şeklinde bir saksı gibi çeşitli eşyalar satıldı. En yüksek fiyatı 100 bin dolar ile platformun ünlü kuş logosunun heykeli aldı. Açık artırmayı Heritage Global Partners şirketi yönetti.
19 Ocak 2023

Konya Büyükşehir Belediyesi Sahipsiz Hayvan Bakımevi ve Rehabilitasyon Merkezi'nde köpeklere eziyet edildiği görüntülerin ortaya çıkmasının ardından, sağlık teknisyeni Murat Bacak ve Sefa Çakmak 'bir ev hayvanını veya evcil hayvanını kasten öldürme' suçundan tutuklanmış ve sonrasında tahliye edilmişlerdi. 20 Ocak'taki duruşmada her iki sanık bir yıl üç ay hapis cezasına çarptırıldı. Ancak Konya başsavcılığı, verilen cezaların yetersiz olduğunu belirterek mahkemeye itirazda bulundu.
23 Ocak 2023

İstanbul Başakşehir'de, 'Eros' adlı kedinin öldürülmesine tepki gösteren site sakinleri, saldırganın tutuklanması talebiyle eylem düzenledi. 1 Ocak'ta Eros'u asansörde ayaklarıyla ezerek öldürdüğü belirlenen İbrahim Keloğlan'ın serbest bırakılmasına karşı çıkan sakinler, 'Eros için adalet' sloganları attı ve kedinin oynadığı alana çiçek bıraktı. Hayvan Hakları Platformu üyesi ve site sakini Büşra Öztürk, tüm sokak hayvanları ve Eros için adalet talep ettiğini belirtti.
16 Şubat 2024

Mark Zuckerberg, arka bahçesine eşi Priscilla Chan’ın heykelini yaptırdı. Heykel, Antik Roma geleneğini onurlandırmak amacıyla New Yorklu sanatçı Daniel Arsham tarafından yapıldı ve çiftin evinin bahçesindeki bir ağacın altına yerleştirildi. Priscilla Chan, heykelin önünde poz vererek eşinin Instagram paylaşımına esprili bir yorum yaptı.
15 Ağustos 2024

Sabah gazetesi yazarı Dilek Güngör, Britanyalı ekonomist Timothy Ash'in Londra'daki sermayedarlara borsada spekülasyon önerdiğini iddia etti. Ash, Twitter üzerinden bu iddiaları reddederek Güngör'den iddialarını kanıtlamasını istedi. Ash, Türk hisse senetleri hakkında yazmadığını ve yatırım yapmadığını belirtti. Borsa İstanbul, seçim sonuçlarının ardından büyük bir düşüş yaşamış ve devre kesici sistemi devreye sokulmuştu.
18 Mayıs 2023

İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin Feshane'de açtığı 'Ortadan Başlamak' adlı sergi, 'Fikirde Birlik ve Mücadele Platformu' başkanı Kürşat Mican liderliğindeki bir grup tarafından 'LGBTİ+ propagandası' ve 'milli ve manevi değerlere hakaret' gerekçeleriyle protesto edildi. Grup, serginin kaldırılması için resmi kurumlara başvurduğunu belirtti. Protesto sırasında polis engelini aşmaya çalışan bazı grup üyeleri ile arbede yaşandı, ancak daha sonra grup dağıldı.
10 Temmuz 2023

Türkiye'de Merkez Bankası'nın 'arka kapı' satışlarıyla döviz kuru belirli bir seviyede tutulmaya çalışılıyor, ancak bu durum piyasada çift fiyatlandırmaya yol açıyor. Kapalıçarşı'daki döviz fiyatları ile Merkez Bankası'nın resmi kurları arasında yüzde 5'i aşan farklar oluştu. Bu durum, özel şirketler ve vatandaşlar dahil birçok kesimin döviz talebini Kapalıçarşı'ya yönlendirdi. Ayrıca, devlet enerji ithalatçısı BOTAŞ'ın da Kapalıçarşı'dan döviz alımı yaptığı belirtiliyor.
24 Nisan 2023

Van Gogh'un 1884 yılında yaptığı ve 'Spring Garden' olarak da bilinen 'Parsonage Garden at Nuenen in Spring' isimli tablosu, Mart 2020'de Covid-19 karantinası sırasında Singer Laren Müzesi'nden çalınmıştı. Üç buçuk yıl sonra, bir sanat dedektifi sayesinde eser, mavi bir Ikea torbası içinde bulundu ve teslim edildi. Tablo, hasar görmüş olmasına rağmen, Rotterdam Müzesi'nde özel bir etkinlikte sergilendi ve 29 Mart'tan itibaren Groninger Müzesi'nde genel izleyiciye açılacak. Restorasyon süreci henüz başlamamış olup, tablo üzerindeki hasarın ciddiyeti ve restorasyon öncesi hazırlıklar devam etmektedir.
8 Şubat 2024

İstanbul Modern, gençleri sanatçılarla buluşturan 'Genç Salı' etkinliklerine devam ediyor. Bu ayın konuğu, heykel ve yerleştirmeleriyle tasarım ve mimariyi sanatla buluşturan çağdaş sanatçı Seçkin Pirim oldu. Pirim, gençlere özel bir atölye düzenleyerek, heykel sanatının mimariyle tarihsel ilişkisinden ilham alacak bir çalışma gerçekleştirdi. Katılımcılar, sanatçının üretimlerinden örnekler üzerinden kendi tasarımlarını oluşturarak, sanatçının sıkça kullandığı kâğıt materyalinin dinamiğini keşfetme fırsatı buldular.
30 Eylül 2023

Liszt Enstitüsü – İstanbul Macar Kültür Merkezi tarafından düzenlenen 'Çok Yönlü Bir Mimar: Şandor Hadi, Türkiye’de İkinci Nesil Bir Macar' sergisi, Şandor Hadi'nin kişisel hayatını ve mimari çalışmalarını içeriyor. Sergi, Hadi'nin mimarlık ofisinin projelerini ve bazı yıkılan yapıların üç boyutlu çizimlerini sergiliyor. İki bölümlük sergide, Hadi'nin gençlik döneminden aile hayatına ve mimarlık projelerine kadar geniş bir yelpaze sunuluyor. Serginin hazırlık aşamasına Hadi'nin çocukları da katkıda bulundu.
4 Nisan 2023

İstanbul Modern, kuruluşunun yirminci yılında ünlü 'aktivist' sanatçı Olafur Eliasson'un Türkiye'deki ilk kişisel sergisi 'Senin Beklenmedik Karşılaşman'ı ağırlıyor. Sergi, Eliasson'un çevre, iklim değişikliği ve sürdürülebilirlik konularındaki duyarlılığını yansıtan kırka yakın eserini içeriyor. Sanatçının yeni ürettiği 'Günbatımından şafağa Boğaziçi' eseri, Boğaziçi'nin renklerini İzlanda'ya özgü bir kütük parçası üzerinde el yapımı renkli camlarla betimliyor. Eliasson, doğadaki anlık değişimleri ve renkleri gözlemleyerek eserlerine aktarıyor.
8 Haziran 2024

Londra'daki Kraliyet Sanat Akademisi'nde düzenlenen Sırp performans sanatçısı Marina Abramović'in retrospektif sergisine giriş için ziyaretçilerin iki çıplak model arasından geçmesi gerekiyor. Bu durum, ziyaretçileri çıplaklık, cinsiyet, cinsellik ve arzu konularıyla yüzleşmeye zorluyor. İlk kez 1977'de Abramović ve ortağı Ulay tarafından sahnelenen bu giriş yöntemi, istemeyenler için alternatif bir girişin bulunduğu sergide tekrar kullanılıyor.
21 Eylül 2023

Türk sanatçı Refik Anadol, sanat ile mühendislik arasındaki sınırları bulanıklaştıran eserleriyle uluslararası alanda dikkat çekiyor. Yapay zeka kullanımıyla çağdaş sanat dünyasında önemli bir isim haline gelen Anadol, The Economist dergisinde övgüyle anıldı. Anadol'un eserleri, New York'taki Modern Sanat Müzesi (MoMA) tarafından satın alındı ve Londra, Barcelona gibi şehirlerde önemli sergiler açtı. Eleştirilere rağmen, Anadol'un sanatının çağdaş sanat dünyasında daha fazla yer bulacağı belirtiliyor.
27 Şubat 2024

CHP İstanbul Milletvekili Özgür Karabat, Kapalıçarşı'nın döviz merkezi haline geldiğini ve burada kara para aklanmakta olduğunu öne sürdü. Karabat, Kapalıçarşı'daki döviz bürolarına getirilen yüklü dövizlerin kaynağının sorgulanmadığını, yapılmayan satışların yapılmış gibi gösterildiğini ve bazı Türk bankalarının da bu duruma karıştığını iddia etti. Ayrıca, MASAK, MB ve SPK yetkililerinin de bu durumdan haberdar olduğunu belirtti. Karabat, bu durumun sadece Türkiye'yi değil, ABD'yi de ilgilendirdiğini ve ABD Hazinesi'nin de konuyla ilgilendiğini ifade etti.
29 Nisan 2023

Dünyanın en büyük müzelerinden biri olan British Museum, bazı eserlerin kaybolduğunu, çalındığını ya da zarar gördüğünü bildiren bir çalışanını işten çıkardı. Kaybolan eserler arasında altın, mücevherat ve yarı değerli taşlar bulunuyor. Müze, eserlerin çoğunluğunun depolarda saklandığını belirtti ve eserlerin geri alınması için elinden geleni yapacağını ifade etti. Müze ayrıca, işten atılan çalışana karşı hukuki olarak harekete geçileceğini açıkladı.
16 Ağustos 2023
İşaretlediklerim