Londra'da 31 Ocak'ta bir anne ve iki kızına asitle saldıran 35 yaşındaki Abdül Şükür Ezedi'nin Thames Nehri'ne atlayarak intihar etmiş olabileceği belirtiliyor. Saldırganın son olarak Chelsea Köprüsü'nden aşağı eğilirken güvenlik kamerası görüntülerinde görüldüğü, ancak henüz nehirde bir ceset bulunamadığı bildirildi. Saldırıda ağır yaralanan kadın hala hastanede tedavi görüyor ve konuşamıyor, iki çocuk ise hafif yaralarla taburcu edildi. Saldırganın daha önce cinsel saldırı suçundan mahkum edildiği ve Afganistan'dan sığınma statüsü aldığı kaydedildi.
9 Şubat 2024

İstanbul Taksim İstiklal Caddesi Yeşilcam Sokağı'nda gece saatlerinde iki kişi tarafından patlatılan torpil, çevrede paniğe yol açtı. Patlama sesi üzerine vatandaşlar kaçışırken, şüpheliler olay yerinden kaçmaya çalıştı. Kısa süren bir kovalamacanın ardından polis ekipleri tarafından yakalanan iki şüpheli gözaltına alındı ve emniyete götürüldü. Olay sonrasında bölgede durum normale döndü.
10 Temmuz 2023

Amerikalı sanatçı Jean-Michel Basquiat'ın 1982 yılında İtalyan galerici Emilio Mazzoli tarafından tek seferlik bir sergi için davet edilerek yaptığı sekiz resim, ödeme anlaşmazlığı nedeniyle iptal edilen serginin ardından 41 yıl sonra İsviçre'nin Basel şehrinde Fondation Beyeler'de sergilenecek. Bu sergi, Basquiat'ın bu eserlerinin ilk kez bir arada görüleceği anlamına geliyor. Sergide, 2021'de 40 milyon dolara satılan 'The Guilt of Gold Teeth' adlı eser de bulunuyor. Basquiat, 28 yaşında aşırı dozdan hayatını kaybetmiş bir sanatçıdır.
10 Mayıs 2023

Görsel iletişimci Mahir Akkoyun, ekonomik kriz ve hak ihlalleri hakkında eleştirel görsel tasarımlar yaparak sosyal medyada paylaştığı için 'Cumhurbaşkanına hakaret' ve 'seçim düzenini bozmak' suçlamalarıyla gözaltına alındı. Akkoyun'un tasarladığı 'Erdoğan sayesinde' etiketleri, ürünlerin üzerine yapıştırılarak dikkat çekmişti. Gözaltına alınmasının ardından Konak ilçesindeki güvenlik şubeye ve Bayraklı Adliyesi'ne sevk edilen Akkoyun için adli kontrol şartıyla serbest bırakılması talep edildi. Adliye önünde toplanan Gençlik Devirecek hareketi üyeleri ve diğer destekçiler, Akkoyun'un gözaltına alınmasını eleştirdi ve AKP iktidarını ekonomik krizin sorumlusu olarak gösterdi.
7 Nisan 2023

İnsan kaçakçılığı, tecavüz ve organize suç örgütü kurma suçlamalarıyla yargılanan sosyal medya fenomeni Andrew Tate ve kardeşi Tristan Tate hakkındaki ev hapsi kararı kaldırıldı. Yeni karara göre, Tate kardeşler yaşadıkları Bükreş ve çevreleyen Ilfov bölgesinden ayrılamayacaklar ve taşındıkları takdirde yeni adreslerini polise bildirmekle yükümlü olacaklar. Ayrıca, sanıkların birlikte suçlandıkları iki Romanya vatandaşı, tanıklar, mağdur olduklarını söyleyen kişiler ve aileleriyle görüşmeleri yasaklandı.
4 Ağustos 2023

Diken, sonbahar mevsiminde İstanbul'da ziyaret edilebilecek yedi sergiyi tanıttı. Bu sergiler arasında Maçka Sanat Galerisi'nde Füreyya Koral'ın görülmemiş eserlerinin sergilendiği, Sevgi Soysal'ın 'Yürümek' romanının fotoğraf pratiğiyle yorumlandığı bir fotoğraf sergisi, Trump Art Gallery'de düzenlenen 'Animalia' adlı karma sergi, Star Wars Koleksiyonu Galaksinin Fanları, Ara Güler'in 'Renkli Anadolu' sergisi, 'Sanayiden Manzaralar' ve 'Georges Pierre'in gözünden Godard' sergileri bulunuyor.
3 Ekim 2023

Çiçek Sepeti, 90'lı yıllarda faili meçhul cinayetlerle anılan 'Beyaz Toros' ve eski istihbaratçı 'Yeşil' kod adlı Mahmut Yıldırım'ın logolu posterini 'hediyelik ürün' olarak satışa sundu. Twitter üzerinde başlatılan #ÇiçekSepetiBoykot etiketiyle ürünün kaldırılması talep edildi. Bursaspor-Amedspor maçında benzer posterlerin tribünlerde açılmasının ardından, Çiçek Sepeti ürünü siteden kaldırdı. 'Beyaz Toros' ve 'Yeşil' 90'lı yıllarda faili meçhul cinayetlerin sembolleri olarak biliniyor.
6 Mart 2023

Alman sanatçı Peter Zimmermann'ın 'Sticker' adlı beşinci kişisel sergisi, 2 Şubat - 26 Şubat tarihleri arasında İstanbul'daki Dirimart Sanat Galerisi'nde ziyaret edilebilecek. Sergi, Zimmermann'ın dijital algoritmalarla dönüştürdüğü görselleri ve 'Van Gogh Anahtarı' adlı algoritmayla oluşturduğu izlenimci eserleri içeriyor. Sanatçının eserleri dünyanın önde gelen sanat koleksiyonlarında yer almakta.
25 Ocak 2023

Konya Büyükşehir Belediyesi Sahipsiz Hayvan Bakımevi ve Rehabilitasyon Merkezi'nde bir köpeğe şiddet uygulayan ve bu eylemleri kameralara yansıyan iki barınak çalışanı, 'Bir ev hayvanı veya evcil hayvanı kasten öldürme' suçundan yargılanıyor. Sanıklar Murat Bacak ve Sefa Çakmak, altı yıla kadar hapis cezası talebiyle tutuklanmış, ancak son duruşmada tahliye edilmişlerdir. Davanın görülmesi 20 Ocak'a ertelenmiştir. Murat Bacak, köpeğin saldırısını engellemek için vurduğunu savunurken, Sefa Çakmak da Bacak'ın korkudan dolayı köpeğe vurduğunu ifade etmiştir.
2 Ocak 2023

İspanyol iklim aktivistleri Futuro Vegetal, Arjantinli futbolcu Lionel Messi’nin İspanya’nın İbiza kentindeki malikanesinin duvarlarını siyah ve kırmızı boyalarla boyadı. Aktivistler, malikanenin yasadışı olduğunu ve zenginlerin gezegeni yok etmekle suçlandığını belirtti. Bu eylem, iklim aktivistlerinin daha önce gerçekleştirdiği sanat eserlerine zarar verme ve çevreyi boyama gibi protesto eylemlerinin bir parçası olarak görülüyor.
6 Ağustos 2024

Çağdaş sanat dünyasının önemli isimlerinden Haluk Akakçe, 53 yaşında hayatını kaybetti. Akakçe, bir süredir akciğer kanseri tedavisi görüyordu. Video enstalasyonları, duvar resimleri, akrilik ile ahşap panel ve kâğıt üzerine yaptığı çalışmalarla tanınan Akakçe, Türk sanatında önemli bir iz bırakmıştı. Eserleri, aralarında New York’taki MoMA PS1, Londra’daki Tate Modern, Graz’daki Thyssen-Bornemisza Art Contemporary ve İstanbul’daki Pera Müzesi’nin de olduğu pek çok müzede sergilendi.
9 Ekim 2023

İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB), imar kanununa aykırı hareket ettikleri tespit edilen Üsküdar sahilindeki bazı işletmeler için yıkım kararı almıştı. İşletmelerin yürütmeyi durdurma talebi mahkeme tarafından reddedildi. Yıkım sırasında İBB ekipleri silahlı şüpheliler ve polis engeliyle karşılaşmıştı. Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu, yıkımdan sonra sahilde yapılacak yeşil alan düzenlemesinin planlarını Twitter üzerinden paylaştı.
23 Nisan 2023

Burhan Şeşen, Beyoğlu ve İstiklal Caddesi'nin geçmişteki ihtişamını kaybettiğini ve bölgenin kaotik bir duruma geldiğini belirtiyor. Arka sokaklarda uyuşturucu satışı ve kadın ticareti gibi olumsuzlukların arttığını, kültür ve sanat mekanlarının kapandığını ifade ediyor. Bir zamanlar popüler olan rock ve otantik barların yerini belirsiz mekanların aldığını vurguluyor. Şeşen, Beyoğlu'nun yeniden canlandırılması için sanatçılar ve yaratıcı kişilerin bir araya gelmesi gerektiğini savunuyor.
5 Nisan 2024

Fransız sanatçı Louise Bourgeois'nın 'Örümcek' adlı heykeli, Sotheby’s New York'ta 32,8 milyon dolara satılarak bir kadın sanatçıya ait eserler arasında en yüksek müzayede satış rakamına ulaştı. Bu satış, Bourgeois'nın eserleri arasında da rekor kırmış oldu. Sanatçı, 80 yaşından sonra başladığı ve en bilinen eserleri arasında yer alan dev örümcek heykellerini, annesini ve kendisini simgeleyecek şekilde yaratmıştır. Bu heykeller dünyanın en önemli müzelerinde sergilenmiştir.
20 Mayıs 2023

İstanbul Büyükşehir Belediyesi, İBB Miras aracılığıyla, Eminönü'nde bulunan ve atıl durumda olan 1600 yıllık Gülhane Sarnıcı'nı restore etti. İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu, eski İBB yönetimine atıfta bulunarak sarnıcın daha önce fark edilmediğini belirtti ve restorasyonu sosyal medya üzerinden duyurdu. İBB Genel Sekreter Yardımcısı Mahir Polat ise sarnıcın artık bir sanat merkezi olarak ziyarete açıldığını Twitter hesabından paylaştı.
30 Mart 2023

Türkiye'de yaşayan fotoğrafçı Alper Yeşiltaş'ın yapay zeka kullanarak oluşturduğu ve Prenses Diana'nın yaşlandırılmış halini gösteren fotoğrafı, internette hala hayatta olduğuna dair komplo teorilerini alevlendirdi. Fotoğraf, orijinal olarak Diana'nın 1997'deki Bosna Hersek ziyareti sırasında çekilmiş bir fotoğrafın düzenlenmiş hali. Yeşiltaş, bu eseriyle sanat ve teknolojinin sınırlarını keşfetmeyi ve geçmiş, bugün ve gelecek üzerine düşünmeye teşvik etmeyi amaçladığını belirtti. Fotoğraf, sosyal medyada büyük ilgi gördü ve çeşitli spekülasyonlara yol açtı.
27 Mart 2024

İstanbul Esenyurt'ta bir ev sahibi, kira konusunda anlaşamadığı kiracısını dövdü. Olay, sosyal medya hesaplarından paylaşılan görüntüler üzerine polis tarafından incelendi ve ev sahibinin kimliği tespit edildi. Ev sahibi A.E, 'kasten yaralama' suçundan dolayı gözaltına alındı ve adli makamlara sevk edildi.
1 Ekim 2023

Karikatürist ve görsel sanatçı Erdil Yaşaroğlu'nun dev boyutlu heykelleri Maximum Uniq Açıkhava'da sergileniyor. Sergide, Yaşaroğlu'nun özel olarak üretilen 'Nota Çocuklar', 'Büyük Parti', 'Hayalci', 'Sıkı Dostlar' ve 'Totem' adlı heykelleri yer alıyor. Yaşaroğlu, heykellerinin kamusal alanda olmasının mutluluk verici olduğunu belirtti. Eserler, kasım ayına kadar görülebilecek.
31 Ağustos 2023

Aşırı sağcı söylemleriyle tanınan Andrew Tate ve kardeşi Tristan Tate, insan kaçakçılığı, tecavüz ve organize suç örgütü kurma suçlamalarıyla Romanya'nın başkenti Bükreş'te gözaltında tutuluyordu. BBC'nin haberine göre, Tate kardeşler ve iki yardımcıları, adli izin almadıkça evlerini terk etmeme şartıyla ev hapsine çıkarıldı. Andrew Tate, ev hapsinde çektiği bir videoyu Twitter üzerinden paylaştı ve gözaltı sürecindeki deneyimlerini anlattı. Kardeşi Tristan da Twitter'da gözaltındaki zorlukları dile getirdi.
1 Nisan 2023

Güney Kore'de Leeum Sanat Müzesi'nde sergilenen Maurizio Cattelan'ın 'Komedyen' adlı eseri, sanat öğrencisi Noh Huyn-soo tarafından yenildi. Noh, aç olduğu için muzu yediğini ve bir sanat eserine zarar vermenin de sanat olabileceğini düşündüğünü belirtti. Müze, eserin yerine yeni bir muz yerleştirdi ve Noh hakkında şikayette bulunmadı. Cattelan'ın eseri daha önce de benzer bir durumla karşılaşmış ve 120 bin dolara satılmıştı.
1 Mayıs 2023
İşaretlediklerim