Popüler bilgisayar oyunu 'The Last of Us', HBO Max yapımı bir dizi olarak uyarlandı ve Türkiye'de Blu TV tarafından yayınlanacak. Dizi, 15 Ocak'ta HBO Max'ta gösterime girecek ve ertesi gün 16 Ocak'ta Blu TV'de izleyicilerle buluşacak. Dizi, Kanada'da çekilen en pahalı yapım olma özelliğini taşıyor ve ilk resmi fragmanı Twitter'da iki saatte 5 milyondan fazla izlenme almıştı. Dizide, Joel karakterini Pedro Pascal, Ellie karakterini ise Bella Ramsey canlandırıyor.
10 Ocak 2023

Ticaret Bakanlığı, televizyon yayını, film, dizi, belgesel, komedi ve spor gibi içerikler sunan dijital abonelik platformlarına yönelik denetimlerde tüketicilerin mağdur edildiğini tespit etti. Platformların, abonelerin onayı olmadan sözleşmeleri yenilediği, kredi kartlarından izinsiz tahsilat yaptığı, abonelik iptallerini zamanında işleme koymadığı ve haksız ücret tahsilatına devam ettiği belirlendi. Bu ihlaller nedeniyle bakanlık tarafından toplamda 166 milyon lira idari para cezası verildi. Ayrıca, Exxen, BluTV, Disney+ ve Netflix gibi platformların abonelik ücretlerine zam yaptığı bilgisi de verildi.
17 Kasım 2023

ABD’de Ulusal Basketbol Birliği (NBA), ligin yayın hakları için 76 milyar dolara 11 yıllık bir anlaşma yaptı. Bu anlaşma, NBA tarihinde uzunluğu ve tutarı bakımından bir rekor niteliğinde. 2025-2026 sezonundan itibaren geçerli olacak anlaşmanın tarafları NBA, Disney, Amazon ve NBC. Anlaşmanın, NBA oyuncu maaşlarını artırması ve izleyicilerin maçlara erişim kanallarını değiştirmesi bekleniyor.
12 Temmuz 2024

Netflix'in hit dizisi Baby Reindeer, Fiona Harvey'in açtığı iftira davası nedeniyle hukuki sorunlarla karşı karşıya. Yargıç Gary Klausner, dizinin gerçek bir hikaye olarak lanse edilmesine rağmen bazı önemli olayların gerçekte yaşanmadığını belirtti. Netflix, dizinin drama tarzında çekildiğini ve izleyicilerin iddiaların gerçek dışı olduğunu anlayacağını savunsa da yargıç bu görüşe katılmadı. Dava devam ederken, dizi ve yaratıcıları ödüller kazanmaya devam ediyor.
30 Eylül 2024

ABD'de kripto para şirketleri Gemini, Genesis ve Digital Currency Group (DCG) hakkında, 230 binden fazla yatırımcıyı 1 milyar dolardan fazla dolandırdıkları iddiasıyla dava açıldı. New York Başsavcısı Letitia James tarafından yapılan açıklamada, şirketlerin 'Gemini Earn' adlı yatırım programı hakkında yatırımcılara yalan söyledikleri belirtildi. Ayrıca, Gemini'nin Genesis'in kredilerinin yetersiz teminat altında olduğunu ve bir noktada kripto para borsası FTX'in kurucusu ve eski Üst Yöneticisi Sam Bankman-Fried'ın hedge fonu Alameda'da yoğunlaştığı bilgisini yatırımcılarla paylaşmadığı ifade edildi.
20 Ekim 2023

Eski İsrailli barış müzakerecisi Daniel Levy, BBC yayınında sunucunun İsrail'in Gazze'deki Hamas hedeflerini vurduğunu ve bir terör örgütünün kökünü kazımayı amaçladığını belirtmesine tepki gösterdi. Levy, bu durumun tarihte görülmediğini, bir ülkenin liderlerinin sivil nüfusun tüm ihtiyaçlarını kestiğini ve bu yolla militanları hedef aldığını inandırıcı bir şekilde söylemenin mümkün olmadığını ifade etti. Ayrıca, bu tür yalanların karşılıksız kalamayacağını ve yanlış politikalara yol açacağını belirtti.
12 Ekim 2023

Batman filminde Penguen karakterini canlandıran Colin Farrell, aynı karakterle 'The Penguin' adlı dizide rol almaya devam edecek. Dizi, HBO'nun Max platformunda Mayıs 2024'te yayınlanmaya başlayacak. Türkiye'de hangi platformda gösterileceği ise henüz açıklanmadı.
13 Nisan 2023

Elon Musk, sahibi olduğu Twitter'ın verilerini izinsiz kullandığı gerekçesiyle Microsoft'u dava edeceğini açıkladı. Musk, Microsoft'un Twitter verilerini yasa dışı kullanarak eğitim aldığını iddia etti, ancak bu iddiasını destekleyecek herhangi bir kanıt sunmadı. Microsoft, Twitter'dan reklamlarını kaldıracağını ve 25 Nisan'dan itibaren kendi reklam platformunun Twitter'ı desteklemeyeceğini duyurmuştu. Microsoft, konuyla ilgili soruları yanıtsız bıraktı.
22 Nisan 2023

The Guardian gazetesi, Prens Harry'nin 10 Ocak'ta yayımlanacak 'Spare' adlı anı kitabından bir bölümü ele geçirdi. Kitapta, Harry'nin 2019 yılında yaşadığı Kensington Sarayı'nda abisi William ile aralarında çıkan fiziksel kavgayı detaylandırdığı belirtiliyor. Harry, Meghan Markle ile evliliği nedeniyle William ile ilişkilerinin bozulduğunu ve bu tartışma sırasında William'ın kendisine saldırdığını ifade ediyor. Harry'nin sırtında kavga izleri bırakıldığı ve bu durumu ilk başta Meghan'a söylemediği ancak izleri fark edince anlattığı aktarılıyor.
5 Ocak 2023

Radyo ve Televizyon Üst Kurulu (RTÜK), Netflix, Amazon Prime, Disney Plus, Exxen, Blu TV gibi dijital yayın platformlarının yayıncılık ilkelerini ihlal ettiğini belirterek uyarıda bulundu. RTÜK, içerik denetimlerine hız verdiğini ve gerekli hallerde en ağır yaptırımları uygulamaktan çekinmeyeceğini açıkladı. Ayrıca, milli güvenlik, terör propagandası, çocuk ve gençlerin gelişimine zararlı içerikler ile Atatürk ve Cumhurbaşkanı Erdoğan aleyhine yapılan yayınlara izin verilmeyeceği vurgulandı. RTÜK, diyalog ve anlayış çerçevesinde sorunları çözmeyi tercih ettiğini, ancak gerekli görüldüğünde yaptırım gücünü kullanacağını belirtti.
3 Temmuz 2023

Türkiye'de çevrimiçi dizi ve film izleme platformları, fiyatlarını artırmaya devam ediyor. Netflix, en düşük paket fiyatını 150 liraya çıkardı. Diğer platformlar arasında Blutv 180 lira, Exxen 160 lira, Disney+ 135 lira ve Amazon Prime Video 39 lira gibi fiyatlarla hizmet veriyor. Puhutv ise ücretsiz olarak hizmet sunmaya devam ediyor.
9 Temmuz 2024

Rupert Murdoch'un medya imparatorluğunun ve 14,9 milyar sterlinlik aile vakfının geleceğini belirleyecek dava pazartesi günü başlıyor. Dava, Murdoch'ın ölümünden sonra News Corp ve Fox News'u kontrol etme yetkisinin kime geçeceğini belirlemek için yapılacak. Murdoch'ın çocukları arasında fikir ayrılıkları ve siyasi görüş farklılıkları nedeniyle çatışmalar yaşanıyor. Dava, Nevada'nın Reno kentindeki Washoe İlçe Adliyesi'nde görülecek ve medya kuruluşlarının duruşmaya katılmasına izin verilmedi.
17 Eylül 2024

Rekabet Kurulu, Storytel Turkey Yayıncılık Hizmetleri AŞ'nin yayınevi ve eser sahipleriyle yaptığı uzun süreli münhasırlık anlaşmalarıyla sesli kitap pazarına rakip firmaların girişini engelleyerek rekabet kurallarını ihlal ettiği iddialarına yönelik soruşturma başlattı. Kurul, ön araştırmada elde edilen bilgi, belge ve tespitleri ciddi ve yeterli bularak, şirket hakkında soruşturma açılmasına karar verdi. Ancak, soruşturma kararlarının, ilgili teşebbüs ya da teşebbüs birliklerinin kanunu ihlal ettikleri ve ceza yaptırımıyla karşı karşıya kaldıkları şeklinde yorumlanamayacağı belirtildi.
4 Ağustos 2023

Sussex Dükü Prens Harry, 10 Ocak'ta yayımlanacak 'Spare' adlı anı kitabında, Britanya Kraliçesi 2'nci Elizabeth'in ölüm haberini BBC'nin internet sitesinden öğrendiğini belirtti. Kitapta, babası Kral 3'üncü Charles'ın sağlık durumu kötüleşen kraliçe hakkında kendisini telefonla bilgilendirdiğini ve Balmoral Şatosu'na gitme planları yaparken Meghan Markle'ın yanında gelmemesi gerektiğinin söylendiğini ifade etti. Prens Harry, İskoçya'ya uçakla indiğinde cep telefonundan kraliçenin vefatını öğrendiğini aktardı.
6 Ocak 2023

HBO, Game of Thrones serisinin yüz yıl öncesinde geçen ve 'Dunk & Egg' kitabından uyarlanacak yeni bir dizi siparişi verdiğini açıkladı. Kitap, Dunk adında ünlü bir şövalye ile yaveri Egg'in maceralarını anlatıyor. Egg, aynı zamanda Daenerys Targaryen'in büyük-büyük-büyükbabası olan 'Beşinci Aegon' karakteridir. Yeni dizi HBO Max platformunda yayınlanacak ancak yayın tarihi henüz açıklanmadı.
13 Nisan 2023

ABD'de senaristler ile yayın platformları arasındaki ücret anlaşmazlıkları sonucu yazarlar 15 yıl sonra greve gitti. 2 Mayıs'ta başlayan grev, 'Damızlık Kızın Öyküsü', 'Game of Thrones' spin-off'u 'A Knight of the Seven Kingdoms: The Hedge Knight' ve Netflix'in 'Stranger Things', 'Big Mouth', 'Unstable' gibi dizilerinin yeni sezon çekimlerini etkiledi. George R.R. Martin ve diğer yapımcılar grevin uzun sürebileceğini ve stüdyoların senaryo stoklamasının yeterli olmayabileceğini belirtti.
9 Mayıs 2023

Radyo ve Televizyon Üst Kurulu (RTÜK), Netflix, Disney +, Amazon Prime Video, Mubi, Bein ve Blu TV’deki bazı yapımları 'Türk aile yapısına aykırı' buldu ve bu platformlara para cezası verdi. RTÜK, bu yapımlarda cinsiyetin, cinselliğin ve ilişkilerin sınırlarının tanınmaması, evrensel aile formunun değiştirilmesi, müstehcenlik içeren sahnelerin detaylı bir şekilde gösterilmesi ve bunların normalleştirilmesi gibi sebeplerle ailenin korunması ilkesine aykırı olduğunu belirtti. Ayrıca, Virgin Radyo'da yayınlanan bir programda çocukların dinleyebileceği zaman dilimindeki gayri ahlaki, cinsellik ve müstehcenlik üzerine yapılan konuşmaları da yayıncılık ilkelerine aykırı buldu ve bu kuruluşa da para cezası verilmesini kararlaştırdı.
26 Temmuz 2023

Sussex Dükü Prens Harry, 10 Ocak'ta yayımlanacak 'Spare' adlı anı kitabında Afganistan'da görev yaptığı sırada 25 kişiyi öldürdüğünü ve bunun için utanç duymadığını belirtti. Kitapta ayrıca, Prens Harry'nin ağabeyi Prens William tarafından fiziksel saldırıya uğradığını iddia ettiği bölümler de yer alıyor. Kitabın İspanya'da sızdırıldığı ve satışa sunulduğu iddia ediliyor. Buckingham Sarayı ise konuyla ilgili herhangi bir açıklama yapmadı.
6 Ocak 2023

Sesli kitap platformu Storytel, 2022 yılında kullanıcıları tarafından en çok dinlenen kitapların istatistiklerini paylaştı. Listede ilk sırada Zülfü Livaneli'nin 'Kaplanın Sırtında' romanı yer alırken, Matt Haig'in 'Gece Yarısı Kütüphanesi' ve J.K. Rowling'in 'Harry Potter' serisi gibi eserler de popüler kitaplar arasında gösterildi. Storytel, 2023 yılına Ahmet Ümit'in 'Bir Aşk Masalı' kitabını Toprak Sergen'in seslendirmesiyle başladı.
9 Ocak 2023

Disney, Türkiye'de Disney+ platformu ile 14 Haziran'da hizmete girdikten sonra, 2028 yılına kadar vizyona girecek 56 filmin listesini açıkladı. Listede Marvel Sinematik Evreni, Star Wars, Avatar ve birçok isimsiz Disney ve Pixar filmleri yer alıyor. Bazı filmlerin vizyon tarihleri de belirlenmiş durumda. İlk isimsiz Disney filmi 2023 yılı içinde izleyiciyle buluşacak.
22 Ocak 2023
İşaretlediklerim