Alaattin Çakıcı, 11 Ocak'ta vekalet verdiği avukatı Can Sevinç'i azlettiğini duyurdu. Azil kararının gerekçesi olarak Sevinç'in kumar oynadığı ve bazı işadamlarından para aldığı iddia edildi. Sevinç ise azlinin kendi isteğiyle ayrılmasından sonra gerçekleştiğini ve yapılan açıklamaların özel hayatın gizliliğini ihlal ettiğini belirtti. Çakıcı daha önce infaz düzenlemesiyle tahliye edilmiş ve son dönemde muhalefete yönelik tehdit açıklamalarıyla gündeme gelmişti.
17 Ocak 2023

Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş, bir televizyon programında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın başbakanlık döneminde PKK kurucusu Abdullah Öcalan'ı serbest bırakma girişiminde bulunduğunu öne sürdü. Yavaş, Erdoğan'ın imzasının bulunduğu 2003, 2006 ve 2013 yıllarına ait kanun tekliflerini göstererek bu iddialarını destekledi. Erdoğan'ın seçim kampanyasında muhalefeti 'terörle ilişkili' olarak gösterdiği ve bu konuda suçlamalarda bulunduğu belirtilirken, muhalefetin ise gerçek görüntüler ve belgelerle bu suçlamaları yalanlamaya çalıştığı ifade edildi.
21 Mayıs 2023

Brezilya'da aşırı sağcı eski devlet başkanı Jair Bolsonaro, 'görevi suistimal ve medyayı kötüye kullanma' suçlarından dolayı sekiz yıl siyasi yasaklandı. Yüksek Seçim Mahkemesi (TSE) Yargıcı Carmen Lucia Antunes, Bolsonaro'nun suçlu bulunduğunu belirtti ve tüm siyasi haklarının 2030'a kadar elinden alındığını duyurdu. Bolsonaro'nun bir sonraki devlet başkanlığı seçimlerinde yeniden aday olmak istediği ve TSE'ye itiraz etmeye hazırlandığı bildirildi.
1 Temmuz 2023

Bolu Belediye Başkanı Tanju Özcan, CHP'den ihraç edildikten sonra bir basın toplantısı düzenledi ve kararı yargıya taşıyacağını söyledi. Özcan, partide değişim isteyen birçok kişi olduğunu, ancak değişim isteyenler adına ihraç edilenin kendisi olduğunu belirtti. Ayrıca, partinin değişime gitmezse ve demokratik bir tüzük ve güncellenmiş bir parti programıyla yola devam etmezse büyük bir hezimetle karşılaşacağını ifade etti.
2 Ağustos 2023

Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener'in bir yargı mensubunun PKK lideri Abdullah Öcalan ile görüştüğü iddiasını reddetti. Akşener, yargıdan bir kişinin ismini değiştirerek Öcalan ile görüşmeye gittiğini ve basına yansıyan bilgilerin doğru olabileceğini belirtmişti. Ancak Bozdağ, böyle bir görüşmenin olmadığını ve iddiaların yalan olduğunu ifade etti. Daha önce de benzer iddialar Yeni Yaşam gazetesi, Selahattin Demirtaş ve gazeteci Murat Ağırel tarafından dile getirilmişti.
3 Mayıs 2023

Bolu Belediye Başkanı Tanju Özcan, geçici olarak ihraç edildiği CHP'ye dönüş yapacağını Twitter üzerinden yaptığı bir paylaşımla duyurdu. Özcan, geçen yıl belediye meclisindeki bir olay nedeniyle CHP Merkez Yönetim Kurulu tarafından oybirliğiyle geçici olarak partiden çıkarılma cezası almıştı. Cezasının bitmesine 22 gün kala, Kemal Kılıçdaroğlu'nun cumhurbaşkanı adaylığını ima eden sözlerine atıfta bulunarak 'Ben Tanju, dönüyorum' ifadesini kullandı.
22 Mayıs 2023

Brezilya'da, Yüksek Mahkeme Yargıcı Alexandre de Moraes'in talimatıyla, eski devlet başkanı Jair Bolsonaro'nun ekibine, 30 Ekim 2022'deki seçim sonuçlarını kabul etmeyerek Luiz Inacio Lula da Silva hükümetine darbe girişiminde bulunmak ve organize suç örgütü kurmak suçlamalarıyla operasyon düzenlendi. Operasyonda, eski bakanlar ve üst düzey askerler de dahil olmak üzere birkaç kişi gözaltına alındı. Bolsonaro'nun pasaportunu teslim etmesi istendi ve kendisi daha önce 8 Ocak'taki kongre baskınında kışkırtıcılık suçlamasını reddetmişti.
9 Şubat 2024

Zafer Partisi Genel Başkanı Ümit Özdağ, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay'ın konuşması sırasında bir Suriyeli'nin AFAD görevlisinin telefonunu çaldığını iddia etmişti. Ancak iddia edilen kişi Türk olduğunu ve gönüllü arama kurtarma ekibinde yer aldığını açıklamıştı. Bu gelişme üzerine genç, Özdağ hakkında dava açacağını belirtmiş ve Özdağ iddiasını geri çekmiş ancak özür dilememişti. Şanlıurfa başsavcılığı, bu olay üzerine Özdağ hakkında 'iftira' suçundan soruşturma başlatmıştır.
11 Şubat 2023

Sosyal medyada deprem bölgesinde yağma ve yağmacıların dövüldüğü görüntüler yayılmaktadır. İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, yağma olaylarının yönetilemezlik algısı yaratmak için abartıldığını belirtmişken, Cumhurbaşkanı Erdoğan bu olayları OHAL ilan etme gerekçeleri arasında saymıştır. Erdoğan, yağma yapanların ve suiistimalde bulunanların OHAL kapsamında gerekli cezalara çarptırılacağını ifade etmiştir.
10 Şubat 2023

HDP'li eski Mardin Belediye Eş Başkanı Ahmet Türk, iktidarın Abdullah Öcalan ile görüştüğü iddialarına değinerek, iktidarın oy kazanmak için farklı bir tutum sergilediğini belirtti. İddialar, HDP'nin tutuklu eski eş genel başkanı Selahattin Demirtaş ve gazeteci Murat Ağırel tarafından da dile getirilmişti. AKP'nin Diyarbakır milletvekili adayı Galip Ensarioğlu da devletin Öcalan ile görüştüğünü ifade etmiş, ancak Adalet Bakanı Bozdağ bu iddiaları yalanlamıştı.
10 Mayıs 2023

Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, Abdullah Öcalan ile herhangi bir görüşme yapılmadığını, İmralı Adası'na Adalet Bakanlığı'ndan sadece teknik ekip gönderildiğini ifade etti. Bozdağ, muhalefetin elindeki belgeleri çarpıttığını ve gerçek bir görüşmenin olmadığını savundu. Öte yandan, HDP'nin tutuklu eski eş genel başkanı Selahattin Demirtaş ve İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener, iktidarın Öcalan ile görüştüğü yönünde iddialarda bulunmuştu. AKP'li Galip Ensarioğlu ise devletin Öcalan ile sürekli görüştüğünü belirtmişti.
5 Mayıs 2023

İYİ Parti İstanbul Milletvekili Yavuz Ağıralioğlu, Millet İttifakı'nın cumhurbaşkanı adayı Kemal Kılıçdaroğlu'na yönelik eleştirilerinin ardından partisinden istifa ettiğini duyurdu. Ağıralioğlu, daha önce altılı masanın partisine tuzak kurduğunu iddia etmiş ve Kılıçdaroğlu'na oy vereceğini belirtmişti. Ancak son açıklamasında Kılıçdaroğlu'na oy vermeyeceğini ifade etti. İstifa kararını İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener'e iletmek üzereyken, Akşener planlanan görüşmeyi iptal etti.
28 Mart 2023

Özlem Akarsu Çelik, Halk TV'nin Ankara temsilciliği görevinden 'ilkesel nedenlerle' istifa ettiğini duyurdu. İstifa gerekçeleri arasında genç meslektaşlarının uygun koşullarda çalıştırılmaması ve gazetecilikten gelmeyen medya patronlarının genel yayın yönetmenliği yapmaları yer aldı. Ayrıca, 212 Sayılı Basın Kanunu'na tabi çalışmanın önemine ve medya sektöründe sendikal girişimlerin engellenmesine dikkat çekti. Halk TV'den son dönemde peş peşe istifa haberleri gelmekte olduğu belirtildi.
9 Ocak 2023

Bolu Belediye Başkanı Tanju Özcan, belediyede daha önce destek hizmetleri müdürü olarak görev yapan kuzeni Sedat Gülener'i yardımcısı olarak atadı. Özcan, atama ile ilgili olarak kuzeninin başarısını ödüllendirdiğini ve akraba olmasının bu kararda bir etkisi olmadığını belirtti. Gülener ise atama için Özcan'a teşekkür etti ve birlikte çekilmiş fotoğraflarını paylaştı. Özcan, geçtiğimiz hafta bir televizyon programında belediyede torpilin kaçınılmaz olduğunu ima eden bir açıklama yapmıştı.
3 Ocak 2023

Sosyal medyada lüks yaşamlarıyla tanınan ve kısa sürede zenginleşen Özlem ve Tayyar Öz çifti hakkında, Dilan ve Engin Polat çiftinin tutuklanmasının ardından soruşturma başlatıldı. Gazeteci Murat Ağırel, çift hakkında başlatılan incelemenin soruşturmaya dönüştüğünü ve dosyaya erişim engeli getirildiğini duyurdu. Ağırel, kamuoyu tarafından tanınan diğer kişilere de soruşturma başlayacağını belirtti.
28 Kasım 2023

Munzur Üniversitesi Sosyoloji Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Ali Kemal Özcan, PKK lideri Abdullah Öcalan'ın 'tarafsızlık' mektubunu basına okuduğu için görevinden uzaklaştırıldı. Özcan, mektubu okurken yaptığı röportajlar devlete ait basın kuruluşlarından Anadolu Ajansı ve TRT6'da yayınlanmıştı. Özcan hakkında 'terör örgütü liderini övmek'ten soruşturma açıldı ve Munzur Üniversitesi'ndeki görevinden uzaklaştırıldı.
6 Ekim 2023

Brezilya'da aşırı sağcı eski devlet başkanı Jair Bolsonaro'nun destekçileri, başkent Brasilia'daki Ulusal Kongre, Devlet Başkanlığı Sarayı ve Yüksek Mahkeme binalarına baskın düzenleyerek içeri girdi. Olaylara müdahale emri veren mevcut Devlet Başkanı Luiz Inacio Lula, 150 kişinin gözaltına alındığını açıkladı. Federal Bölgesi Güvenlik Bakanı Anderson Torres, ihmali olduğu gerekçesiyle görevinden alındı. Lula, eylemlerin arkasında Bolsonaro'nun olduğunu ve sorumluların cezalandırılacağını belirtti.
9 Ocak 2023

Denizbank Levent Büyükdere şube müdürü Seçil Erzan, 'skandal dolandırıcılık' soruşturmasında tutuklandı. Erzan, savcılık ifadesinde, tanıdığı kişilere yüksek getiri vaadiyle para topladığını, ancak bu paraları önceki zararlarını kapatmak ve diğer borçlulara ödemek için kullandığını itiraf etti. Arda Turan ve Emre Belözoğlu gibi ünlü isimlerin de aralarında bulunduğu birçok kişiyi kandırdığını, bankayla alakasız sahte belgeler hazırlayarak insanları inandırdığını belirtti. Erzan, etkin pişmanlık hükümlerinden yararlanmak istediğini ve avukatı aracılığıyla serbest bırakılma talebinde bulundu.
28 Nisan 2023

CHP Sözcüsü Faik Öztrak, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın, disipline sevk edilen ve Ankara'ya yürüyen Bolu Belediye Başkanı Tanju Özcan'ı savunduğunu öne sürdü. Erdoğan, Özcan'ın yürüyüşüne ilişkin yaptığı açıklamada, CHP içindeki 'değişim' adı altındaki çekişmelere atıfta bulunmuştu. Öztrak, Erdoğan'ın bu sözlerinin muhalefeti karıştırma çabasını gösterdiğini belirtti. Özcan ise Öztrak'a Twitter üzerinden sert bir yanıt vererek, kendisinin bağımsız olduğunu ve eğer Saray ile irtibatı ispatlanırsa Kızılay Meydanı'nda kendini yakacağını söyledi.
7 Temmuz 2023

Eski Brezilya Devlet Başkanı Jair Bolsonaro, 2021'de Suudi Arabistan ziyareti sonrasında ele geçirilen ve beyan edilmemiş 3,2 milyon dolarlık mücevherlerle ilgili olarak federal polise ifade verdi. Bolsonaro'nun avukatları, müvekkillerinin suç işlemediğini ve hediye edilen mücevherlerin kamu bankasına yatırıldığını savundu. Bolsonaro'nun sorgusu yaklaşık üç saat sürdü ve daha önce bu suçlamaları reddetmişti. Bu olay, Bolsonaro'nun başkanlık seçimlerini kaybettikten sonra yaşanan siyasi gerilimlerin devamı niteliğinde.
6 Nisan 2023
İşaretlediklerim