Özel güvenlik amiri Birol Yıldırım'ın karakolda ölümüne ilişkin dava sonuçlandı. Mahkeme, altı polise 'bilinçli taksirle ölümüne neden olma' suçundan indirimli üç yıl dokuz ay hapis cezası verdi. Ayrıca, Yıldırım'ın iş arkadaşı ve oğlunu darp eden polislerden altısına da 'kasten yaralama' suçundan indirimli 3 ila 6 bin TL adli para cezası verildi, ancak hükmün açıklanması geri bırakıldı. Mahkeme, beş polisin de tüm suçlardan beraatine hükmetti.
18 Eylül 2023

Sosyal medya üzerinden iktidar çevreleriyle ilgili yolsuzluk iddialarını dile getiren Muhammed Yakut, AKP Genel Başkan Vekili Binali Yıldırım'ın oğlu Erkam Yıldırım'a hakaret ve iftira suçlamalarıyla karşı karşıya. Yakut'un yurt dışında olması ve sosyal medya hesaplarının Türkiye'nin talebi üzerine engellenmesinin ardından, Anadolu başsavcılığı tarafından hazırlanan iddianamede Yakut'un bir yıl dört aydan sekiz yıl bir aya kadar hapis cezası ile cezalandırılması isteniyor. İddianame, Anadolu Asliye Ceza Mahkemesi'ne gönderildi.
31 Mayıs 2023

Muğla'da üniversite öğrencisi Pınar Gültekin'i öldüren Cemal Metin Avcı, 'canavarca hisle eziyet çektirerek ve tasarlayarak öldürme' suçundan haksız tahrik hükümleri uygulanmadan ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasına çarptırıldı. Kardeşi Mertcan Avcı ise 'suç delillerini gizleme, değiştirme ve yok etme' suçundan dört yıl hapis cezası aldı. Daha önce Cemal Metin Avcı'ya haksız tahrik indirimi uygulanarak cezası 23 yıla indirilmiş, kardeşi Mertcan Avcı beraat etmişti. Ancak Gültekin ailesinin itirazı üzerine İzmir Bölge Adliye Mahkemesi davanın yeniden görülmesine karar verdi.
10 Mart 2023

Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu, elektronik haberleşme hizmetlerinde usulsüz pazarlama ve satış aramaları yapan 15 işletmeciye toplamda 51,5 milyon lira idari para cezası uyguladı. Bu karar, vatandaşların 'istenmeyen arama' olarak bildirdiği ve rahatsızlık duyduğu aramaların yapıldığı bir süreç sonrasında geldi. BTK, işletmecilerin alt bayilik ve acentelik düzenlemelerine uyumunu kapsamlı bir şekilde inceledi ve mevzuata aykırı uygulamaları tespit etti.
4 Şubat 2023

Sivil toplum ve insan hakları aktivisti Osman Kavala, altı yıl önce gözaltına alındı ve ağırlaştırılmış müebbet cezasına çarptırıldı. Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) ve Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi (AKPM), Kavala'nın serbest bırakılması yönünde kararlar vermiş ancak Türkiye bu kararlara uymamıştır. Kavala, 'hükümeti ortadan kaldırmaya teşebbüs' ve 'anayasal düzeni ortadan kaldırmaya teşebbüs' suçlamalarıyla yargılanmıştır. AİHM ve AKPM'nin kararlarına rağmen Kavala'nın tutukluluk hali devam etmektedir.
18 Ekim 2023

Yozgat'ta M.T. isimli bir erkek, boşanma sürecinde olduğu eşi R.T. ile tartıştıktan sonra onu bıçaklayarak öldürdü ve kayınvalidesi G.G.'yi ağır yaraladı. Olay, R.T.'nin ailesinin evinde gerçekleşti. Komşuların ihbarı üzerine olay yerine gelen sağlık ekipleri R.T.'nin öldüğünü tespit etti ve G.G. hastaneye kaldırıldı. Şüpheli M.T. polis tarafından yakalanarak gözaltına alındı.
28 Mart 2023

Adana'nın Yüreğir ilçesinde bir fırında çalışan 16 yaşındaki E.A., yanında çalıştığı fırıncı R.A.'nın kendisini taciz ettiğini iddia ederek polise başvurdu. E.A., taciz iddialarını desteklemek için cep telefonuyla kaydettiği bazı görüntüleri de kanıt olarak sundu. Şikayet üzerine R.A., polis ekiplerince gözaltına alındı ve emniyetteki işlemlerinin ardından adliyeye sevk edildi. Şüpheli, çıkarıldığı nöbetçi hakimlikçe tutuklandı.
31 Ekim 2023

ABD'de bir mahkeme, 'intikam pornosu' kurbanı olan bir kadına 1,2 milyar dolar tazminat ödenmesine hükmetti. Kadın, eski erkek arkadaşının özel fotoğraflarını izinsiz bir şekilde internette paylaştığını iddia etmişti. Sanık, kadının fotoğraflarını sosyal medya platformlarında ve yetişkinlere yönelik web sitelerinde rızası olmadan yayınladı ve ayrıca Dropbox aracılığıyla arkadaşlarına ve ailesine gönderdi. Sanığın mahkemeye çıkmadığı belirtildi.
16 Ağustos 2023

Sivas'ta, bir süre önce ayrıldığı iddia edilen bir kadını sokakta dövüp saçından sürükleyerek kaçırmaya çalışan bıçaklı bir erkek tutuklandı. Olay yerinde bulunan bir vatandaşın fırlattığı kavanozun saldırganın sırtına isabet etmesi ve kadının yardım çığlıkları üzerine olay yerine gelen vatandaşlar sayesinde kadın, saldırganın elinden kurtuldu. İhbar üzerine olay yerine gelen polis ekipleri, saldırganı kısa süre sonra yakaladı ve adliyeye sevk etti.
3 Kasım 2023

Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu'nun haziran ayı raporuna göre, 22 kadın erkekler tarafından öldürüldü ve 27 kadın şüpheli koşullarda hayatını kaybetti. Öldürülen kadınların altısı hayatlarına dair kararlar almak istedikleri için, ikisi ekonomik nedenlerle ve biri çocuğunun velayetini alma bahanesiyle öldürüldü. 13 kadının ölüm nedeni tespit edilemedi ve bu durum kadına yönelik şiddetin görünmez kılınmasının bir sonucu olarak değerlendirildi. Ayrıca, öldürülen kadınların yüzde 41'i evliyken ve yüzde 55'i kendi evinde öldürüldü.
4 Temmuz 2023

Rusya merkezli 'Thieves in Law' adlı suç örgütünün yöneticilerinden biri olan Shamil Amirov, İstanbul Sarıyer'de düzenlenen Kafes-15 operasyonuyla yakalandı. İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya'nın Twitter hesabından yaptığı açıklamaya göre, Amirov organize suç örgütü üyesi olmak ve dolandırıcılık suçlarından dolayı Interpol tarafından mavi bültenle aranıyordu.
3 Aralık 2023

Londra Metropolitan Polis Teşkilatı'ndan David Carrick, kadınlara yönelik en az 49 cinsel taciz suçu işlediğini itiraf etti. Carrick, 2003 ve 2020 yılları arasında 17 yıllık sürede işlediği suçların çoğunu Hertfordshire bölgesinde gerçekleştirdi. Kurbanlarından bazılarıyla çevrimiçi çöpçatanlık uygulamaları aracılığıyla tanışan Carrick, görevini onların güvenini kazanmak için kullandı. Carrick'in itirafları sonrasında maaşı kesildi ve görevi kötüye kullanma süreci başlatıldı, cezası 6 Şubat'ta açıklanacak.
17 Ocak 2023

Yargıtay Başsavcılığı, Gezi Parkı davasında Osman Kavala'ya verilen müebbet hapis cezası ve diğer beş sanığa verilen 18'er yıl hapis cezalarının onanmasını talep etti. Mücella Yapıcı'nın mahkumiyetinin bozulması istendi. TİP Hatay Milletvekili Can Atalay'ın yargılamasının durdurulması gerektiği yönündeki düşünceye katılmadı. Tebliğnamede, 17-25 Aralık yolsuzluk soruşturması ve 15 Temmuz darbe girişimi 'darbe girişimi' olarak tanımlandı ve Gezi Parkı eylemleri sırasında düzenlenen forumlar ve etkinlikler ele alındı. Ayrıca, Kavala ile ilgili tanıklıklar ve delillerin yeniden değerlendirilmesi vurgulandı.
8 Temmuz 2023

Rus muhalif siyasetçi Aleksey Navalni, üç yıldır tutuklu bulunduğu hapishanede ölü olarak bulundu. Kremlin, ölüm nedeni hakkında bilgi vermezken, Navalni'nin ölümü, Putin iktidarında şüpheli şekilde hayatını kaybeden diğer Rus muhaliflerini akıllara getirdi. Yevgeni Prigojin, Vladimir Golovlyov, Sergey Yuşenkov, Anna Politkovskaya, Boris Nemtsov, Aleksender Litvinenko ve Aleksander Perepilichnyy gibi isimlerin şüpheli ölümleri, Rusya'da muhaliflerin karşılaştığı tehlikeleri gözler önüne seriyor. Ayrıca, Sergey Skripal ve kızı Yulia'nın zehirlenme girişiminden kurtuldukları belirtiliyor.
18 Şubat 2024

Afyonkarahisar'da 'Richie Rich' lakaplı 22 yaşındaki hacker Ramazan Ç., HYDRA adlı bir program kullanarak 14 bin 200 kişiyi dolandırdı ve toplam 60 milyon TL çaldı. Beş ilde gerçekleştirilen operasyonda Ramazan Ç. ve 14 şüpheli gözaltına alındı. Dolandırıcılar, sahte TOKİ ve banka mesajları ile PUBG oyunu üzerinden kurbanlarını tuzağa düşürdü. Ramazan Ç.'nin yurtdışındaki kripto para hesaplarına aktardığı paraları işlettikten sonra Türkiye'ye getirip yatırım yaptığı belirlendi.
29 Ocak 2023

TELE1 Genel Yayın Yönetmeni Merdan Yanardağ, BirGün gazetesinde yayımlanan köşe yazıları nedeniyle 'cumhurbaşkanına hakaret' suçundan yargılanıyor ve savcı sekiz yıl iki aya kadar hapis cezası talep etti. İstanbul 2'nci Asliye Ceza Mahkemesi'nde görülen duruşmada Yanardağ'ın avukatı hazır bulundu, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın avukatı da duruşmada yer aldı. Duruşma sırasında hakim, gazetecilerin dijital materyallerini kullanmalarına izin vermediğini belirtti. Yanardağ'ın avukatı, basın özgürlüğüne dikkat çekerek mahkemenin kısıtlayıcı tutumunu eleştirdi. Yanardağ, ayrıca TELE1'de yaptığı bir programda sarf ettiği sözler nedeniyle de tutuklanmış ve farklı suçlamalarla 10,5 yıla kadar hapis istemiyle yargılanacak.
18 Temmuz 2023

Iğdır'da bir berber, çıraklarını yarı çıplak soyundurup dükkanın içinde süründürdü. Bu anları çeken berber, görüntülerin sosyal medyada paylaşılması üzerine gözaltına alındı. Berber E.D, olayın bir şakadan ibaret olduğunu savundu. Ancak Iğdır Valiliği, görüntülerde yer alan mağdurların 15, 13 ve 18 yaşında olduğunu belirterek, olayla ilgili adli süreç başlatıldığını duyurdu.
27 Eylül 2023

İstanbul 1. Ağır Ceza Mahkemesi, Fadıl Akgündüz'ü 601 müştekiye karşı işlediği 'tacir veya şirket yöneticileri ile kooperatif yöneticilerinin dolandırıcılığı' suçundan 2 bin 504 yıl iki ay hapis ve 12 milyon 20 bin lira adli para cezasına mahkum etti. Aynı suçlamalarla Mehmet Salih Obut, Avniye Obut ve İbrahim Obut da binlerce yıl hapis ve milyonlarca lira para cezasına çarptırıldı. Bazı sanıkların beraatine karar verilirken, Fadıl Akgündüz ve Mehmet Salih Obut'un tutukluluk hallerinin devamına hükmedildi.
28 Nisan 2023

Hakkari'nin Şemdinli ilçesinde 11 yaşındaki bir kıza cinsel istismarda bulundukları iddiasıyla yargılanan üç sanık beraat etti. Sanıklar, 2016'da tutuklanmış ve sekiz ay sonra tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakılmıştı. Mağdur E.Y, 2017'de intihar etmişti. Mahkeme, 'çocuğun nitelikli cinsel istismarı' ve 'cebir, tehdit veya hile kullanarak kişiyi hürriyetinden yoksun kılma' suçlarından yargılanan sanıkların beraatına karar verdi.
3 Kasım 2023

Yargıtay başsavcılığı, Çağdaş Hukukçular Derneği (ÇHD) ve Halkın Hukuk Bürosu (HHB) üyesi avukatların yargılandığı davada, Barkın Timtik ve Selçuk Kozağaçlı'ya verilen hapis cezalarıyla ilgili temyizin reddine karar verilmesini talep etti. Ayrıca, adil yargılanma talebiyle başlattığı ölüm orucunda hayatını kaybeden Ebru Timtik'in temyiz talebinin de reddedilmesini istedi. Bu dava, 2013'te başlamış ve 2022'de 20 avukata toplamda 146 yıl yedi ay hapis cezası verilmiştir.
20 Ekim 2023
İşaretlediklerim