Yüksek Seçim Kurulu, 28 Mayıs'ta yapılacak ikinci tur seçimler için ABD, Kanada, Britanya, İrlanda, Avustralya ve Japonya'da oy kullanma süresini iki güne indirmişti. Bu karar, özellikle sosyal medya üzerinden tepki gösteren ve bu ülkelerde daha önce Kemal Kılıçdaroğlu'nun Tayyip Erdoğan'dan fazla oy aldığı belirtilen seçmenler tarafından eleştirildi. Cumhuriyet Halk Partisi'nin itirazı üzerine YSK, kararını gözden geçirerek oy verme süresini tekrar beş güne çıkardı.
16 Mayıs 2023

YSK Başkanı Ahmet Yener, cumhurbaşkanlığı seçimi pusulasında Muharrem İnce'nin üzerinin çizildiği iddialarına ilişkin, böyle bir durumun yasal olarak mümkün olmadığını ve herhangi bir adayın pusulada üzerinin çizilemeyeceğini belirtti. Yener, iddiaların doğruluğunun teyit edilemediğini, ancak sandık kurulu başkanlarına SMS yoluyla gerekli uyarıların yapıldığını ifade etti.
14 Mayıs 2023

HDP YSK Temsilcisi Mehmet Rüştü Tiryaki, Anadolu Ajansı'nın (AA) seçim sonuçlarını manipüle ettiğini ve AKP ile MHP'nin oy oranlarını gerçekte olduğundan yüksek gösterdiğini öne sürdü. Sandıkların kapanmasının ardından muhalefet, bazı sandıklarda AKP'lilerin itirazları nedeniyle verilerin sisteme girilemediğini belirtti. Tiryaki, AA'nın verilerinin başlangıçta yüksek gösterilip sonra düştüğünü ve gerçek oy oranlarının AKP için yaklaşık %10, MHP için ise %5 fazla gösterildiğini iddia etti. Ayrıca, muhalefetin yüksek oy aldığı yerlerde itirazlarla yeniden sayım yapıldığını ve bu durumun iktidar lehine sonuçlar doğurduğunu söyledi.
14 Mayıs 2023

CHP bilgi ve iletişim teknolojilerinden sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Onursal Adıgüzel, partinin veri sisteminde herhangi bir sorun yaşanmadığını belirtti. Seçim günü CHP'nin elindeki verilerin kamuoyuna yansıtılamaması nedeniyle Anadolu Ajansı ve Yüksek Seçim Kurulu verileri üzerinden değerlendirme yapıldı. Adıgüzel, bazı örgütlerin coğrafi koşullar nedeniyle verileri geç gönderdiğini, ancak sistemin hızlı ve sorunsuz çalıştığını ifade etti. Ayrıca siber saldırılara karşı da ekran başında durduğunu ve bir saniye bile sorun yaşanmadığını söyledi.
15 Mayıs 2023

Beyoğlu Belediyesi'nin adını kullanarak vatandaşlara yanıltıcı SMS'ler gönderildiği tespit edildi. Vatandaşlar, bu durumu belediyeye bildirdi. Belediye, resmi olmayan bu mesajlara itibar edilmemesi konusunda uyarıda bulundu ve hukuk birimi ile emniyet birimlerine durumu iletti. Sürecin takibi ve gerekli işlemlerin yapılması için çalışmalar başlatıldı.
3 Mayıs 2024

Millet İttifakı'nın cumhurbaşkanı adayı Kemal Kılıçdaroğlu, Twitter üzerinden yaptığı açıklamada, genç seçmenleri, kendilerini sahte muhaliflerle manipüle eden Cumhurbaşkanı Erdoğan'a karşı oy kullanmaya çağırdı. Kılıçdaroğlu, ikinci turda manipülasyon yapılamayacağını ve her şeyin açık olduğunu belirtti. Ayrıca, daha önce yaptığı bir açıklamada, ülkeyi terörden ve mültecilerden kurtaracaklarını ve seçimin bir referandum niteliğinde olduğunu ifade etmişti.
22 Mayıs 2023

14 Mayıs'taki seçimlere hazırlanan Oy ve Ötesi sivil toplum kuruluşu, seçim güvenliğini sağlamak amacıyla 200 bin gönüllüyle sandık başında bulunmayı planlıyor. Kuruluş, daha önceki seçimlerde yüzde 65 oranında sandık sonuçlarına ulaşmışken, bu seçimde hedef yüzde 80. Gönüllüler, seçim günü tutanak fotoğraflarını yeni geliştirilen bir uygulama üzerinden kuruluşa iletecekler. Elde edilen veriler siyasi partilerle paylaşılacak, ancak Oy ve Ötesi tarafından yayımlanmayacak. Kuruluş, özellikle Doğu Anadolu ve İç Anadolu'da daha önce eksik kaldıkları yerlerde özel kampanyalar yapmayı planlıyor.
17 Mart 2023

HDP'nin tutuklu eski eş genel başkanı Selahattin Demirtaş, Türkiye'deki seçimlerin yıllardır hileyle kazanıldığını iddia etti ve bu durumu nasıl tespit edebileceğimizi ve önleyebileceğimizi anlattı. Demirtaş, sandık kurullarının AKP-MHP taraftarlarından oluştuğunu, sayım tutanaklarının manipüle edildiğini ve Anadolu Ajansı'nın Erdoğan lehine algı yaratmak için veri akışını yönettiğini öne sürdü. Ayrıca, seçim hilelerini önlemek için üç önlem önerdi: sandık görevlilerinin dikkatli seçilmesi, her sandıkta en az iki gözlemcinin bulunması ve sayım sürecinin şeffaf bir şekilde kaydedilmesi.
16 Mayıs 2023

HDP'nin YSK temsilcisi Mehmet Rüştü Tiryaki, ülke genelinde binin üzerinde sandık sonucuna itiraz ettiklerini ve bu itirazların neredeyse tamamının karara bağlandığını, verilerin düzeltildiğini belirtti. Yeşil Sol Parti'nin oylarının MHP'ye yazıldığı iddiası üzerine yapılan itirazlar sonucunda Batman ve Mersin'de AKP'den birer vekil alındığı iddiaları vardı, ancak Tiryaki henüz böyle bir sonucun olmadığını ifade etti. HDP, hatalı girişlerin düzeltilmesi için çalışmalarını sürdürdüğünü ve olağanüstü itiraz yöntemiyle ilçe seçim kurullarına ve YSK'ye başvuracaklarını duyurdu.
16 Mayıs 2023

CHP Genel Başkan Yardımcısı Oğuz Kaan Salıcı, seçim güvenliği konusunda yapılan çalışmaları anlattı. CHP'nin Türkiye genelindeki 192 bin sandıkta görev yapacak kişileri belirlediğini ve seçim gecesi okul bilişim sorumluları, ıslak imzalı tutanaklar ve YSK verileri üzerinden en doğru sonucu elde etmek için bir sistem kurduğunu ifade etti. Ayrıca, seçim sonuçlarını karşılaştırmak için yeni bir yazılım geliştirildiğini ve bu yazılımın test aşamalarının tamamlandığını belirtti.
9 Mayıs 2023

Yüksek Seçim Kurulu, cumhurbaşkanı ve 28. dönem milletvekili genel seçimi öncesinde, yurt dışında yaşayan vatandaşların oy kullanacağı Avrupa'daki bazı temsilciliklere heyet gönderme kararı aldı. Toplamda 75 ülke ve 156 yerde sandık kurulları oluşturuldu. YSK heyeti, 27 Nisan'da başlayacak oy verme işlemi öncesinde Avrupa'daki temsilciliklerde incelemeler yapacak ve seçimlerin sağlıklı yürütülmesi için gerekli düzenlemeleri sağlayacak.
23 Nisan 2023

HDP'nin tutuklu eski eş genel başkanı Selahattin Demirtaş, sosyal medya üzerinden paylaştığı bir fotoğraf ile seçmenlere seslendi. 'Hakkını çalanlara derslerini verme zamanıdır çünkü mühür sende' ifadelerini kullanarak, seçmenlerden oylarını değişim için kullanmalarını istedi. Demirtaş, daha önce de partisi HDP ve diğer muhalefet partilerine seçimlerle ilgili öneri ve eleştirilerde bulunmuştu.
25 Nisan 2023

Diyarbakır ve Gaziantep'te, Vatan Partisi tarafından haber verilmeden sandık kurulu üyesi yapılan çok sayıda seçmen, kendi sandıklarında oy kullanamadı. Oy kullanabilmek için seçmenlerin, görevli oldukları sandığı öğrenmeleri ve '142 belgesi' almaları gerekiyor. Diyarbakır Barosu ve Özgürlük İçin Hukukçular Derneği'ne 100'e yakın ve 200'e yakın başvuru yapıldığı, durumun tutanak altına alındığı bildirildi.
14 Mayıs 2023

Gelecek Partisi Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu, Yüksek Seçim Kurulu'na (YSK) yönelik iddiaların ciddi olduğunu belirtti. Sosyal medyada, ıslak imzalı tutanaklar ile YSK'ya bildirilen sayılar arasındaki uyumsuzluklar ve Yeşil Sol Parti'nin oylarının MHP'ye yazıldığı iddiasıyla itirazları gündeme geldi. Davutoğlu, bu iddiaların basit hatalar olarak görülmemesi gerektiğini ve gerekirse tüm tutanakların yeniden sisteme girilmesi gerektiğini ifade etti.
16 Mayıs 2023

Kahramanmaraş merkezli depremler sonrasında Türkiye'de seçimlerin ertelenip ertelenmeyeceği tartışmaları yaşanmaktadır. Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın ve Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, seçimlerin ertelenmesi konusunda son kararı Yüksek Seçim Kurulu'nun (YSK) vereceğini ifade etti. CHP'li Erdoğan Toprak, iktidarın seçimleri ertelemekten vazgeçtiğini, Saadet Partili Bülent Kaya ise YSK'nın seçimleri zamanında yapmak için yeterli yasal dayanağa sahip olduğunu belirtti. YSK, Elâzığ'daki bir muhtarlık seçiminin ertelenmesi talebini reddederek emsal bir karar verdi.
24 Şubat 2023

Sivil toplum kuruluşu Oy ve Ötesi, 14 Mayıs'taki seçimlerde gönüllülerin sandık başında tutanakların fotoğraflarını çekip yükleyeceği 'Optik Karakter Tanıma' adlı yeni bir sistem kullanacağını açıkladı. Sistem, fotoğrafları tarayarak verileri sayısal hale getirecek ve verilerin hızlı doğrulanmasını sağlayacak. Ayrıca seçim günü bir çağrı merkezi kurulacak ve toplanan veriler seçim yasakları bittikten sonra kamuoyuyla paylaşılacak. Dernek, 100 bin gönüllü hedefliyor ve AskıdaBilet Platformu ile depremzede seçmenlere ücretsiz otobüs bileti sağlanıyor.
27 Nisan 2023

Yüksek Seçim Kurulu Başkanı Ahmet Yener, Türkiye'nin elektronik seçim sistemine geçiş yapmasının kaçınılmaz olduğunu belirtti. ABD, Estonya, İsviçre, Kanada ve Brezilya gibi ülkelerde uygulanan elektronik seçim sistemi sayesinde oylar elektronik aygıtlarla toplanıp hızlıca değerlendiriliyor. Yener, yerel seçimlerden sonra elektronik seçimlerle ilgili çalışmaların başlayabileceğini ve e-Devlet uygulaması üzerinden oylama yapılabilmesi için yasal düzenlemelerin yapılması gerektiğini ifade etti.
16 Haziran 2023

CHP Gençlik Politikaları Genel Başkan Yardımcısı Gökçe Gökçen, YÖK'ün hibrit eğitim kararının öğrencilerin oy kullanmasını engellemek amacıyla alındığını öne sürdü. Kahramanmaraş'taki depremler sonrası YÖK, üniversitelerin bahar dönemini ertelemiş ve Cumhurbaşkanı Erdoğan uzaktan eğitime geçileceğini duyurmuştu. Akademisyenler ve siyasiler karara itiraz ederken, Eğitim-Sen dava açtı. YÖK'ün hibrit eğitim kararı, öğrencilerin adres değişikliği yapma süresinin bitimine yakın bir tarihte açıklandı. CHP Gençlik Kolları Genel Başkanı Gençosman Killik, öğrencilerin oy kullanabilmesi için ulaşım masraflarının karşılanması dahil gerekli desteği vereceklerini belirtti.
3 Nisan 2023

Yükseköğretim Kurulu (YÖK), Kahramanmaraş'taki depremler sonrası üniversitelerde hibrit eğitime geçiş yaptığını duyurdu. Bu kararın açıklanma zamanlaması, seçmen kütüklerine kayıt için son tarihe yakın olması nedeniyle eleştirildi. Öğrenciler, adres değişikliği yapma ve oy kullanma süreçlerinde zorluklar yaşadıklarını ifade etti. Gençlik ve Spor Bakanlığı'nın yurtlarla ilgili geç açıklama yapması ve sınav dönemlerinin seçim tarihleriyle çakışması da öğrencilerin endişelerini artırdı.
4 Nisan 2023

CHP Genel Başkan Yardımcısı Oğuz Kaan Salıcı, yabancı basın mensuplarıyla yaptığı toplantıda, Millet İttifakı'nın seçim güvenliği için Türkiye genelindeki 192 bin sandıkta görevli bulunduracaklarını söyledi. Islak imzalı tutanakları kendi sistemlerinde toplayarak YSK sonuçlarıyla karşılaştıracaklarını ifade etti. Seçim gecesi doğru sonuçları aktarmaya odaklandıklarını belirten Salıcı, cumhurbaşkanlığı seçim sonucunu gece 1:00-2:00 arası, milletvekilliği seçim sonuçlarını ise 15 Mayıs sabahı beklediklerini dile getirdi. Ayrıca, seçim gecesi avukat ve bilişim görevlileri de dahil olmak üzere toplamda 500 bin kişiyi mobilize edeceklerini açıkladı.
29 Nisan 2023
İşaretlediklerim